Flow joga – za življenje na krilih

Kaj je naša prva asociacija, ko pomislimo na jogo?
Nekdo, ki meditira in zamaknjeno sedi v lotosovem položaju, ali nekdo s prepoteno brisačko ob sebi in v neverjetnem ravnotežnostnem položaju na rokah? Oboje je joga. Joga, ki pomeni združitev telesa, uma in duha.

Kaj je pot in kaj stil joge ali pogled v ozadje
Za začetek ščepec zgodovine. Obstaja več poti joge, a vse se trudijo, da posameznik zaživi polno življenje in začuti svojo transcendenco. In ne – joga ni religija. Je pa trenutno velik trend.
Ena od teh poti je Radža joga ali Kraljevska joga, ki kot celostni sistem osmih korakov – Ashtanga joga – pravil in samodiscipline vodi posameznika v Samadhi – samouresničitev.
Obstaja pot dobrega nesebičnega delovanja – to je Karma joga, Bakti joga je pot ljubezni in čaščenja stvarstva, Džnana joga je pot znanja in spoznavanja skozi študij duhovne literature.
Zahod se večinoma srečuje s Hatha jogo, ki je del prej omenjene Radža poti joge – torej fizičnim principom joge, ki skozi telesno kultivacijo (asanami), dihalnimi tehnikami (pranajamami), mantrami, krijami – očiščevalnimi tehnikami in meditacijo – gradi na ozaveščenem bivanju.

Se sprašujete, kako je lahko nastal tako ogromen sistem poln različnih principov in smeri, kako doseči razsvetljenje? Tako, da se je razvijal in se še razvija zadnjih 4000 let! Dovolj časa za razmislek, kajneda. Zahod se je s fizično obliko vadbe joge malce bolje spoznal konec 19. stoletja; v tridesetih letih prejšnega stoletja pa je kot prvi organiziran sistem “fizične” joge razvil Krishnamacharya in takoj je joga v Ameriki in Evropi doživela razcvet. S tem obdobjem lahko pričnemo govoriti o stilih joge, ki so vsi Hatha joga z različno dinamiko in poudarki, a istim fokusom – omogočiti bolj kakovostno življenje.

Stili joge varirajo tako od popolnoma meditativnih s poudarkom na filozofiji, do takih, kjer je meditacija zastopana kot tekoče gibanje in intenzivno delo na svojem telesu ter posledično umu.
Tako lahko vsak najde vadbo joge, ki bo primerna za njegovo razpoloženje, želje in življenjsko obdobje.

Flow joga se osredotoča na tekoče gibanje, povezano z dihom (Ujaji dihalna tehnika). Je stil Vinyasa joge, kjer poteka tekoče in hitro prehajanje med asanami ter je fizično zahtevna vadba, lahko bi rekli “meditacija v gibanju”. Agniyoga center se posveča prav tej obliki joge.
Agniyoga center tako predstavlja zatočišče vsem, ki jim ni vseeno za svoje telo in še toliko manj za svojega duha. Srečali se boste z intenzivno vadbo za telo, ki bo blagodejno vplivala tudi na umiritev vašega duha.
Če se torej sprašujete, ali ni joga le počitek in umirjanje – je odgovor ne. Vsaj ne pri nas 🙂
Če se želite prepotiti, razviti več mišične mase, ozavestiti svoje telo in gibanje in pridobiti večjo kondicijo, je Flow joga prava izbira.

Dobrodošli stranski učinki so seveda boljši imunski sitem, boljše počutje in detoksifikacija telesa, saj bomo s potenjem in globokim dihanjem izločili strupe iz telesa. S tem, ko bomo ozavestili telo, pa bomo umirili tudi misli ter se lažje popolnoma sprostili tudi v vsakodnevnem življenju. Prav tako se bo povečala naša zmožnost koncentracije, kar je koristni stranski učinek za študij.

Tako bomo z redno vadbo flow joge na fizični ravni izboljšali: gibljivost in koordinacijo telesa, moč, vzdržljivost, ravnotežje.
Joga tudi uravnava hormonsko ravnovesje v telesu, izboljšuje delovanje organov, prebavo, izboljšuje krvni obtok.
Na psihični ravni pa pripomoremo k: boljšemu spominu, večji koncentraciji ter boljšemu obvladovanju vsakodnevnega stresa.

Naj vas torej ne čudi, ko boste izvedeli, da je to eden najbolj priljubljenih stilov joge v Ameriki in Evropi.

Poletite na krilih lastne notranje moči in odkrijte svoje potenciale!
In ja, joga je žur.

Še več informacij o flow jogi (kje, kdaj, kako) dobite na ŠOU Športu.

Tekst in foto: Daša Lakner

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.