23. september razglašen za dan slovenskega športa

Slovenci bomo lahko svoj koledar dopolnili s še enim praznikom. Včeraj je državni zbor sprejel spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero je 23. september postal nov državni praznik – dan slovenskega športa.

Spodbujanje športne dejavnosti in slovenskega ponosa

Pobudnik za razglasitev praznika je bil Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, idejo pa so z navdušenjem pospremile tudi lokalne skupnosti in Strokovni svet vlade RS za šport. S tem praznikom se bomo Slovenci torej poklanjali slovenskemu športu, njegovim številnim uspehom in njegovi izjemni povezovalni vlogi v okviru našega naroda.

»23. september ni le še eden na seznamu slovenskih državnih praznikov. To je praznik s posebnim pomenom, posvečen slovenskemu športu in promociji športa v najširšem smislu, s posebnim poudarkom, da vse Slovenke in Slovenci praznik obeležijo z lastno telesno dejavnostjo,« je o tem povedal predsednik OKS – ZŠZ Bogdan Gabrovec.

Eurobasket 2017
Foto: Vid Ponikvar.

Zato naj bi bil dan slovenskega športa hkrati tudi priložnost za spodbujanje športne dejavnosti in osmišljanje pomena telesne aktivnosti ter pozitivnih učinkov, ki jih ima gibanje za naše zdravje. Tako za prihajajoči 23. september Olimpijski komite pripravlja številne športno-rekreativne dogodke, namenjene vsem generacijam. »Naj s športom praznuje cela Slovenija!« vabi podpredsednik OKS – ZŠZ, mag. Janez Sodržnik.

Zakaj 23. september?

Šport je v Sloveniji eden izmed najbolj pogostih načinov preživljanja prostega časa, hkrati pa državljane spodbuja k trudu, sodelovanju in povezovanju. Uspehi naših vrhunskih športnikov že od ranih začetkov organiziranega športa na Slovenskem pa vse do današnjih dni krepijo narodno zavest in promovirajo Slovenijo na svetovni ravni.

Eden izmed takšnih zgodovinskih trenutkov je bil 23. september 2000, ko je na olimpijskih igrah v Sydneyu prvič zazvenela slovenska himna. Takrat so prvo slovensko olimpijsko zlato osvojili veslača Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec. Od tega letos mineva okroglih 20 let.

Iztok Čop in Luka Špik, Sydney 2000

Poleg tega se 23. septembra v Evropi začenja Evropski teden športa, iniciativa Evropske komisije za spodbujanje telesne dejavnosti. Iniciativi se seveda pridružuje tudi Slovenija.

Prejšnji članekHuawei Y6p in MatePad T8 – tako je videti gola moč
Naslednji članekKer nekateri še vedno nis(m)o pogledali serije The Game of Thrones in/ali The Witcher

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.