Dvoranski športi

Šport pod streho

Zima je pred vrati in z njo tudi smučarska sezona. A naše zimske športne aktivnosti se še zdaleč ne končajo pri smučanju! Ko sneg prekrije zemljo in mraz pokaže zobe, se marsikateri športnik preseli pod streho, na toplo.

Squash
Squash je v svetu že dolgo znana igra, igrali naj bi jo že v 19. stoletju v Angliji. Na prvi pogled morda spominja na tenis, a se igri bistveno razlikujeta! Igrata dva ali štirje igralci, vendar je za dvojice igrišče večje. Igrišče omejujejo štiri stene, igra pa se s posebnim loparjem in žogico iz gumijaste zmesi. Glede na hitrost in zahtevnost igre se uporabljajo žogice različnih velikosti in trdote, barvne pike pa označujejo stopnjo zahtevnosti – zelena ali bela pika označuje počasno žogico, modra pa hitro.

Igra se začne s servisom in se igra na tri dobljene nize. Točko lahko osvoji le igralec, ki je serviral. Po servisu igralca izmenično udarjata žogo, dokler en od njiju ne naredi napake. Osnovno pravilo je, da mora igralec žogico udariti, preden se dvakrat odbije od tal. Pri tem mora žogica zadeti sprednjo steno med spodnjo in zgornjo črto. Žogica lahko med tem zadene stranske in/ali zadnjo steno, preden se dotakne sprednje stene.

Squash je zelo dinamična igra, ki razvija hitrost, eksplozivnost, natančnost, koordinacijo ter predvsem dobro kondicijo. Za ilustracijo: za eno uro igranja squasha lahko porabimo tudi do dva-krat več kalorij kot za eno uro tenisa!

V Bit Centru na Litijski 57 v Ljubljani lahko igramo squash po študentskih cenah (800 SIT/uro) vsak delovnik med 8. in 15. uro. Več informacij na 01 54 800 55 ali hotel@bit-center.net.

Badminton
Še ena igra z loparjem, ki pa se ne igra s klasično žogico. “Žogica” za badminton je sestavljena iz “peres” in “kapice”. Naravna peresa nadomešča košarica iz sintetičnih materialov. Ker je žogica izredno lahka in lahko nanjo vpliva veter, se tekmovalni badminton igra skoraj izključno v zaprtih prostorih. Igrišče je pravokotno in z mrežo razdeljeno na dva enaka dela. Mreža je široka 76 cm, njen zgornji rob pa sega približno 1,5 metra nad površino igrišča. Tudi pri badmintonu poznamo igro “ena-na-ena” in v parih.
 
Igra se prične s servisom in se igra na dva dobljena niza, če ne velja drugačen dogovor. Set dobi igralec ali stran, ki prva zbere 21 točk. Pravila so precej enostavna. Stran dobi točko, če nasprotnik stori “napako” ali če žogica ni več v igri, ker se je dotaknila površine igrišča znotraj nasprotnikove strani. Za napako štejejo nepravilen servis, mreža, out in tako dalje.

Badminton še zdaleč ni igra za upokojence, kot mislijo nekateri. Taki verjetno niso nikdar držali loparja v roki! Badminton prav tako zahteva precej veščin, hitrosti in dobro kondicijo, pa tudi strategijo in sposobnost predvidevanja.

Badminton klub Ljubljana na Ježici organizira šolo badmintona, vodene tečaje, organizirajo in sodelujejo pa tudi pri rekreativnih turnirjih. Več informacij na 041 323 966 ali info@badminton-klublj.si.

Mali nogomet (futsal)
Je nogomet, prirejen za manjši prostor, in zato idealen dvoranski šport. Pogosto se igra kar na parketu na igrišču za košarko. V igri je hkrati šest igralcev na vsaki strani, od tega po en vratar. Goli so manjši, žoga pa je običajno iz semiša in je težje vodljiva. Pravila so zelo podobna klasičnemu nogometu. Za rekreativno igro ni potrebna posebna oprema, razen dvoranskih copatov, ki na parketu ne puščajo sledi in omogočajo boljši oprijem. Pri malem nogometu je poudarek na ekipni igri in dobri strategiji, hkrati pa izboljšuje našo psihofizično pripravljenost.

V Sloveniji je mali nogomet zelo razširjen šport in dobro zastopan tudi v manjših krajih. Imamo tudi več nogometnih lig, tako da je na tem področju resnično živahno. Vendar brez skrbi, tudi za rekreativce je poskrbljeno. Športno rekreativni center GRADIANT omogoča najem igrišč. Več informacij na telefonu 01 561 45 10 ali info@gradiant.si

Zaključek
Ker bi dvoranskim športom lahko posvetili celo revijo, smo se žal morali omejiti le na nekatere najzanimivejše. Vsekakor lahko tudi pozimi dobro poskrbimo za kondicijo in najdemo športno aktivnost, ki nam najbolj ustreza. Star pregovor “zdrav duh v zdravem telesu” še kako drži in ob redni telovadbi bomo veliko lažje študirali in opravljali izpite.

Pa veliko veselja med športanjem tudi to zimo!

Tekst: Bojan Kotur

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.