BOSSABALL … ko sanje postanejo resničnost

Ste kdaj sanjali, da se lahko med igranjem odbojke odrinete tri metre visoko in zabijete žogo čez mrežo brez truda? Sanje se sedaj lahko uresničijo.

Pred kratkim sem našel nov šport, ki zadovoljuje mojo potrebo po zabavi, varnosti in timskem sodelovanju. Imenuje se bossaball. Beseda bossa se v portugalščini pogosto prevaja kot stil ali odnos. Povezujejo jo z glasbenim slogom bossa nova, ki ga je navdihnila samba. Pionirji bossa nove so bili v poznih 60-ih Antonio Carlos Jobim, Vinicius de Moraes in Joao Gilberto. Bossaball je igra, ki kombinira elemente odbojke, nogometa in gimnastike. Igra se odvija na velikem napihljivem igrišču s trampolinom na vsaki strani mreže. Cilj igre je enak kot pri klasični odbojki. Igralci imajo na voljo do 8 kontaktov, preden pošljejo žogo na nasprotnikovo polovico. Žogo lahko odbijajo z rokami (en dotik) ali z drugimi deli telesa (dovoljena sta dva zaporedna kontakta). V resnici je trik bossaballa v timingu. Visoko število dotikov je v primerjavi s klasično odbojko namenjeno pripravi kar najboljše podaje igralcu na trampolinu, ki skače in poskuša pridobiti višino za izvedbo atraktivnega napadalnega udarca. Pravzaprav je igralec na trampolinu ekipi nekakšen »joker«, saj je edini, ki lahko skoči tako visoko, da izvede učinkovit napadalni udarec. Ekipa se mora odločiti, kdaj ga uporabiti, in ga uporabiti dobro. To navidezno kljubovanje gravitaciji omogoča vrsto novih tehnik, taktike igre in doseganja točk. Medtem ko igralci in žoga letijo visoko nad igriščem, občinstvo vzklika in poplesuje po prizorišču na ritem glasbe, za katero skrbi t. i. samba sodnik. Ta je opremljen z mikrofonom, piščalko ter dj opremo in narekuje ritem igre ter doživetje dviguje na višji nivo. Dobri samba sodniki vložijo v sojenje skoraj toliko energije kot igralci sami.

Nori izumitelj

Bossaball je izumil belgijski podjetnik Filip Eyckmans, ki si je nov dom poiskal v vroči Španiji. Igro, za katero je dobil navdih na svojih popotovanjih po brazilskih plažah, je predstavil leta 2005. Sam pravi, da je bossaball njegova osebna kritika na klasično odbojko in odbojko na mivki (beach volley), saj sta slednji prehitri in še zdaleč ne tako zabavni kot njegova različica. Kot je znano, so pri klasični odbojki najboljši elementi igre rezervirani za majhen odstotek igralcev, saj lahko učinkovit napadalni udarec izvedejo samo zelo visoki odbojkaši ali igralci z odlično tehniko. Bossaball je tako bolj odprt za širšo množico, saj si lahko igralci pri doseganju visokih skokov za napadalni udarec in posledično tudi točk pomagajo kar s trampolini. Ker je igrišče sestavljeno iz kombinacije napihljivih delov in trampolinov na obeh straneh mreže, je pri bossaballu zagotovljena tudi visoka stopnja varnosti, tako da je možnost, da bi se igralci ob izvajanju atraktivnih napadov poškodovali, zelo majhna.

Igra za vse

Obstajata dve plati bossaballa. Prva, zabavna plat je pogostejša in jo doživi vsak, ki igra. Druga plat pa je tekmovalna in vsebuje ekstremne akrobatske poteze, ki se jih ne bi sramovali niti vrhunski telovadci. Pridružite se Zdravi zabavi in se prepričajte, katera plat je za vas!

Karmen Gec

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.