Adrenalinski užitki

Verjetno se je marsikdo med vami že ukvarjal s športi, pri katerih je bilo potrebno veliko poguma in drznosti. Naletimo tudi na takšne inovatorje, ki jim navadni športi ne prinesejo izziva in zadovoljstva. Zato izumljajo nove športe in določajo nove meje človeške zmogljivosti. Takšni športi se imenujejo ekstremni športi. 

Ekstremne športe bi lahko razvrščali na podlagi veliko različnih kriterijev in kategorij. Omejili se bomo na predstavitev samo nekaterih športnih disciplin.
Ekstremni športi so pogosto sestavljeni iz kombinacije relativno starih športov (kot so na primer smučanje, bordanje, plezanje, potapljanje, rolkanje, kolesarjenje,…) in t. i. sfriziranih športov te discipline.

Ekstremno smučanje in bordanje
Zimski športi so zelo raznoliki. Nekateri se dogajajo na stalnih mestih in prizoriščih, nekateri pa čisto v samosvojem okolju. Aljaska, na primer, je prizorišče, kjer se odvijajo mnogi ekstremni športi. Tistim, ki jim smučanje po lepi, urejeni in poteptani progi ni dovolj, je na voljo ekstremno smučanje. Smučarje helikopter odpelje na vrh zasnežene gore in se potem spustijo v dolino. Smučajo po neurejenih progah, med skalami, ki štrlijo iz snega, ne gre pa brez skokov ali padcev. Prav tako ne gre brez tekmovalnosti, zato se smučanje posameznika ocenjuje. Ocenjujejo na primer težavnost smučišča, v kolikšnem času presmuča progo… Zelo podobno je tudi ekstremno bordanje. Pri teh dveh športih je veliko število poškodb, vendar navdušencev to ne odvrača od adrenalinskih užitkov.

Ekstremno plezanje lahko poteka na ledenih ali zasneženih pobočjih. Alpinisti in plezalci velikokrat tekmujejo na ledenikih, kjer merijo stopnjo težavnosti, čas plezanja … Tukaj so obvezne dereze, cepini in ostali varnostni pripomočki.

Ekstremi na kolesih
Za avtomobilske eksotike je pravšnja avantura dirka z džipi po ledu in snegu. S kolesi je povezan tudi spust z mountainbike-i (gorsko kolesarjenje) po snegu, prav tako pa tudi dvoboji med njimi po snežnih ovirah. Kolesarji ne uporabljajo samo snega, da drvijo po njem, ampak tudi smučarske proge in gorske poti, zato da doživijo svoje zadovoljstvo. Prednosti teh športov uživajo predvsem tisti, ki jih nikoli ne zebe, da se lahko sprostijo in uživajo v izzivih in v vsem, kar je povezano s snegom. Slabosti pa so največkrat povezane s prostorom, finančnim zalogajem, ki je obsežen, poškodbe pa tako ali tako lahko štejemo kot sestavni del. Vendar užitki prevladajo nad skoraj vsemi ovirami in zimski entuziasti se ničesar ne ustrašijo.

Poletni ekstremni športi so prav tako omejeni s prostorom, z denarjem, s poškodbami, včasih tudi s težavami z lokalnimi oblastmi pri izdaji dovoljenj. Nekateri športi so povezani z vodo, drugi z gravitacijo, tretji z višino … Vodni športi so postali številčni zlasti v zadnjih letih. Sem sodijo t. i. soteskanje, rafting, kajak, kanu, vodno smučanje, surfanje in še bi lahko naštevali. Pri nas so predvsem razviti na Gorenjskem, ob reki Soči, Savi Bohinjki in Savi Dolinki.

Hydrospeed je nekakšen bob na vodi. Omogoča neposreden stik z vodo in veliko adrenalina. Ščitniki, plavuti, čelada, rešilni jopič so njegovi sestavni deli. Kanjoning je drugi izmed novih športov te skupine. Tukaj se posameznik spušča po hudourniku v posebni obleki in čeladi. Voda si v kamnino izdolbe pot in naredi razne tolmunčke in majhna jezerca. Rafting, kajak in kanu lahko vozimo po mirni vodi v kakšnem jezeru, vendar se tisti “ta pravi” vozijo po brzicah in razburkani reki.

Od višine se zvrti….
Gotovo je tudi zelo poznan skok z elastično vrvjo ali t. i. bungee jumping. Za večino je to nekaj norega in neumnega, vendar tisti, ki skačejo na ta način, pravijo, da se občutka ne da opisati. Edina nevarnost, ki jo lahko ta šport predstavlja, je predolga elastika. Prav tako veliko poguma zahteva tudi padalstvo.

Nekateri ljudje, predvsem starejši, velikokrat zmajujejo z glavami in se čudijo in sprašujejo, ali je svet še normalen in kam bo vse to pripeljalo. Tako dedki in babice velikokrat pripovedujejo svojim vnukom, kako so sami bili uspešni in gibčni v takšnih in podobnih disciplinah, ki jih najdemo samo še v slovarjih tujk. Vendarle pa so vsi ti ekstremni športi za navdušence nekaj povsem običajnega, pri njihovi promociji pa pripomorejo razne velike korporacije, ki z izdelki služijo bajne vsote denarja. Tistim, ki se želite preizkusiti v katerem izmed teh športov, priporočam, da se kljub vsemu adrenalinu ne prepustite popolnoma in ohranite vsaj kanček razuma. Pa veliko in predvsem razburljive zabave ob takih ali drugačnih oblikah športa!

Ines Sačić

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.