Alergija – cvetni prah

Kihanje, nenehen izcedek iz nosu, otečenost, srbeče oči, astma … Ti je znano? Vse to so simptomi, ki nekatere ljudi spremljajo vsako pomlad. Te alergijske reakcije na cvetni prah pa niso le neprijetne, ampak so lahko tudi nevarne, saj povzročajo odebelitev nosne sluznice, zajamejo pa tudi pljuča.

Kaj je alergija?

Alergija pomeni preobčutljivost oziroma spremenjeno reakcijo našega imunskega sistema na sicer neškodljive in povsem običajne snovi iz okolja. Alergijski simptomi se lahko pojavijo pri različnih organih – koži, sluznici zgornjih ali spodnjih dihalnih poteh ter črevesni sluznici. Gre torej za enak proces, ki poteka v različnih organih. Dejansko gre za napako imunskega sistema, ki se pojavi po prvem stiku z alergenom, ki je lahko naravnega izvora ali pa je sintetizirana kemična spojina.

 

Znaki in simptomi senenega nahoda so:

  • kihanje,
  • solzenje oči,
  • otekle veke,
  • koža nas močno srbi.

 

Spomladanske alergije najpogosteje povzročajo nahod, nadraženost in zaprtost nosu, oči postanejo občutljive, pogosto se solzijo in zatekajo, pogoste pa so tudi težave z grlom, kot so kašelj, blaga bolečina in razdraženost. Če niste prepričani, ali gre za alergijo ali samo za navaden prehlad, potem imate dve možnosti. Ena je, da nekaj dni počakate in potrpite. Če gre za prehlad, potem bodo vsi simptomi kmalu popustili. V primeru, da je gre za dolgotrajnejšo težavo, pojdite do osebnega zdravnika, ki vas bo nato napotil naprej na testiranje. S pomočjo testov boste odkrili, ali ste alergični in na kaj točno. Potrebno je omeniti, da se poleg teh običajnih simptomov lahko pojavijo tudi glavobol, kožne težave, prebavne motnje, oteženo dihanje in razdražljivost.

 

Strokovnjaki tudi ocenjujejo, da je bistvenega pomena ugotovitev, na katero cvetje ste alergični. Če imate alergijo na cvetni prah, se izogibajte sprehodom po cvetočih travnikih. Lase si umijte zvečer, prezračite obleko, a ne zunaj. Kadar pa se gibate po „nevarnih cvetočih travnikih“ si nos in usta zavarujte z masko iz gaze.

Alergijo na cvetni prah lahko omilite s tabletami proti alergiji ali pa s kapljicami za nos, v zadnjem času zdravniki priporočajo celo cepljenje. Cepili naj bi se že januarja, torej je letos že prepozno.

Da bi lahko preprečili oziroma vsaj omilili alergijo na cvetni prah, jo morate najprej kot takšno tudi prepoznati. Če zaznate, da se v začetku pomladi pri vas pojavljajo zgoraj omenjeni simptomi, so priporočeni ukrepi naslednji: izogibajte se zadrževanju okrog dreves, trav in grmičevja, ki najpogosteje povzročajo alergijo na cvetni prah. Odpovejte se dolgim sprehodom tik po daljšem deževnem obdobju, saj je koncentracija peloda v zraku takrat najvišja. Med zadrževanjem v zaprtih prostorih poskrbite za dobro izolacijo oken, ki jih pustite zaprta, s čimer boste preprečili vdor peloda v stanovanje, koristen pa je tudi nakup vlažilca zraka.

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.