10. april, dan čistega športa

Danes, 10. aprila 2020, v Sloveniji že peto leto zapored praznujemo tradicionalni dan čistega športa ali »Play True Day« – dan, ko svetovne organizacije promovirajo boj proti dopingu ter širijo idejo o čistem športu z namenom seznanjenja športnikov, športne in splošne javnosti s svetovnim bojem proti dopingu.

Kako se je začelo?

Pobudo za »Play True Day« je v letu 2014 dalo 17 južnoameriških držav, ki so, v sodelovanju s Svetovno protidopinško organizacijo (WADA) in na podlagi Montevideo deklaracije, razglasile 10. april za dan čistega športa.

doping
Doping lahko fizično in/ali psihično vpliva na športnike in njihove športne dosežke.

Prva latinskoameriška pobuda se je kmalu razširila tudi drugod po svetu, od leta 2016 ga praznujemo tudi v Sloveniji, v naslednjih letih pa se je pridružilo še več držav po svetu. Lansko leto so v znamenju boja proti dopingu potekale številne športne prireditve in drugi dogodki, kampanja na socialnih medijih pa je dosegla preko 6 milijonov ljudi, vključevale so se številne organizacije in posamezniki.

Letošnje praznovanje prilagojeno razmeram

Letos je zaradi razmer, ki jih narekuje koronavirus in onemogočajo organizacijo dogodkov in druženje, ta dan nekoliko drugačen. Namesto praznovanja s športnimi prireditvami in dogodki poteka kampanja na družbenih omrežjih.

Na spletni strani Slovenske protidopinške organizacije (SLOADO) pozivajo športnike, njihove trenerje in drugo spremljevalno osebje, celotno športno javnost ter vse ostale, naj se pridružimo kampanji in tako skupaj pokažemo, da podpiramo čist, pošten in varen šport.

maratonci

Pripravili so tudi učne spletne pripomočke za ozaveščanje o pomenu čistega športa: lahko se izobraziš na njihovi spletni strani, kjer ponujajo izobraževanje za športnike, trenerje in vse ostale, ki jih tematika zanima. Lahko si ogledaš tudi listo prepovedanih snovi v športu za leto 2020.

Kako se lahko pridružim?

SLOADO na spletni strani ponuja nekaj predlogov za sodelovanje športnikov in vseh tistih, ki želijo podpirati čisti šport:

  1. Okvirje za fotografije in videe v katero lahko vstaviš svojo fotografijo in jo deliš na družbenih omrežjih.
  2. Zaobljubo treniram varno / treniram pošteno, ki ji dodaš razlog za svojo odločitev ter jo natisneš in se z njo slikaš ter sliko objaviš.

Svetovno kampanjo lahko spremljaš tudi v živo na slpetni strani WADE.

Prejšnji članekVeganska »šunka« v testu, potica in čokolada
Naslednji članekŠtiri hitro pripravljene jedi iz špargljev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.