10 najzanimivejših dejstev o Disneyjevih filmih

Jasno kot beli dan: kdor ne pozna Levjega kralja, Lepotice in zveri, Ledenega kraljestva, Knjige o džungli in drugih Disneyjevih uspešnic, ni imel pravega otroštva.

Pa misliš, da zares dobro poznaš Disneyjeve filme? Preberi si 10 nenavadnih dejstev!

Jastrebi v filmu Knjiga o džungli so podoba članov skupine skupine The Beatles.

Film Knjiga o džungli (The Jungle Book) pripoveduje zgodbo o zapuščenem dečku Mavgliju, ki ga vzgajajo volkovi, a mora zaradi nevarnosti zapustiti svojo volčjo družino in oditi k ljudem. Pri dogodivščinah se mu pridružita panter Bagira in medved Balu, na svoji poti pa sreča tudi jato jastrebov.

4 jastrebi
Te jastrebi spominjajo na Beatle?

Štirje jastrebi pa so nastali kot poklon skupini The Beatles. Med snemanjem filma je k ustvarjalcem namreč pristopil Brian Epstein, manager skupine The Beatles, in uspešno predlagal, da jastrebe oblikujejo po podobah članih skupine. Ti naj bi živalim prvotno posodili tudi svoje glasove, a je John Lennon zavrnil idejo s šalo, naj najamejo raje Elvisa Presleyja.

Večina Disneyjevih junakov nima matere

Pogosto spregledana podrobnost Disneyjevih filmov je, da večina glavnih junakov v zgodbah nima matere.

Bambi
Tudi Bambi je izgubil mamico.

Bambi in Sneguljčica izgubita mamici že v otroštvu, v Mali morski deklici, Aladinu ter Lepotici in zveri pa matere sploh niso omenjene.

Zakaj? Tudi Walt Disney, eden izmed ustanoviteljev podjetja Disney, je izgubil mater v tragični nesreči, kar ga je močno zaznamovalo za vse življenje. Prav zato je številne like ustvaril brez matere.

Rjovenje v Levjem kralju ni zares levje

Se spomniš, kako rjove Mustafa v Levjem kralju (The Lion King)? Kot otrok si se gotovo vsaj kdaj malo prestrašil. Vendar to rjovenje sploh ni bilo levje!

The Lion King - Lion Roar, Voice-Over Session

Šlo je ali za kombinacijo posnetkov rjovenja tigra in medveda ali pa, ne boš verjel, za glas igralca Franka Welkerja. Pri »rjovenju« si je za boljše zvočne učinke pomagal s kovinsko kanto za smeti!

Tožba proti Disneyju zaradi prikaza hijen v Levjem kralju

V Levjem kralju nastopajo tudi zlobne hijene, njihov prikaz pa nekaterim ni bil najbolj po volji.

Biolog, ki je svoj študij usmeril v raziskovanje hijen, je tožil Disney zaradi napačne upodobitve živali v filmu. A s tem spora še ni bilo konec. Kasneje se je oglasil še en raziskovalec hijen, ki je celo želel, da bi ljudje film bojkotirali!

hijene
Hijene naj ne bi bile upodobljene pravilno.

Problematika hijen pa se tudi na tem mestu še ni zaključila. Nekateri so v prikazu zlobnih hijen videli dejanje rasizma, saj so jim glasove med večinoma belopoltimi igralci posodili trije temnopolti.

Dejstvo je: hijene so bile problematične!

Robotek WALL-E je poimenovan po Walterju Eliasu Disneyju.

Le kdo ne pozna prikupnega in marljivega robotka po imenu Wall-e ter njegove ljubezenske zgodbe z belo robotko Evo? Skoraj vsak.

Zaljubljena Wall-e in Eva.
Zaljubljena Wall-e in Eva.

Malo ljudi pa ve, da je ime Wall-e pravzaprav posvečeno prav Waltu Disneyju. Ime je v filmu sicer uradno akronim za robotovo dejavnost (Waste Allocation Load Lifter: Earth), a se v besedi WALL-E skrivajo tudi začetne črke prvega in srednjega ime Walterja Eliasa Disneyja (z dodanim vmesnim L-jem).

Le kdo bi si mislil, da nosi majhen in delaven robot za čiščenje Zemlje tako pomembno ime?

Trgovec in duh Genie v Aladinu sta ista oseba

Ena od teorij gledalcev filma Aladin (Aladdin) naj bi trdila, da je trgovec z začetka filma pravzaprav duh Genie, temeljila pa je na dejstvu, da sta oba, trgovec in duh, imela samo štiri prste, prav tako je obema glas posodil slavni Robin Williams.

duh Genie
Duh Genie. Vidiš samo štiri prste?

Dve desetletji kasneje sta režiserja filma Ron Clements in John Musker razkrila, da so bile nore špekulacije gledalcev resnične in potrdila, da je bila povezava med obema karakterjema namerna.

V prvotnem filmskem načrtu je bil ob koncu filma tudi prizor, v katerem trgovec razkrije, da je duh prav on. Zaradi spreminjanja zgodbe in urejanja pa je bil film nazadnje objavljen brez končnega razodetja.

Disney »reciklira« stare animacije

Si že kdaj imel občutek, da si podoben animirani prizor že videl? No, nič čudnega, saj animatorji stare animacijo pogosto »reciklirajo« in tako ustvarijo nove.

ples lepotica in zver

»Recikliranje« animacij je najbolj opazno pri prizorih plesa v filmih Lepotica in zver (Beauty and the Beast) in Trnuljčica (Sleeping Beauty). Hitro lahko opazimo podobnost, saj so gibi in ples skoraj identični, različna sta le prostora, kjer ples poteka.

Animatorji so s tem preprostim trikom prihranili denar in dragoceni čas, podobnost pa so gledalci prvič opazili šele po nekaj letih.

Šale v zaključnih napisih v Ledenem kraljestvu

Vsi smo že videli ali vsaj slišali za Disneyjev zelo uspešen animirani film Ledeno kraljestvo (Frozen), vprašanje pa je, kako pozorni smo bili na napise ob zaključku filma?

Disneyjevi producenti so se odločili, da se bodo z napisi malce poigrali – to naj bi bila nagrada za tiste najbolj navdušene gledalce, ki vztrajajo vse do konca filma.

Za prvo šalo so med seznam igralcev in upodobljenih likov so vključili tudi ime kuharja kave, Carlosa Benavidesa. Če samo pomislimo, koliko ur dela je bilo potrebnih za nastanek filma, lahko takoj razumemo, da je bila njegova vloga izjemno pomembna.

Še več smeha je verjetno spodbudil še napis ob koncu filma:

Pogledi in mnenja, izraženi v filmu s strani Krištofa, da vsi moški jedo svoje smrklje, izražajo izključno njegovo mnenje in ne izražajo nujno stališč Disneyja ali filmskih ustvarjalcev. Niti Disney niti filmski ustvarjalci ne zastopajo resničnosti  tovrstnih pogledov in stališč.

(Če ste morda pomislili, da animatorji posedajo naokoli in jedo svoje smrklje.)

Yen Sid je se nazaj prebere Disney

V filmu čarovnikov vajenec je ena glavnih oseb čarovnik po imenu Yen Sid. Nič nenavadnega v imenu, kajne?

A če pogledamo podrobneje, lahko opazimo, da se Yen Sid od desne proti levi pravzaprav prebere Disney. To »naključje« je zopet poklon mnogim prizadevanjem in uspehom našega »očeta« risank in animiranih filmov, Waltu Disneyju.

Zver je mešanica najgrozovitejših živali

Verjetno si do sedaj mislil, da je telo Zveri iz filma Lepotica in zver (Beauty and the Beast) le plod domišljije ustvarjalcev. A to ne drži.Ustvarjalci so namreč telo oblikovali na podlagi najbolj strašnih, veličastnih in močnih živalih.

zver

Od vsake so vzeli le lastnost ali dve in jih kasneje združili v pravo Zver, ki ima tako levjo grivo, čelo gorile, bivolovo brado in večino glave, telo medveda in volčje noge. To pa je prava zverina!

Prejšnji članekStatistično o ljubezni
Naslednji članekErotična zgodba: Trola

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.