Hitra hoja

Lone woman walk on path between forest and oilseed field. Spring hike in nature
Foto: Zbynek Pospisil iz iStock

Hoja se nam zdi samoumevna, da pridemo od ene točke do druge, vendar je hoja lahko, in tudi je, veliko več kot le način premagovanja razdalje. Na dan prehodimo kar nekaj kilometrov, ne da bi se tega sploh zavedali, tudi če se ne ukvarjamo s športom. Hoja pa ima nešteto pozitivnih učinkov na naše telo.

Hitra hoja se je izkazala za izjemno učinkovit način rekreacije, s katero oblikujemo telo in se znebimo odvečnih kilogramov. Hoja nima nobenih omejitev, hitra hoja po ravnem, v hrib, nordijska hoja. Hoja je preprosta, sproščujoča, koristna za zdravje, predvsem pa poceni. Za hojo ne potrebujemo posebne opreme, dovolj so že udobni čevlji ter športna oblačila. Hitra hoja predstavlja odlično rekreacijo, saj omogoča dobro razgibanost celotnega telesa. Intenzivnost in tempo hitre hoje si lahko prilagodimo glede na našo trenutno fizično pripravljenost.

Ne pozabite na tehniko!

Vadba s hitro hojo zahteva ustrezno tehniko, saj ne zadostuje le, da hodimo hitreje. Prava tehnika bo hojo spremenila v pravi trening vzdržljivosti, saj bomo učinkoviteje izrabljali moč nog. Pravilno gibanje nog je zato nujni pogoj za varno in uspešno vadbo s hojo. Zelo pomembno je, da na stopalo pravilno prenesemo težo. Najprej stopimo na peto, nato z vsem podplatom, tako da ga previjemo vse do prstov. S prsti se nato zelo močno odrinemo in postavimo na tla peto druge noge. Zelo pomembno je tudi, da stopala pravilno polagamo, najbolje je, da so prsti nenehno obrnjeni v smer hoje. Pomembno je, da so kolena nenehno rahlo pokrčena, zlasti ob trenutku, ko stopimo na peto. Tako bomo še dodatno ublažili obremenitev sklepov. Zgornji del telesa naj bo popolnoma vzravnan, hrbet raven, ramena rahlo usločena nazaj, prsni koš odprt. Taka drža omogoča lažje dihanje. Pravilna drža glave narekuje vzravnan vrat in pogled usmerjen naprej. Vadba za celotno telo pa mora vključevati tudi ustrezno gibanje rok. Ker telo ob večjih naporih potrebuje tudi več kisika, moramo znati pravilno dihati. To najlažje dosežemo tako, da dihamo skladno s koraki. Strokovnjaki priporočajo, da na 2 oz. 3 korake vdihujemo, na naslednje 2 oz. 3 korake pa izdihujemo.

Kalorije?

Raziskovalci na univerzi v Virginiji so ugotovili, da ženske, ki naredijo tri kratke in hitre sprehode na teden, izgubijo kar petkrat več maščobe okoli trebuha kot tiste, ki hodijo počasi petkrat na teden. Hitra hoja naj bi izjemno učinkovito vplivala tudi na zmanjšanje obsega bokov in stegen. Z redno hitro hojo vsaj trikrat na teden naj bi povprečna ženska izgubila kar štiri kilograme telesne teže v 16 tednih, in to brez diete. V eni uri hitre hoje naj bi povprečen človek porabil okoli 400 kalorij (1680 kJ), odvisno od količine mišične mase, ki pri tem sodeluje. Če želimo izgubiti kilogram, moramo po ravnem hoditi od 16 do 21 ur pod pogojem, da izgubljenih kalorij ne nadomestimo s hrano.

Dnevi so daljši, sonce nam daje še dodatno energijo, na svežem zraku pa bomo prevetrili tudi glavo. Hitra hoja je zelo učinkovita vadba, zato naj postane naša redna vadba za nabiranje kondicije in kot del skrbi za naše zdravje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.