Joga poze, ki se jih lotevajo le mojstri

Strong male yogi standing on his hands with both feet in the air indoors
Foto: Inside Creative House on iStock

V spokojnem svetu joge je osvajanje vsake poze v enaki meri duhovni in fizični izziv. Cilj izvajanja teh poz ali asan je doseganje popolne miselne in telesne zbranosti. Za obvladanje marsikatere od njih so včasih potrebna leta, a v tem pravzaprav tiči bistvo joge. Vztrajnost, potrpljenje in osredotočenost so nujne sestavine na poti do preseganja lastnih zmožnosti in mojstrskega izvajanja asan. Osrednji del joge je osredotočenost na dihanje, kar izvajanje asan, pri katerih bi najraje zadržal sapo, dodatno oteži. Katera od spodaj naštetih naprednih poz bi ti uspela?

Young attractive yogi woman practicing yoga concept, standing in salamba sirsasana exercise, headstand pose, working out, wearing sportswear, full length, white loft studio background
Foto: fizkes iz iStock

1Sirsasana (stoja na glavi)

Stoja na glavi je napredna jogijska poza, ki zahteva vzdrževanje ravnovesja, pri čemer se tal dotikajo le podlahti in vrh glave. Na preizkušnjo postavi noge, roke in trebušne mišice. Ključno je, da se teže med izvajanjem ne prenaša na vrat in glavo. Pravilna izvedba terja tako fizični napor kot popolno zbranost.

2Bakasana (poza žerjava)

Ta poza ni nič manj težavna od stoje na glavi, saj zahteva močne roke in dobro ravnotežje. Jogi se v končni pozi z iztegnjenimi rokami opira na dlani, medtem ko so kolena pokrčena v višini ramen in golenice vzporedne tlem.

Young attractive female wearing green sportswear and practicing morning yoga routine at home, stretching in Eka Pada Rajakapotasana exercise or One Legged King Pigeon pose for hips opening on mat in bedroom. Healthy life and fitness training workout at home concept
Foto: boonsom on iStock

3Eka Pada Rajakapotasana (poza enonogega goloba)

Enonogi golob je sedeča poza, pri kateri je ena noga pokrčena pred sprednjim delom telesa, druga pa iztegnjena zadaj. Hrbet je usločen tako, da se lahko izvajalec z rokami drži za pokrčeno zadnjo nogo. Bolj kot moč je pri tej vaji potrebna precejšnja gibčnost.

Woman in black sportswear performing Vrischikasana or Scorpion yoga asana near window green trees summer sunny morning view improve blood flow to brain stretches back develops sense of balance concept.
Foto: fizkes iz iStock

4Vrischikasana (poza škorpijona)

Škorpijon je še ena tistih poz, kjer podlahti podpirajo celo telo. Razen tega, da preprosto izgleda kul, je odličen odraz mobilnosti, moči in koordinacije. Tal se dotikajo samo podlahti, hrbet pa je upognjen tako, da so noge pokrčene nad glavo – poza tako spominja na škorpijonov rep.

Portrait of beautiful young fit woman in sportswear shorts doing sport exercises, handstand Tittibhasana, Firefly posture, full length, side view, studio image on gray background
Foto: fizkes iz iStock

5Tittibhasana (poza kresnice)

Poza kresnice spominja na pozo žerjava, če bi slednjo izvajali z iztegnjenimi nogami. Pri osnovni izvedbi se jogi podpira na dlaneh, z nogami, iztegnjenimi predse.

Obstajata pa še dve variaciji, Eka Hasta Bhujasana (poza slonjega rilca) in Bhujapidasana (poza pritiska na rame). Pri prvi je ena noga iztegnjena med rokama, druga pa pokrčena tako, da objame roko. Pri Bhujapidasani pa so noge pokrčene tako, da se gležnji križajo.

Sporty muscular young man working out, yoga, pilates, fitness training, asana Dwi Pada Koundinyasana, two-legged variation of Sage Koundinya Pose, gray background, low key shot
Foto: fizkes iz iStock

6Koundinyasana (poza, posvečena modrecu Kaundinji)

Če ti sklece ne grejo od rok, ne bo šlo. Koundinyasana je zelo zahtevna poza, proti kateri se bo minutni plank zdel kot oddih. Izzvaja se v treh različicah: Dvi Pada Koundinyasana, Eka Pada Koundinyasana in Eka Pada Galavasana. Roke, s katerimi se izvajalec podpira, so pri vseh treh pokrčene v pravi kot. Obe nogi sta v zraku. Pri Dvi Padi Koundinyasani sta obe pokrčeni v eno smer, pri čemer se spodnja dotika komolca. Pri Eka Padi Koundinyasani je ena noga iztegnjena nazaj, druga pa vstran. Eka Pada Galavasana pa zahteva, da je ena noga pokrčena tako, da se dotika nadlahti.

Naštete poze terjajo več moči, fleksibilnosti in mentalne vzdržljivosti kot začetniške. Kdor lahko umiri dihanje in usmerja misli pri takem fizičnem naporu, si zasluži vso spoštovanje.

Prejšnji članekKako je lahko navidezna resničnost še bolj zanimiva?
Naslednji članekKomentar: spornosti in napake supervolilnega dneva, 1. del

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.