Volontersko pripravništvo

Businessman drawing Intership concept on a light blue colored screen
Foto: Melpomenem iz iStock

Vedno več mladih se odloča za volontersko pripravništvo, da pridobijo čim več izkušenj in s tem obogatijo svoj življenjepis.

Pripravništvo je namenjeno začetnikom, mladim, ki končajo študij in nato iščejo zaposlitev. V današnjih časih je najti zaposlitev res že kot zadeti na loteriji. Zato se vedno več mladih odloča za volontersko pripravništvo, kjer sta plačana vsaj malica in prevoz.

Kdo je volonter?

Volonter je človek, ki neko delo opravlja po svoji želji in brez običajnega plačila. V deželah pod vplivom nemškega pravnega reda se je izraz uporabljal za neplačano pripravništvo v nekaterih poklicih.

Od prostovoljstva se volonterstvo razlikuje po motivaciji in strokovnem pravnem statusu. Volonter je za neplačano delo zainteresiran predvsem ali tudi zaradi kasnejše poklicne kariere, ki jo doseže z neplačanim pripravništvom.

Neplačano pripravništvo – volonterstvo je lahko zahtevano s pravili usposabljanja (obvezno pripravništvo) ali pa so vanj prisiljene osebe, ki se želijo zaposliti na določeni ustanovi, na kateri je število plačanih delovnih mest omejeno. Delo volonterja mora biti kljub temu pravno urejeno; glede delovnih pooblastil, dostopa do dela oz. delovnega mesta in podobno.

Volontersko pripravništvo

Vedno več ljudi se odloča za prostovoljno delo oziroma za volontersko pripravništvo. Zakaj? Zato, da pridobijo čim več izkušenj, ki bodo obogatile njihov življenjepis. S prostovoljnim delom, lahko prepričajo delodajalca in si povečajo možnosti za kasnejšo zaposlitev.

Volontersko delo je z zakonom zaščiteno in ne gre za izkoriščanje brezplačne delovne sile. Zakon o delovnem razmerju določa, da se v primeru volonterskega pripravništva za pripravnika uporabljajo določbe tega zakona o trajanju in izvajanju pripravništva, omejenosti delovnega časa, odmorih in počitkih, odškodninski odgovornosti ter zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu v skladu s posebnim zakonom. Pogodba o volonterskem opravljanju pripravništva mora biti sklenjena v pisni obliki, poseben zakon pa lahko omogoča opravljanje pripravništva tudi brez sklenitve pogodbe o zaposlitvi.

Alja Purg

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.