Izbrali smo najlepšo planinsko pot v Sloveniji

30. junija se je izteklo glasovanje za izbor najlepše planinske poti v Sloveniji, ki je potekalo v okviru akcije Očistimo gore v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije. Planinke in planinci smo lahko izbirali kar med 60 potmi, ki so jih organizatorji uvrstili v končno glasovanje. To se je začelo 23. maja po štirih tednih zbiranja predlogov ne le najlepših, temveč tudi najvarnejših in najbolje označenih planinskih poti.

Povsem prepričljivo je laskavi naziv najlepše osvojila krožna planinska pot Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata (pod Zelnarico) – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato. Na drugem mestu ji je sledila krožna pot Aljažev dom v Vratih – Bovški Gamsovec – Sternar – Aljažev dom v Vratih. Tretjeuvrščena pa je bila planinska pot, ki vodi od Soriške planine do Ratitovca.

Za zmagovalno pot skrbijo tri planinska društva. To so PD LPP, PD Ljubljana Matica in PD Radeče. Prejela je skoraj dvakrat toliko glasov kot njena zasledovalka, kar niti ni tako presenetljivo. Gre namreč za čudovito pohodno izkušnjo, ki hojo po bohinjskih planinah združuje s planinarjenjem po veličastnem visokogorju Julijskih Alp prek Doline Triglavskih jezer.

Da prehodi pot v celoti, povprečni planinec potrebuje približno 11 ur brez postankov. Posamezne etape so nekoliko zahtevnejše, večinoma pa je pot označena kot lahka. Ne glede na to pa poznavalci opozarjajo, naj ne precenimo meja lastnih zmogljivosti. Pri vsakem obisku gora bodimo torej previdni in pred odhodom poskrbimo za ustrezno planinsko opremo.

Prejšnji članekJe seks na plaži varen?
Naslednji članek»Dober delodajalec te vodi po tvoji življenjski poti«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.