10 idej za prve zmenke

Young couple having fun in the wheat field. Piggy back rides. Family weekend.
Foto: Strelciuc Dumitru iz iStock

Velik del študentske izkušnje same po sebi predstavlja tudi prvo spoznavanje s trdnejšimi in resnejšimi romantičnimi odnosi. A nekje se morajo ti romantični odnosi začeti. Prvi zmenki so zakomplicirana stvar. Izbrano osebo je treba presenetiti in ji ugoditi, a hkrati tudi nekaj povedati o sebi. Med študijem in življenjem na svojem se nam odprejo nova vrata zmenkov. Večje mesto (ali pa več svobode v večjem mestu) in več samozavesti nam pričara nepozabne zmenke.

Sprehod ob reki ali obali

Vsak kraj v Sloveniji, kjer je možno študirati in bivati, ima večje telo vode. Romantični sprehod ob reki ali obali je lahko najboljši način, kako nekoga spoznati. Naj bodo to prijeten vonj vode in cvetenje pomladi, hladen vetrič in osvežitev v poletni pripeki ali pa hladnejši, a barvit razgled v mrzlih mesecih, se sprehajanje ob večji količini vode spremeni v nepozaben dogodek. *Poleg tega takšen zmenek ponuja možnost posedanja na klopcah ali pa drugih objektih, ki so garantirano postavljeni ob vodi.* Voda nas tudi sprošča in tako pomirja ter poskrbi, da so pogovori čimbolj sproščeni in naravni.

Obisk lokalnega gradu

Grad? A ni to nekam suhoparno in dolgočasno? Na srečo mnogih zaljubljencev so gradove gradili na območjih z najboljšimi razgledi, dvorce pa na najbolj idiličnih krajih. In vsak mora pri sebi priznati, da je nekaj impresivnega v teh ogromnih stavbah, ki so jih zgradili naši predniki. Hoja do gradu samega je lahko sprehod, posedanje na ruševinah in razgled pa lahko pričarata prijeten občutek skupnega doživljanja ter pustolovščine (še posebej, če ta kraj oba obiskujeta prvič).

Lokal/Bar/Kavarna/Čajnica/Pub

Res je, da »na pijačo« res ni neka super ideja za zmenek. A to se zna hitro spremeniti z izbiro kraja, na katerem se bo ta »pijača« odvijala. Študentski okoliš ponuja pestro izbiro barov in lokalov s samosvojo atmosfero in osebnostjo, kavarne in čajnice pa prav vabijo h globokim pogovorom ob toplem napitku. Takšni lokali ponavadi nimajo samo klasične ponudbe pijač, tako da se lahko obisk bara ali lokala spremeni v degustacijo novih okusov.

Živalski vrt

Ogled živalskega vrta je lahko osvežujoča ideja za prvi zmenek. Ogledovanje živali in sprehod med njimi ponudi ogromno priložnosti za spoznavanje osebe. Najljubša žival? Ali se zdijo živali srečne? Komu je katera opica podobna? Popoldne med živalmi lahko sprosti skorajda vsakega in v njem prebudi tisto otroško navdušenost. Navdušen človek pa razkrije marsikaj o sebi in zaradi tega je živalski vrt idealna lokacija, če želiš nekoga res spoznati.

Biljard/bowling

Prvi zmenki naj bi bili preprosti in ležerni, da sta obe osebi popolnoma sproščeni. Lahko pa vse to obrnemo na glavo in človeka potisnemo v položaj, kjer mora tekmovati z nami. Tako lahko oba udeleženca zmenka pokažeta svoje skrivne talente, prikupno nerodnost in to, kako resno jemljeta izzive ter tekmovanje. Biljard ali bowling sta perfektna za takšne zmenke. Mešanica pijače, tekmovalnosti, izzivanja in nežnega zbadanja zaradi nerodnosti pa ima moč očarati ter nas prikaže kot nekoga, s komer se da dobro zabavati.

Kino

 

Iskreno lahko vsi rečemo, da je kino že zlajnana ideja. A kakor pri lokalih, barih in pubih je vse odvisno od različic. Veliko študentskih okolij ponuja različne verzije kina. Kino na prostem je odličen kraj za prvi zmenek. Topel večer, svetloba zvezd in filmskega platna. Potem so tu kina, ki ne predvajajo samo običajnih filmov, ampak se poglobijo v različne zasenčene žanre ali pa imajo tematske sporede premikajočih sličic. Tako lahko predstavimo in spoznamo okus drug drugega in preko tega načrtujemo naslednje zmenke. Filmi lahko tudi odprejo mnogo debat, pa ni važno, ali gre za komedijo, romantični film ali pa preprost akcijski triler. Odsvetujemo pa težke drame, saj znajo zamoriti na prvem zmenku.

Potep po mestu

 

Kako dobro res poznamo kraj, v katerem bivamo? Še posebej, če si bruc, ki je prišel iz drugega kraja. Ali greš na zmenek z osebo, ki tudi ni domačin? Super. Skupaj lahko pohajkujeta naokoli in spoznata mesto. Vse skrite kotičke in šarmantnost kraja odkrivata in doživljata skupaj. Poleg tega odkrivanje kraja ponudi skupne ideje za nadaljne zmenke. Je eden od vaju domačin? Tudi super. Lahko se igrata vodiča in turista. Še lepše pa je ta zmenek izpeljati ob kulturnih dogodkih, na primer takrat, ko je mesto okrašeno za božične praznike.

Park ali botanični vrt

 

Zelene površine znajo biti redkost v večjih mestih. Zato je tako osvežilno, če lahko z betona in granita stopiš na mehko zeleno travo in tam preživiš prijeten zmenek. S sabo potrebuješ samo deko ali nekaj drugega za pod zadnjico. Parki in botanični vrti so večinoma lepo urejeni, tako da lahko z izbrano osebo izklopita možgane, občudujeta naravo in se prepustita, da se čas ustavi. V taki mentaliteti smo najbolj odkriti ter pomirjeni in kot taki smo najboljši partner na zmenku.

Večerja

 

Romantične večerje ob svečkah in vinu znajo zveneti suhoparno in klišejsko. A še vedno lahko izpelješ prijeten obrok. Ali poznaš kakšno restavracijo, ki je nekaj posebnega, drugačnega? Si si že od nekdaj želel odkrivati drugačno kulturo in kuhinjo? Mogoče pa je izbranec/izbranka tudi takšnega mnenja. Nihče od vaju še ni poskusil tajske hrane? Pokažita drug drugemu, kako pripravljena sta poskušati nove stvari. *Ali ima tista restavracija za vogalom prijetno atmosfero in najboljše pizze? Naj ti svoje mnenje pove še izbrana oseba. Če pravi, da so drugje boljše, naj ti to dokaže in gresta na drugem zmenku tja.* Lahko pa v restavraciji naročita različne jedi in jih preizkušata. Marsikaj pove dejstvo, da je oseba pripravljena deliti pomfrit.

Jutranja kava

 

Mogoče zveni nenavadno, saj si za zmenke predstavljamo, da se odvijajo zvečer. A nekaj zanimivega je, ko z izbrano osebo sedeš zjutraj na kavo in sta oba zmečkana ter še ne popolnoma prisebna. Če pri kavi ponudiš še zajtrk iz bližnje pekarne, drug drugemu pokažeta svoj jutranji jaz (ki zna biti najbolj resničen). Poleg tega je ta oseba začela dan s tabo in verjetno se bo nate spomnila tudi tekom njega. Če oseba ni jutranji človek, pa ji lahko poskusiš polepšati dan s prijetnim klepetom ob kavi in sveže pečenim rogljičkom.

——————————–
Nagradna koda: 3809
Kodo vpiši v nagradni obrazec.
——————————–

Prejšnji članekNasveti za zeleno prihodnost
Naslednji članekMogoče zadnjič prestavljamo uro na zimski čas

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.