Vodič za tanke, starajoče se lase

Med staranjem naše telo izkusi veliko sprememb in lasje niso izjema. Normalno je, da skozi čas spremenijo barvo in teksturo. Če želimo ohraniti njihovo lepoto tudi z leti, je pomembno, da jim namenimo dodatno nego in pozornost.

Znanost v ozadju

Lasje so narejeni iz beljakovinskih pramenov – en pramen ima povprečno življensko dobo dve do sedem let. Dejavniki, kot so starost, prehrana, genetika in splošno zdravje pa določajo, kako hitro pramen raste in njegovo splošno zdravje.

S staranjem se življenski cikel las skrajša, pri čemer izpadajo krajši, tanjši prameni. Ti se nato nadomestijo z novimi, še tanjšimi prameni, sčasoma pa skoraj vsi lase izgubimo. Ženske in moški to doživljajo iz različnih razlogov – dedne lastnosti, motnje ščitnice, zmanjšana hormonska podpora in prehranske pomankljivosti. Pri ženskah je zelo pomemben dejavnik menopavza, saj se spolni hormoni zmanjšajo in pogosto pride do prevlade testosterona. Zaradi tega in nekaterih okoljskih sprememb lasni mešički popolnoma prenehajo proizvajati nove lase. Tako se lasna vlakna tanjšajo in izpadajo ter se na žalost nikoli ne regenerirajo.

Prav tako se pojavijo tudi naravne pigmentne spremembe. Pigmentne celice proizvajajo manj pigmenta in tako tvoji nekoč gosti, kostanjevi lasje postanejo tanki in sivi. Posledično greš k frizerju na barvanje, da uredi zmešnjavo, ki je nastala, vendar tako povzročiš še dodatno škodo s kemikalijami. Vendar obstaja upanje! Spodaj si preberi korake, ki ti lahko pomagajo ohranjati lepe in zdrave lase ne glede na starost.

1. Lase manj pogosto umivaj

Kako pogosto lase umivaš, je odvisno od tipa las, ki ga imaš. Ampak ne glede na tip lahko prepogosto umivanje povzroči, da lasje postanejo suhi in lomljivi. Najboljše je, da ne pretiravaš s šamponom, vendar lasišče umivaš vsaj dvakrat tedensko. Uporabljaj šampon, primeren za  tvoj tip las – normalen, masten ali suh.

Dekle umiva lase.
Foto: Getty

2. Ne pozabi na balzame

Nanos balzama po šamponiranju las je ključnega pomena za ohranjanje njihovega zdravja. Konec koncev balzami navlažijo lase in jim tako vrnejo sijaj in naravna olja, ki jih izgubiš med šamponiranjem.

3. Izberi prave produkte

Če se odločiš lase barvati, je najboljše, da to storiš pri strokovnjaku, saj ti ta lahko priporoči najboljši tip barvanja glede na tvoj las ter produkte, ki so najprimernejši za tvoje barvane lase.

Prav tako je priporočeno, da se odpoveš dnevni uporabi likalnikov, fenov in podobnih izdelkov, saj preveč tovrstne vročine lasem škodi. Ko pa jih uporabiš, zaščiti lase z izdelkom, narejenim za zaščito pred toploto. Ta ustvari zaščitno plast med lasmi in vročino ter lase navlaži.

Izogibaj se produktom, ki vsebujejo kemikalije, ki motijo hormone, kot so parabeni, ki jih običajno najdemo v številnih izdelkih za lase.

4. Jej hrano, bogato z beljakovinami

Starosti in genetike ne moreš nadzirati, lahko pa si bolj pozoren na hrano, ki jo vnašaš v svoje telo. Najprej je najpomembnejše, da ješ dovolj, saj z leti izgubljamo apetit. In ker so lasni mešički večinoma sestavljeni iz beljakovin, tega hranila ne smeš preskočiti. Izpadanje las je povezano s pomanjkanjem beljakovin.

5.  Pri zdravniku se pozanimaj glede zdravil, ki jih uživaš

Nekatera zdravila, na primer za srčne bolezni, lahko vplivajo na tvoje lase. Vprašaj zdravnika, če je temu tako in kako lahko situacijo izboljšaš.

Prenosni računalnik in stetoskop.

Pri šestdesetem letu starosti nihče nima takih las, kot jih je imel pri osemnajstih. Zato je pomembno, da za svoje lase skrbiš čim bolj in poskrbiš, da ti proces staranja povzroči čim manj sivih las, vsaj v prenesenem pomenu.

Prejšnji članekNajbolj zabavne tech naprave
Naslednji članekRdeči križ Slovenije je iz Sklada solidarnosti odobril nakazilo 10.000 evrov pomoči prebivalcem Ukrajine in odprl račun za zbiranje sredstev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.