Kaj je dobro vedeti pred maratonom?

Tek pozimi? Ne, zebe! Tek poleti? Uf, ne, prevroče! Ni naključje, da se največ tekov in maratonov odvije spomladi in jeseni. Organizirani teki so super, ker posamezniku ni treba začrtati svoje trase, konkurenca pa spodbudi večji trud. Toda kako se pripraviti na maraton? Na kaj moramo pomisliti prej in na kaj tisti dan?

Izbira prave opreme

Obleke

Obleke morajo biti lahke in zmerno oprijete za boljšo aerodinamičnost. Tekači priporočajo pajkice, ker ne ovirajo gibanja. Tako majica kot hlače naj bodo iz dobrega materiala. Za vsako daljšo telesno aktivnost je primeren tak material, ki odvaja pot, da ne pride do prehlada ali zakrčenih mišic.

Vnaprej preveri vreme. V primeru sončnega dneva bodo zadostovale kratke hlače, v slabem vremenu pa se zna ozračje ohladiti, zato se obleci po plasteh. V primeru dežja pride prav lahka pelerina.

Čevlji

Najpomembnejši člen so športni čevlji. Za daljše razdalje so čevlji še toliko bolj pomembni kot za krajše. Na maraton se ne moreš odpraviti z vsakdanjimi ali uničenimi čevlji, saj so v tem primeru bolečine zagotovljene. Za prave čevlje pojdi v športno trgovino in povej prodajalcu, kaj iščeš, znal ti bo najboljše svetovati. Čevlje kupi, ko treniraš, ne tik pred maratonom. Tudi če so popolni, se moraš nanje navaditi in jih unositi, v nasprotnem primeru lahko pride do žuljev.

Premisleka so vredne tudi nogavice. Naj bodo tanke in iz prijetnega materiala, da ne dražijo kože med tekom.

Punce, pozor!

Športni top je skoraj tako pomemben kot čevlji. Maraton je dolgo poskakujoče gibanje, zato izberi pametno. Vsaka je drugačna, zato zase vnaprej preveri, kaj ti ustreza. Bodi pozorna na to, da ti daje top dovolj podpore, da ne stiska preveč in da ne draži kože.

Dodatki

Pripekajoče sonce včasih zmoti zunanje gibanje. Na maratonu te ne bodo motila sončna očala, a izberi taka, ki dobro stojijo na glavi. Za občutljivejše glave so priporočene tudi lahke čepice, ki prepuščajo zrak.

Trening

Tek je telesno zahtevna aktivnost, ki hkrati zahteva in izboljšuje telesno pripravljenost. Dolge razdalje marsikdo ne konča ali pa se vmes celo poškoduje, ker se nanjo slabo pripravi.

Telo moraš navaditi na tako aktivnost, zato se treninga teka loti čimprej, odvisno od lastne pripravljenosti. Teci do petkrat na teden ter postopoma dodajaj razdaljo in pospešuj tempo. Enkrat na teden naj bo razdalja daljša, ne pozabi pa na počitek.

Regeneracija mišic je prav tako pomembna kot sam trening. Ker tvoje telo prestaja večji napor, moraš vanj tudi vnesti več hranil. Prehrano si prilagodi po občutku, na splošno pa velja, da pred treningom povečaš vnos ogljikovih hidratov in po treningu vnos beljakovin.

Dan maratona

Optimizacija energije

Prvi korak je dovolj spanca. Drugi korak je primeren zajtrk, ki naj vsebuje veliko hranil za energijo, hkrati naj bo lahek. Na sami trasi so postavljene stojnice z vodo, energijskimi tablicami in sadjem, vendar pred tekom pojej dovolj in za vsak slučaj vrzi malico v torbo.

Prihod

Prihod na prizorišče je vedno otežen, ker so ceste zaradi maratona zaprte ali polne avtov, ki so namenjeni na isto mesto, zato se je dobro organizirati vnaprej. Najprej preveri, ali so za tekmovalce predvideni avtobusni prevozi iz bližnjega kraja. Če za to ni poskrbljeno, prosi bližnje, da te zapeljejo čim bližje, saj tako ostaneš brez skrbi glede parkiranja.

V torbi

Na prizorišču lahko vedno odložiš stvari, ki jih med tekom ne potrebuješ. Mednje je priporočljivo vključiti:

  • vetrovko/jakno,
  • tekočino (vodo ali sladkano pijačo),
  • hrano za regeneracijo,
  • brisačko,
  • obleke za preobleči.

Tek

Nazadnje preostane le še sam tek. Če imaš zastavljen cilj, že med treningom preuči kakšno aplikacijo ali uro, ki meri hitrost in razdaljo. Na ta način dobiš občutek za tempo, ki ti bo prišel prav med maratonom. Najpomembneje pa je poslušati svoje telo, zato teci po svojih sposobnostih in občutku.

Prejšnji članekRektor UL pozval študente k cepljenju
Naslednji članekKako urediti osebno izkaznico?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.