Kdo so letošnji slovenski olimpijci?

Le še 18 dni nas čaka do prav posebnih, prestavljenih olimpijskih iger v japonskem Tokiu. Odvijale se bodo med 23. julijem in 8. avgustom – kar leto dni po prvotno načrtovanem datumu (24. julij do 9. avgust 2021). Olimpijske igre bodo kljub prestavitvi zaradi novega koronavirusa obdržale prvotno ime: Tokio 2020. Nastop na velikem dogodku so si zagotovili tudi številni uspešni slovenski športniki.

Tudi košarkarji na OI!

Prvič v zgodovini Slovenije se bodo na olimpijske igre podali tudi slovenski košarkarji. Nedavno je slovenska reprezentanca v Kaunasu v Litvi na odločilni tekmi s 96 proti 85 premagala domačo reprezentanco in si tako priigrala še kako želeno vstopnico za največji športni dogodek. Najučinkovitejši igralec je bil Luka Dončić, ki je dosegel 31 točk, 13 podaj in 11 skokov.

V skupini prvega dela bodo v Tokiu Slovenci igrali s Španijo, Argentino in Japonsko.

Atleti, judoisti in kolesarji najštevilčnejši

Čeh
Kristijan Čeh, metalec diska, se lahko na olimpijskih igrah spogleduje tudi z medaljo. Foto: Facebook AZS.

Med atleti sta se na olimpijske igre uspela uvrstiti Kristijan Čeh in Luka Janežič, med atletinjami Anita Horvat, Tina Šutej, Maja Mihalinec Zidar, Maruša Mišmaš Zrimšek. Le centimeter je do norme za uvrstitev v troskoku zmanjkalo Neji Filipič. Naknadno je povabila za nastop v Tokiu prejela še Klara Lukan, ki bo tekla na 5000 metrov.

Roglič
Primož Roglič. Foto: Facebook KZS.

Takoj za atletsko sta najbolj številčni še reprezentanci judoistov, ki jo bodo zastopali Adrian Gomboc, Kaja Kajzer, Maruša Štangar, Tina Trstenjak in Anamari Klementina Velenšek, in reprezentanca kolesarjev. V cestnem kolesarstvu bodo nastopili Eugenia Bujak, Tadej Pogačar, Jan Polanc, Primož Roglič in Jan Tratnik, v gorskem kolesarstvu Tanja Žakelj.

Vodni športi

plavalec
V Tokiu bodo nastopili tudi slovenski plavalci.

V Tokio potuje tudi nekaj plavalcev, kajakašev in jadralcev. V plavanju bosta nastopili Katja Fain in Janja Šegel, v daljinskem plavanju Špela Perše. Naknadno je vabilo za nastop na olimpijskih igrah prejel še plavalec Martin Bau.

Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić sta se na največji športni dogodek uvrstili v disciplini kajak-kanu – mirne vode, Peter Kauzer, Alja Kozorog, Benjamin Savšek in Eva Terčelj pa v disciplini kajak-kanu – slalom.

V Tokio gredo še trije jadralci, Veronika Macarol, Tina Mrak in Žan Luka Zelko.

Še kar nekaj udeležencev

Poleg omenjenih se bodo v Tokiu za čim boljše uvrstitve borili še nekateri uspešni slovenski športniki. V ritmični gimnastiki bo nastopila Ekaterina Vedeneeva, v golfu Pia Babnik. Žiga Ravnikar se bo pomeril v tarčnem lokostrelstvu, Živa Dvrošak pa v strelstvu. Namizni tenis bodo igrali Peter Hribar, Darko Jorgić, Deni Kožul in Bojan Tokić. V športnem plezanju bosta nastopila Janja Garnbret in Mia Krampl, Ivan Konrad Trajkovič pa bo nastopil v taekwondoju.

V Tokio tako odhaja kar nekaj slovenskih športnikov, uradna predstavitev slovenske reprezentance bo 9. julija. Znan pa je tudi novi termin paraolimpijskih iger. Te bodo med 24. avgustom in 5. septembrom 2021.

Prejšnji članekTemna stran online zmenkov
Naslednji članekPaket mešanic začimb za študente

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.