Vse kar moraš vedeti o HPV in cepljenju

O čem govorimo?

Humani (človeški) papilomavirusi (HPV) so virusi, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški. Vsaj 50 % ljudi, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV. Okužba s HPV je najpogostejša v času med 15. in 25. letom starosti.

Kako se lahko okužim?

Okužba s HPV je spolno prenosljiva, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. Okuženi večinoma sploh ne vedo, da so okuženi. HPV najdemo v koži ali sluznicah in običajno ne povzročajo nobenih težav. Pri večini žensk (90 %) okužba po 8 do 12 mesecih spontano mine, pri nekaterih ženskah (10 %) pa se lahko razvije perzistentna (trajna) okužba s HPV. Zaradi nezavedanja in netežavnih znakov okužbe pa smo izpostavljeni večjemu tveganju za raka.

Kakšno je tveganje?

Okužba s HPV lahko povzroča rakava obolenja pri obeh spolih. Pri ženskah povzroča raka materničnega vratu, genitalne bradavice ter papilome grla, pri moških pa povzroča raka zadnjika, penisa, raka ustnega dela žrela in genitalne bradavice. HPV so povezani tudi z nastankom drugih rakov pri obeh spolih.

Ali obstaja zdravilo za že okuženo osebo?

Ne, žal ne. Zdravijo se lahko le bolezni, ki nastanejo kot posledica te okužbe, na primer genitalne bradavice. Se je pa pred okužbo možno zaščiti s cepljenjem. Cepljenje je sicer najbolj učinkovito pri deklicah in ženskah preden imajo prve spolne stike, ker še niso bile izpostavljene okužbi s HPV, a tudi zate š eni prepozno!

Do določene mere se lahko pri spolnih odnosih zavaruješ tudi s kondomom, vendar je ta za razliko od zaščite pred nekaterimi drugimi spolno prenosljivimi boleznimi pri HPV precej neučinkovit.

Kje se lahko cepim?

Rutinsko cepljenje proti HPV za deklice se je v Sloveniji pričelo izvajati v šolskem letu 2009/10, zato ženskam, ki so rojene leta 1998 in mlajšim priprada brezplačno cepljenje proti HPV, če tega še niso opravile. Vsa cepljenja praviloma opravljajo pediatri, šolski in študentki zdravniki.

V Zdravstvenem domu za študente v Ljubljani bo v sredo, 20. februarja 2019,  od 10. do 16. ure potekalo cepljenje proti HPV okužbam. Na brezplačno cepljenje vabijo študentke zamudnice (rojene leta 1998 ali mlajše, ki še niso bile cepljene), izvajali pa bodo tudi samoplačniško cepljenje za vse ostale ženske in moške. Cena samoplačniškega cepljenja je 70 eur na odmerek. Obvezno je predhodno naročanje do 15.2.2019 na elektronski naslov cepljenje@zdstudenti.si, kjer navedeš še svoje ime in letnico rojstva.
Več si lahko prebereš še na tej povezavi, na spletni strani NIJZ pa najdeš še več vsebin.

VIRwww.nijz.si
Prejšnji članekPredstavljamo Fakulteto za dizajn
Naslednji članekIzvirna in preprosta darila za valentinovo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.