Seks, seks, seks

Če misliš, da mejnike v svetu seksa premikajo filmi, kot je 50 odtenkov sive in še pred časom na odru skoraj povsem golo in v kočljive položaje zvito telo Miley Cyrus, se motiš. Čeprav sami sebe radi okličemo za moderno družbo, to še ne pomeni, da smo v primerjavi z našimi bolj ali manj oddaljenimi predniki pri seksu nekaj posebnega ali modernejšega.

Kratka zgodovina seksa

Rimljani so zelo pogosto prakticirali oralni seks. Po eni izmed anekdot naj bi prav oralna zadovoljitev ponovno obudila ubitega boga Osirisa! Kakšna škoda, da pri srednješolski zgodovini izpustijo ravno takšne anekdote. Rimljanke so s tem, ko so na ustnicah nosile rdečilo, sporočale, da odobravajo oralni seks oziroma ga rade izvajajo.

Kasneje v srednjem veku se je zaradi cerkvenega vpliva seks precej spremenil. Vsekakor ga pravila in omejitve niso zmanjšali, le ljudje so postali bolj iznajdljivi. So se pač spretneje skrivali in grešili povsod tam, kjer jih bog (oziroma roka pravice) ni dosegel. Iz tega časa je znana predvsem dvorna oziroma trubadurska ljubezen, ki bi jo danes lahko pojmovali kot čustveno varanje in je še vedno prisotna v cenenih ljubezenskih romanih ter filmih. No, ali pa tudi pri čustveno nezrelih posameznikih.

Jessica Alba v postelji odgrne odejo in pomika s prsti, pridi bližje

Obdobje puritancev je bilo pri seksu vse prej kot puritansko. Javna spolna občevanja so bila v tistem času pogosta in prav nič jih ni ustavilo, tudi polna veranda sosedov ne. V 19. stoletju pa so v času Viktorijancev iznašli »osebne masažne naprave«, ki so bile na zdravniški recept v uporabo predpisane histeričnim ženskam. Takih je bilo menda kar veliko, saj je bila histerija pogosta diagnoza ob navajanju različnih neugodnih fizičnih in psihičnih simptomov.

V 70. letih prejšnjega stoletja se je pričelo vse pogosteje in bolj odprto govoriti o odprtih zakonskih zvezah in zavračanju stroge monogamije. Seks pred poroko je postal nekaj povsem običajnega, a se o tem še vedno ni govorilo preveč. Zadnje, kar je specifično zaznamovalo seksualno aktualnost določenega časovnega obdobja, je bil vzpon S&M v začetku 90. let prejšnjega stoletja oziroma na prelomu tisočletja. Že leta 1992 je modna hiša Versace s svojo kolekcijo »Miss S&M« napovedala, kaj se bo v prihodnjih nekaj desetletjih ogledovalo tudi v glasbenih spotih.

Okej, to je bil torej seks.

Kaj med drugim še zaznamuje sedanjo seks sceno?

V zadnjih nekaj letih se govori o kemseksu. Uporaba kemseksa je bila prvič zaznana med MSM (»men who have sex with men«) v geosocialnih aplikacijah, kot sta Grindr in Hornet. Poenostavljeno bi lahko rekli, da gre za seks pod vplivom specifičnih rekreacijskih drog, kar vodi v bolj tvegana vedenja pri spolnem odnosu. Mednarodni strokovnjak David Stuart, ki že 15 let deluje na področju kemseksa v Veliki Britaniji, pa dodaja, da je kemseks več kot le sprememba pri uporabi drog in da gre za skupek učinkov, povezanih s specifičnim vedenjem in okoliščinami, ki ga predstavlja kulturni fenomen v načinu iskanja in uživanja v seksu in rekreaciji. Več o kemseksu si lahko prebereš še na spletni strani kemseks.si.

Tebi

Kljub modernosti in razvitosti naše družbe se pri govoru in učenju o spolnosti še vedno obnašamo precej srednjeveško. Spolna vzgoja je izjemno pomemben vidik tvojega zdravja in posledično kakovosti ter dolžine življenja. Če ti mama in oče nista povedala vsega, kar bi ti morala, lahko obilico informacij izbrskaš na spletu, povprašaš na forumih, rešiš kakšne teste ali obiščeš osebnega zdravnika. Ne glede na to, kako, kdaj, s kom, kje in zakaj se podajaš v spolne akcije, je poleg varnosti pomembno predvsem to, da pri tem oziroma pred tem razmisliš s svojo glavo. Ne bomo navajali, kaj vse lahko stakneš, poskrbi le, da se zaščitiš.

Prejšnji članekBomo tudi letos dobili turistične bone?
Naslednji članekKripto denar posledica veriženja blokov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.