Statistično o ljubezni

Ljubezenska statistika

Se danes res poročamo kasneje in redkeje? Je rdeča res barva ljubezni? Se moški zaljubijo hitreje kot ženske? 

Povprečna starost ženina ob prvi poroki leta 1956 je bila 28,9 let, neveste pa 25,7. V letu 2018 so bili ženini ob prvi poroki v povprečju stari 36,6, neveste pa 33,9 let. V letu 1956 se jih je tudi manj razvezalo, in sicer se jih je ločilo 11 %, leta 2018 pa 40 %. Poročamo se torej kasneje in bolj pogosto se tudi ločujemo. K temu prispeva veliko dejavnikov, nekatere izmed njih pa je težko medsebojno primerjati, saj se je življenje v zadnjih 60 letih precej spremenilo. 

Na temo ljubezni je opravljenih tudi precej študij in izsledki so precej zanimivi: 

  1. Ljubezen oziroma stanje zaljubljenosti na naše možgane vpliva kot kokain. 
  2. Tvoje srce se dejansko lahko zlomi – ob izgubi ljubečega, zavrnitvi ali izdaji lahko v predelu srca občutimo bolečino. 
  3. Zaljubiš se lahko že z zrenjem v oči – v eni izmed študij sta dva neznanca 90 minut zrla drug drugemu v oči, nekaj mesecev po tem pa sta se kar poročila! Poleg tega se ob zrenju v oči osebama uskladita srčna ritma. #awhhhh
  4. Rdeča odpira vrata globljim in intinmnejšim pogovorom – ženske, ki so bile v študiji oblečene v rdečo barvo, so bile pri moških sogovornikih deležne bolj globokih in intimnejših pogovorov kot druge, čeprav je bil slog oblačenja enak. 
  5. Moški so pogosteje tisti, ki prvi izustijo »ljubim te«. Prav tako so ob razhodih tudi bolj čustveno prizadeti kot ženske. 
  6. Tisti moški, ki zjutraj poljubijo svojo partnerko, živijo dlje, tudi do 5 let dlje. 
  7. Vsak dan se na planetu Zemlja odvije okoli 3 milijone prvih zmenkov. 
Prejšnji članekViber objavil nalepke Košarkaške zveze Slovenije
Naslednji članek10 najzanimivejših dejstev o Disneyjevih filmih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.