Samozaposlitev

Ste iskalec zaposlitve? Iščete službo, službe pa ni? Ste že razmišljali o samozaposlitvi?

Iščete službo in ste prijavljeni na zavodu? Ste že razmišljali, da bi se vključili v program za samozaposlitev in postali sam svoj šef?

 

Program za samozaposlitev omogoča pridobitev subvencije za samozaposlitev v višini 4500 €. Gre za enkratno finančno pomoč v obliki nepovratnih sredstev, ki vam lahko pomaga uresničiti poslovno idejo in ohraniti samozaposlitev. Subvencijo lahko pridobite po zaključenih pripravah na samozaposlitev. Torej potem, ko pridobite pozitivno presojo poslovne ideje in opravite delavnico za samozaposlitev. Nato se morate samozaposliti v 60-dneh po zaključku delavnice. Program subvencije za samozaposlitev sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 

Kaj pomeni samozaposlitev?

 

Samozaposlitev pomeni, da samozaposlena oseba upravlja sama s svojim denarjem. Prednost samozaposlenih pred zaposlenimi je v tem, da si samozaposleni sami krojijo svojo usodo. Samozaposleni si namreč sami določajo delovni čas, sami upravljajo s svojim denarjem, se srečujejo s težavami, izzivi …

Kdo lahko dobi subvencijo?

 

Subvencijo za samozaposlitev lahko pridobite, če ste prijavljeni med brezposelnimi ali kot iskalec zaposlitve, katerega zaposlitev je ogrožena. Pri tem pa ste zaključili priprave na samozaposlitev, torej pridobili pozitivno presojo poslovne ideje in opravili delavnico za samozaposlitev ter izpolnjujete še vse druge zahtevane pogoje. V presojo poslovne ideje v okviru priprav na samozaposlitev se lahko vključite če ste najmanj 3 mesece prijavljeni pri Zavodu v evidenci brezposelnih ali kot iskalec zaposlitve, katerega zaposlitev je ogrožena. 

 

Poleg zaključenih priprav na samozaposlitev morate za pridobitev subvencije ustrezati še naslednjim pogojem; in sicer da v zadnjih 12 mesecih niste bili samozaposleni, da v zadnjih 5 letih niste prejeli finančne pomoči za samozaposlitev, da se samozaposlite v novoustanovljenem poslovnem subjektu za polni delovni čas, to je 40 ur (oziroma za krajši delovni čas v skladu z odločbo o invalidnosti) in da prijavite samozaposlitev s sedežem na območju Slovenije. Do subvencije niste upravičeni, če se samozaposlite na področju kmetijstva, gozdarstva, lova, ribištva ali rudarstva.  

 

Zakon o pokojninskem  in invalidskem zavarovanju od 1.7. 2013 uvaja tudi možnost delne oprostitve plačila prispevkov za nove samozaposlene.  Oprostitev plačila prispevkov bo združljiva s subvencijo za samozaposlitev. 

 

V okviru programa za samozaposlovanje lahko pri Zavodu Republike Slovenije pridobite subvencijo za samozaposlitev.  Pridobite jo lahko, če ste opravili priprave na samozaposlitev in se boste nato samozaposlili v 60-dneh po zaključenih pripravah. 

 

Subvencijo lahko pridobite tako, da se najprej oglasite pri svojem osebnem svetovalcu na uradu za delo, kjer ste prijavljeni. Če osebni svetovalec ugotovi, da je vključitev v program smiselna, se morate najprej udeležiti priprav na samozaposlitev. To pomeni, da podpišete zaposlitveni načrt za samozaposlitev, kar vključuje presojo poslovne ideje, delavnico za samozaposlitev, zaposlitveni načrt za samozaposlovanje (presojo poslovne ideje, delavnico za samozaposlitev in subvencijo za samozaposlitev) z veljavnostjo 6 mesecev, izjavo pred vključitvijo v program (z opredeljenimi pogoji in obveznostmi) in pogodbo o vključitvi v presojo poslovne ideje v okviru priprav na samozaposlitev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.