Golf: šport za bogate ali tudi za povprečnega študenta?

Golfer on a golf course, ready to tee off. Golfer with golf club hitting the ball for the perfect shot.
Foto: ArtMassa iz iStock

Deževni jesenski dnevi malce spominjajo na britansko oceansko podnebje, zato se posvetimo čudovitemu izumu škotskih pastirjev – golfu. Golf je igra, ki obstaja že več sto let. Ko se je golf začel, so ga igrali ljudje, ki so imeli veliko denarja in vpliva. Spomnimo, da je golf med drugim oboževala tudi škotska kraljica Marija. Ja, golf je res stara igra. Marsikdo še vedno meni, da je golf tako nedostopen tudi ostal. Pa dokažimo nasprotno!

Golf danes ni več igra bogatašev. Vendar pa je res, da boš moral za igranje golfa na začetku malce izprazniti denarnice. Igralci golfa morajo denar vložiti v svojo opremo, pristojbine za igrišča, lekcije in drugo.

Professional golf gear outdoor at the golf course
Foto: Free_lancer iz iStock

Številni novi kompleti za golf za začetnike stanejo več kot 800 eurov, nekateri pa celo več kot 2000. Poleg kompletov za golf za začetnike lahko na koncu porabite tudi pravo premoženje za tečaje, in to vse, preden sploh pridete na igrišče za golf. Ni pošteno reči, da lahko le bogati ljudje igrajo golf, vendar morate zagotovo vložiti nekaj denarja, da postane ta igra prijetna. Potreben pa je tudi čas, da se vpeljete v golf. Na žalost je to čas, ki ga mnogi zaposleni in študentje preživijo v službi ali na fakulteti.

Vendar pa je veliko igralcev golfa, nekateri od njih so postali celo profesionalni igralci golfa, ki so golf začeli igrati na ekonomsko prijazen način. Zato verjamemo, da je to šport, s katerim se lahko ukvarja širok krog ljudi, le nekoliko pameten je treba biti glede porabe denarja.

Težko je reči, da so bili edini veliki igralci tisti, ki so bili bogati. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je golf lahko dobra igra tudi za tiste, ki mislijo, da je pravi igralec golfa zgolj politik ali uspešen poslovnež.

Rabljena oprema

Nekateri premožni golfisti vsako leto kupujejo nove palice. Ne glede na to, kako lep občutek je to lahko, to zares ni potrebno. Če imaš omejen proračun, lahko dejansko izkoristiš prekomerno porabo teh igralcev. Rabljena oprema za golf je zelo podobna rabljenim avtomobilom. Veš, da nov avto takoj izgubi vrednost, ko ga odpeljemo iz salona? Enako se zgodi, ko narediš prvi zamah s popolnoma novo golf palico. Ko so palice za golf enkrat udarjene, niso več enako vredne, so pa še vedno popolnoma funkcionalne in kvalitetne.

Namesto da kupiš najnovejšo letošnjo verzijo, se zadovolji z nečim izpred nekaj let. Morda boš izgubil majhen košček zmogljivosti, vendar bo to tako minimalno, da se večina amaterskih igralcev golfa tega sploh ne bo zavedala.

Golf lesson, teaching and sports coach help man with swing, putt and stroke outdoor. Lens flare, green course and club support of a athlete ready for exercise, fitness and training for a game
Foto: Jacob Wackerhausen iz iStock

Ne bodi naiven potrošnik!

Vsako leto se pojavljajo novi in novi pripomočki in v industriji golfa se prav za njih porabi ogromno denarja. Nekateri od teh pripomočkov so odlični in vam lahko pomagajo postati boljši igralec golfa, vendar niso vedno potrebni.

Na primer, nekaj podobnega GPS-u za golf, ki lahko stane tudi več sto eurov, lahko prenesete tudi kot brezplačno aplikacijo na svoj telefon. Za nizkocenovnega igralca golfa je smiselno, da pozabi na fine GPS naprave za golf in vztraja pri brezplačnih aplikacijah.

teeing off with golf club and golf ball
Foto: antpkr iz iStock

Funkcionalnost je morda nekoliko omejena, vendar je natančnost teh aplikacij gotovo dovolj velika, da nam pomaga postati boljši golfist. Obstajajo tudi aplikacije, ki nadomestijo merilnike hitrosti golf žogic.

Omeniti je treba še drage premium golf žogice. Seveda je lep občutek, ko igraš z žogicami, ki jih uporablja tudi tvoj najljubši profesionalec, vendar je kvaliteta tiste žogice, ki stane vsaj 8 eur gotovo primerljiva s cenejšimi ali celo rabljenimi žogicami. Spet smo pri ponavljajoči se mantri golfa: samo profesionalci opazijo razlike v kvaliteti med rabljenim in novim!

Tečaji so dragi, YouTube je zastonj

Čeprav lahko učne ure golfa znatno olajšajo in pospešijo proces, kako postati odličen igralec golfa, zagotovo niso najcenejše. Naučiti se igrati golf sam je zagotovo izziv, vendar je tudi neverjetno koristno in prijetno.

Ko si vzameš čas, da se naučiš podrobnosti igre in nato prilagodiš svoj zamah, ki lahko spremeni tvoj način igranja, boš izjemno ponosen na dosežek. Ure golfa pri nas običajno stanejo med 50 in 150 eur, tako da, če si jih ne moreš privoščiti, za zdaj počakaj in se golfa nauči kar prek videoposnetkov, s katerimi je YouTube prav nasičen.

Kot vidimo, golf resnično ni zgolj prosti čas za bogataše. Kot povsod, denar pomaga tudi pri igri golfa, vendar lahko z malo pameti v golfu uživamo poceni in celo življenje. Če golf primerjamo na primer s smučanjem, ki je pri nas izredno popularno, hitro ugotovimo, da se golf veliko bolj izplača. Zelo dobro opremo za golf dobimo za manj kot pol tisočaka, nekaj odštejemo za igralnine in v golfu uživamo vsaj 10 mesecev na leto. Za smučarsko opremo in karte bomo odšteli podobno ali celo več, smučišča pa so odprta zgolj nekaj mesecev.

Junior novinar

Prejšnji članek10 najbolj strupenih kač na svetu
Naslednji članekŠtudija o zavedanju novorojencev bi lahko spremenila družbeno dojemanje

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.