Ljubosumje in kako ga premagati

Ljubosumje je čustvo, ki si ga sigurno začutil že večkrat v življenju. Verjetno ga povezuješ s pozitivnimi in negativnimi dogodki. Zakaj pa sploh pride do ljubosumja, kako se ta kaže in kako vpliva na tvoje vedenje?

Čustvo, ki se ga zavedamo

Ljubosumje je tema v literaturi, filmu, gledališču, v črni kroniki – ljubezensko ljubosumje je velikokrat razlog za umore. Spada pod samozavedajoča čustva. Čutimo ga zaradi strahu pred izgubo osebe, zaradi nizke samopodobe, negotovosti in osamljenosti ter zaradi nezaupanja v nekoga. Ljubosumje ima torej povezavo z nami in s tem, kako dojemamo sami sebe. Če s sabo nisi zadovoljen, je verjetnost, da boš ljubosumen, večja.

Ljubosumje koz znak ljubezni?

Mogoče je to res, ampak samo v primeru, da pokažemo malo ljubosumja. V nasprotnem primeru pa lahko nekomu daš občutek negotovosti in posesivnosti, občutek neustreznosti v prijateljskem, ljubezenskem ali družinskem odnosu in težnjo po čustveni nestabilnosti.

negativno ljubosumje

Čustvo prinaša več negativnih lastnosti kot pozitivnih, zato se ga je tudi težje znebiti in nehati misliti na situacijo, ki je čustvo sprožila.

Kaj storiti?

  • Izogibaj se situacijam, ki bi vzbudile napačne sume.
  • Delaj na tem, da gradiš boljšo samopodobo.
  • O ljubosumju se pogovarjaj.

Razlikovati moraš med zmernim ljubosumjem in obsesivnim ljubosumjem, ki se opredeljuje, kot psihična bolezen. Obsesivno ljubosumje se kaže v preverjanju sporočil, klicev, družabnih omrežij in po verbalnem nasilju nad nekom.

nezdravo ljubosumje

Če se znajdeš v taki situaciji, se poskusi čim hitreje z nekom pogovoriti in začni zaupati vase.

Prejšnji članekŠtudentka astronomije odkrila 17 novih planetov
Naslednji članekFilmi, ki si jih zgrešil v prejšnjem desetletju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.