Bi morale biti ženske športnice plačane enako kot moški?

Že več desetletij se ženske borijo za enako višino plač kot jo imajo moški. A zadnja leta se za enake pravice in plačila potegujejo predvsem športnice po svetu. Mnogi so proti temu iz čisto neznanega razloga (no, morda je znan), a to je popolnoma brezveze. Preprosto bi lahko rekli JA enakim plačam športnikom, a tako to pač ne gre. Toliko je stvari, ki vplivajo na plače športnikov, da ne moreš z eno besedo reči, naj bodo plače enake.

Najpomembnejša postranska stvar na svetu

Lahko pričnemo s kar največjim klubskim tekmovanjem v svetu nogometa. Lep primer športa, kjer sta tako ženski in moški ligi že nekaj časa v obstoju. V ligi prvakov ali pa v domačih ligah. Poglejmo si le denarne nagrade, ki jih dobijo ekipe za uvrstitve v tekmovanje, skupinski del in izločilne boje. Tu je že lep primer razlik, ki se kažejo.

*vse nagrade so v €.

Ženska Liga prvakov

Zmagovalna ekipa – 250,000
Poraženec v finalu – 200,000
Poraženec v polfinalu – 50,000
Poraženec v četrtfinalu – 25,000
Vsako tekmo dobijo tudi 20 tisoč evrov nagrade.

Moška Liga prvakov

Zmagovalec finala – 19,000,000
Poraženec finala – 15,000,000
Polfinalist – 12,000,000
Četrtfinalist – 10,500,000
Osmina finala – 9,500,000
Remi v skupinskem delu – 900,000
Zmaga v skupinskem delu – 2,700,000
Uvrstitev v skupinski del – 15,250,000
Pred kolo kvalifikacij – 230,000
Prvo kolo kvalifikacij – 280,000
Drugo kolo kvalifikacij – 380,000
Tretje kolo kvalifikacij – 480,000

Primer NBA in WNBA

Prvih deset najbolj zaslužkarskih igralk dobi skupaj na sezono 2,1 milijon dolarjev. Za primer dobi prvih deset v moški ligi kar 329 milijonov dolarjev. Minimalna plača v WNBA je za več kot desetkrat manjša od minimalne plače v ligi NBA. Veliko vlogo pri tem imajo pravice predvajanja tekem, ki jim jih plačujejo televizije.

NBA ekipa v povprečju na sezono z vstopnicami zasluži 197 milijonov dolarjev
WNBA ekipa v povprečju na sezono z vstopnicami zasluži 5 milijonov dolarjev

Vseeno pa ti dve ligi nista primerljivi, saj liga WNBA ne obstaja niti 15 let. Mnogi strokovnjaki so pri tej ligi mnenja, da bo čez dve generaciji bila veliko bližje moški ligi kar se tiče zaslužka igralk. Do takrat pa se morajo boriti proti svetovnim zvezdam kot so LeBron James, Kevin Durant in Stephen Curry. Ne ravno primerljivo.

Enako plačilo
Enako plačilo

Ekipni športi proti posameznim

Kar se tiče ekipnih športov so ženske po zaslužku zelo daleč. Temu je tako zaradi same popularnosti športa, sponzorskega denarja in kolikor izgovor najdemo je vse pri denarju. Liga WNBA dobi na sezono od televizijskih pravic 25 milijonov. NBA dobi na sezono 25 milijard televizijskih pravic.

Finale svetovnega prvenstva v nogometu leta 2018 med Francijo in Hrvaško si je ogledalo 1,12 milijarde ljudi. Finale ženskega finala med Nizozemsko in ZDA pa si je ogledalo 82 milijonov ljudi. V primerjavi z moškim finalom to ni nevem kakšna številka. Da pa lahko prikažemo napredek, lahko primerjamo te številke s svetovnim prvenstvom leta 2015.

V povprečju si je tekme prvenstva ogledalo 106 % več gledalcev. Skupinski del si je ogledalo 124 % več, osmino finala 142 % več, četrtfinale 74 % več, polfinale 88 % več in finale, ki si ga je ogledalo 56 % več gledalcev. Ko številke ženskega športa primerjamo s številkami ženskega športa iz let poprej, vidimo pravi skok. In tako mora biti. Tudi moške lige so si priborile tak status in bilo bi skoraj nepravično, da imajo lige, ki obstajajo skoraj 100 let manj, enake »pravice«.

Velika razlika pa je v posameznih športih. Tu mislim predvsem na smučanje in tenis, kjer je ta razlika precej manjša. Veliko tega je spet odvisno prav od sponzorskega denarja, ki predvsem v tenisu lahko zminira kateri koli drug ženski šport. Lansko leto je WTA dobila kar 180 milijonov takega denarja.

TENISAČICE

Serena Williams – 27,6 milijonov evrov
Naomi Osaka – 22 milijonov evrov
Angelique Kerber – 11 milijonov evrov

TENISAČI

Roger Federer – 85,5 milijonov evrov
Novak Djoković – 46 milijonov evrov
Kei Nishikori – 34 milijonov evrov

SMUČARKE

Mikaela Shiffrin – 370 tisoč evrov
Federica Brignone – 349 tisoč evrov
Petra Vlhova – 320 tisoč evrov

SMUČARJI

Alexis Pinturault – 333 tisoč evrov
Matthias Mayer – 312 tisoč evrov
Henrik Kristoffersen – 282 tisoč evrov

Vsekakor pri obeh športih ni vzeta celotna lestvica zaslužkarjev, a vsaj vidimo, koliko zaslužijo tisti najboljši v pretekli sezoni.

Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin je bila v lanskoletni sezoni prva na mestu dobitkov v alpskem smučanju

Štirje najbolj pogosti ugovori proti enaki plači

Ženski športi niso tako popularni. To je v večini primerov res, a vseeno so športi kot sta tenis in smučanje nekaj, kar daje veliko upanja ženskim športom. Poleg tega pa ni pravično primerjati dveh lig, katerih začetek obstoja je skoraj stoletje narazen. Pravilno je primerjanje zaslužkov letos s tistimi lansko leto. Edino tako se bo videl napredek.

Ženske niso tako sposobne kot moški. No to je nesmisel. V ekipnih športih zaradi manjše in lažje postave ne bodo nikoli uspele doseči moških, a to ne pomeni nič. Spet obstajajo športi, kjer so enake in tudi boljše od moških.

Moški športi imajo več gledalcev in oboževalcev. Brez dvoma, saj so med nami že veliko več let, medtem ko so ženski športi dokaj novi. Tukaj primerjave žal ne more biti.

Moški šport je bolj popularen. Vsekakor stvar osebnih preferenc, a vseeno razen nekaterih fenomenalnih športnic kot so Serena Williams, Mia Ham, Lindey Vonn, Maria Sharapova in nekaj drugih, v ženskih športih ni takih svetovnih zvezdnic, kot jih imajo moški športi. Verjetno ni osebe, ki ne bi poznala Michaela Jordana ali Cristiana Ronalda. A zopet pa je tu medijska pokritost športov. Ali pač?

Kakšen je torej končni odgovor?

Končen odgovor je en z nekaj dodatnimi alinejami. Seveda bi morale biti, a to ne gre tako. Če bi bili popolnoma vsi pogoji tekmovanj, sponzorskega denarja, televizijskih pravic in splošne popularnosti enaki. Temu najverjetneje nikoli ne bo tako, razen v posameznih športih. Večina lig, ekip in tekmovanj v ženskih športih obstaja bistveno manj časa, da bi bili pogoji enaki. Edina pravična primerjava je tako plačilo športnic v tem letu v primerjavi s športnicami v prejšnjih letih. Le tu lahko vidimo napredek, za katerega so se predvsem v prejšnjem stoletju borili moški športi.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekAstronomi odkrili Zemlji najbližjo črno luknjo, ki jo je mogoče »videti« s prostim očesom
Naslednji članekZofka in Janez nam bosta pokvarila načrte

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.