Temna stran online zmenkov

Aplikacije za zmenke so bile priljubljene že pred pandemijo, vendar je izolacija povzročila njihov razcvet. Zato ni presenetljivo, da je Tinder največkrat naložena aplikacija na svetu. Čeprav je aplikacija marsikomu prinesla nove ljubezni in spoznanja, je lahko za marsikoga tudi zelo negativna izkušnja. Še posebej ženske poročajo o nadlegovanjih in zlorabah, ki se dogajajo skrite pred javnostjo.

Uporabniki se pogosto srečujejo s prošnjami za spolne usluge, še preden se oseba sploh predstavi in vzpostavi stik. Takšnih sporočil so deležni tako ženske kot moški, vendar so ženske na to bolj pozorne in jih takšen odnos tudi bolj prizadene. Raziskava iz leta 2020 poroča, da številne ženske trpijo za določenimi oblikami nadlegovanja v aplikacijah za zmenke. 57 % žensk na spletu, starih od 18 do 34 let, je povedalo, da so prejele spolno nazorna sporočila ali slike, za katere niso prosile. To velja tudi za najstnice stare med 15 in 17 let.

Nekateri uporabniki poročajo tudi o psihološkem stresu. Raziskava iz leta 2017 je pokazala, da je 36 % uporabnikov medsebojne interakcije videlo kot zelo moteče. Heteroseksualni in biseksualni moški so redko izrazili zaskrbljenost glede osebne varnosti, medtem ko so bile ženske veliko bolj zaskrbljene.

Ali se lahko kaj naredi, da takšno vedenje ne bi bilo dopustno in bi lahko vsi brezskrbno uporabljati aplikacije za zmenke?

Obstaja nekaj mehanizmov za zmanjšanje težav. Tinder je uvedel zaznavanje neprimernih sporočil in jezika, ki uporabnika pozove k temu, da ponovno preuči sporočilo. Leta 2020 je Bumble predstavil umetno inteligenco za zameglitev določenih slik, ki za ogled zahtevajo uporabnikovo soglasje. Nekatere aplikacije so uvedle tudi preverjanje uporabnikov, pri čemer se mora fotografija, naložena v profilu ujemati z uporabnikovim samoportretom. Aplikacija lahko tako preveri pristnost slike. Ukrep naj bi preprečil zlorabo, saj se uporabniki ne morejo skriti za lažnimi identitetami.

Kljub novim ukrepom še vedno ostaja največji strah uporabnikov. Ena ključnih skrbi je namreč spolno nasilje, ki se lahko zgodi, ko se uporabniki osebno srečajo. Ženske, ki uporabljajo aplikacije za zmenke, se pogosto zavarujejo s previdnostnimi ukrepi (na primer polno baterijo na telefonu ali obveščanjem družine in prijateljev o svojih načrtih), a kljub temu ostajajo ranljive za spolno zlorabo.

Trenutno je večina uporabnikov zaščitena le v tolikšni meri, kot jih ščiti aplikacija sama. Uporabniki še vedno uporabljajo aplikacije na lastno odgovornost, zlasti v državah brez izrecne zaščite. Vendar takšne aplikacije prinašajo tudi marsikaj lepega, saj veliko oseb najde svoje dolgoletne partnerje prav na aplikacijah za zmenke.

Vir:

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.