Zofka in Janez nam bosta pokvarila načrte

Če si zjutraj pogledal skozi okno, te je presenetil dež. Zbudili smo se v hladno jutro, ARSO poroča o padavinah in oblačnem vremenu po celotni državi.

Zakaj taka sprememba vremena v sredi najtoplejšega spomladanskega meseca?

Naši predniki so živeli v precej tesnejšem stiku z naravo in zato so morali dobro poznati in napovedovati vremenske pojave in hitre spremembe. Po ljudskem vremenskem koledarju so k nam ta teden prišli ledeni možje. Danes je na obisku Pankracij, ki je prvi izmed treh ledenih mož. Jutri ga bo zamenjal Servacij, četrtek pa bo v znamenju zadnjega ledenega moža, Bonifacija. Vsi trije prinašajo občutno znižanje temperatur in deževno vreme. Z njimi prihaja tudi povečana nevarnost nenadne slane in pozebe, kar skrbi vsakega poljedelca in vrtičkarja.

Elza

Ko ledeni fantje odidejo, pa za njimi pride polulana Zofka. Stari ljudje so dejali:

»Če Zofka zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni.«

dežnik
Ta teden bomo zelo veseli dežja

15. maja mora vsaj malo deževati, da bi bilo prihajajoče poletje toplo in brez pretiranih padavin in ohladitev. Danes to pomeni krasen dopust in kratke oblekice, v preteklosti pa se je šlo za pridelek in preživetje družine.

V petek torej pričakujemo, da nas bo polulala Zofija, sobotni dan pa je v ljudskem izročilu dan zavetnika fižolove letine: Janez Fižolar. Do 16. maja mora biti fižolovo seme v zemlji, da bi bila dobra letina.

V začetku prihodnjega tedna se lahko nato prične z zasaditvijo plodovk (paradižnik, paprika), ki so sicer zelo občutljive na nizke temperature.

VIRARSO
Prejšnji članekBi morale biti ženske športnice plačane enako kot moški?
Naslednji članekSerije z najslabšim koncem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.