Bomo letos smučali?

Zimska smučarska sezona 2020/2021 je pred vrati, ampak zaradi negotovosti epidemije verjetno do zadnje minute ne bomo vedeli, ali bomo letos lahko smučali ali ne. Lanska zimska smučarska sezona je bila po mnenju žičničarjev katastrofalna zaradi neugodnega vremena in predčasnega zaprtja ob razglasitvi epidemije 13. marca.

Kako pa bo letos?

Upravljavci slovenskih smučišč se ne glede na razmere aktivno pripravljajo na novo smučarsko sezono. Podpisali so predlog Covid priporočil na smučiščih, ki so ga nato posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V predlogu so napisana priporočila varnega smučanja ter pravila upoštevanja priporočil in navodil NIJZ.

Otvoritev slovenskih smučišč je odvisna od vremena in od ukrepov, vendar se upravljavci optimistično pripravljajo na otvoritev sezone v zadnjem vikendu v novembru.

Outside TV

Covid garancija za smučarske vozovnice

Večina slovenskih smučišč, kot so Krvavec, Kanin, Cerkno, so že začeli s predprodajo smučarskih vozovnic, ki imajo v letošnji sezoni Covid garancijo. Ta garancija naj bi kupcem zagotovila različna povračila v primeru, če zaradi situacije ne bodo odprti celotno sezono oz. v primeru, da se smučišča sploh ne bodo odprla.

Garancija smučišča RTC Krvavec ponuja, da bodo sezonske vozovnice veljavne le od začetka uradnega obratovanja do zaključka uradnega obratovanja smučišča. Sezonska vozovnica se šteje za izkoriščeno, če Krvavec obratuje 100 dni ali več. V primeru krajšega obratovanja se imetnikom povrne delež v višini 1 % od vrednosti sezonske vozovnice za vsak dan predčasnega zaprtja.

Smučišče Cerkno ponuja podobno, vendar v primeru obratovanja manj kot 70 dni. Denar pa bodo povrnili v obliki zimskega vavčerja, ki ga bodo lahko prejemniki unovčili pri nakupu smučarskih vozovnic za sezono 2021/2022.

Alternativa smučanju

V primeru, da bodo zaradi koronavirusa zaprta smučišča, lahko poskusiš nekaj novega – turno smučanje. Gre ta hojo s smučmi in smučanje po neurejenem gorskem terenu. Za ta šport potrebuješ bolj specifično opremo, ki si jo lahko ugodnejše priskrbiš na zimskih sejmih ali pa na internetnih straneh z rabljeno opremo. Potreboval boš turne smuči in nove, bolj udobne smučarske čevlje, ki jih lahko uporabljaš tudi za alpsko smučanje.

Turni smučar

V Sloveniji imamo veliko priljubljenih destinacij za turno smuko, med njimi so Triglavska magistrala, Pokljuka, Debela peč, Viševnik, Pohorje, Mojstrovka.

Preden se podaš v ta šport, si preberi priporočila izkušenih in si zagotovi ustrezno opremo s katero boš poskrbel za svojo varnost.

Prejšnji članekHarry Styles kot prvi moški na naslovnici Voguea buri duhove
Naslednji članek4 trendi čevlji za udobno in šik preživljanje hladnejših dni

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.