Praznik za druženje ali obsedeno nakupovanje?

Mesec december mnogi označujejo kot najlepši mesec v letu. Prižgejo se lučke, hribe in doline pobelijo snežinke (no, vsaj naj bi jih), po radiih završijo zimzelene božične pesmi in v srca ljudi se naseli toplina, ljubezen in dobrodelnost.

Z decembrom, pa prihaja tudi božič, ki ga katoliki in protestanti praznujemo 25. decembra, pravoslavci pa iz 6. na 7. januar. Katoliki in protestanti namreč štejejo po gregorijanskem, protestanti pa po julijanskem koledarju. Na ta dan, obeležujemo rojstvo Jezusa Kristusa. Sveto pismo pravi, da sta se Jožef in Marija odpravila v Betlehem, ko je bila ona že visoko noseča in ker nista dobila prenočišča, sta se zatekla v hlev. Tam naj bi bil Jezus tudi rojen in položen v jasli. V spomin na ta dan, kristjani še danes na božič postavljamo jaslice.

Skupaj z 21. stoletjem, pa smo pričeli ta dan, praznovati na nov način. Božič, kot ga poznamo danes, izhaja iz Amerike in osrednji akter le-tega je Božiček, ki otrokom po celem svetu nosi darila. Ta dobri mož je podobo dobil z oglasom Coca-Cole in je od takrat naprej sinonim za božič.

Z božičem pa je povezana tudi masovna potrošnja, saj ljudje v tem času obsedeno nakupujejo od daril do ogromnih količin hrane in pijače. Če se par dni pred božičem odpraviš v trgovine, vlada obsedeno stanje, kakor da jutra sploh ne bo. V tem smislu v bistvu na račun otrok, služijo velike korporacije in obračajo velike vsote denarja.

Na kratko, božič je namesto praznika za preživljanje časa z družino in prijatelji, postal praznik požrešnosti in neobvladljivega zapravljanja denarja. Več pomenijo škatle z visoko materialno vrednostjo, ki stojijo pod jelko, kot pa druženje in zabava z družino, za katero čez leto po navadi ne najdemo časa.

Zato vam ekipa Študenta, želi vesele in mirne praznike, polne ljubezni, sreče in toplih besed. Upamo, da jih boste lahko preživeli v krogu tistih, ki jih imate radi, predvsem pa da ste na toplem, siti in pa ljubljeni.

Vesel božič! 🙂

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.