Kaj morate preveriti, preden zapeljete na cesto?

napotki za pripravo kolesa pred novo sezono

Pomlad je idealen čas za ponovno dosego telesne pripravljenosti ter raziskovanje čara vožnje na dveh kolesih. Da pa bo vožnja res zabavna in brezskrbna ter da se izognemo morebitnim nesrečam, je pomembno, da ne pozabimo na najbolj bistvene stvari.

Ko se enkrat naučite voziti kolo, ta veščina ostane z vami za vedno, tudi če dlje časa ne vozite. Vendar bi bilo škoda, če bi zanemarili to dejavnost. Pogosto pozabimo, kako koristno je kolesarjenje. Že kratka vožnja lahko izboljša aerobne sposobnosti, zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni, sprosti hormone sreče (endorfine) in porabi odvečne kalorije. Se sprašujete, kako začeti?

Kaj natančno moramo storiti?

Čeprav so kolesa trdna prevozna sredstva, je vožnja zanje v prometu lahko nevarna. Pomembno je, da se naučimo predvideti dejanja drugih udeležencev v prometu in skrbeti za stanje našega kolesa. Kaj morate torej paziti?

  1. Redno preverjajte verigo: S prstom povlecite po verigi in če ni mastna, jo takoj naoljite.
  2. Pazi na pnevmatike: Redno preverjajte zračni tlak v njih in opazujte njihovo zunanjost. Zamenjajte jih, če opazite izbokline ali zlizano površino.
  3. Pripravite rezervno opremo: Na daljših vožnjah imejte pri roki rezervno zračnico, orodje in ročno tlačilko za pnevmatike, da se izognete neprijetnim presenečenjem.
  4. Preverite vrtenje koles: Obrnite kolo na »glavo« in preverite, ali se kolesi vrtita tekoče ter ali med vrtenjem opletata levo in desno. Popravite težave sami ali poiščite strokovno pomoč.
  5. Preverite delovanje zavor: Nikoli ne odidite na vožnjo, če zavore ne delujejo pravilno. Preverite njihovo delovanje in jih po potrebi popravite ali nadomestite.
  6. Preverite pedala: Preverite, ali pesta držijo pedala na mestu. Če se premikajo, opravite potrebno popravilo.
  7. Pazite na prestavljanje: Opazujte težave s prestavljanjem med krajšimi vožnjami in jih pravočasno rešite.
  8. Preverite svetila: Poskrbite, da delujejo svetila in zamenjajte baterije z novimi.
  9. Preverite čelado: Preverite stanje svoje čelade, saj je varnost enako pomembna kot tehnična brezhibnost kolesa.
  10. Imejte pri sebi komunikacijsko napravo: Med vožnjo imejte pri sebi pametni telefon ali pametno uro, da lahko v primeru težav hitro pokličete pomoč.

Popolna pomočnica na zapestju

Za učinkovito vadbo in skrb za vaše telo je uporaba pametne ure Huawei Watch GT4 odlična izbira. Navdušeni boste nad dvema tednoma, kolikor lahko zdrži baterija v idealnih razmerah, vendar vam bodo všeč tudi funkcije, ki vas lahko rešijo iz zagate. Kdo ne bi bil rad pravočasno obveščen o padcu zračnega pritiska, saj lahko kaže, da se pripravlja na nevihto. Z njo natančno beležili svoj srčni utrip, prevoženo razdaljo, hitrost in čas kolesarjenja ter medtem ko uživate v kolesarjenju in raziskovanju okolice poskrbela, da se ne izgubite. Zabeleženi podatki pa se bodo samodejno sinhronizirali s pametnim telefonom prek aplikacije Zdravje (Huawei Health), kjer jih lahko analizirate in si postavite nove cilje za prihodnje vožnje. S tem boste lahko bolj učinkovito izkoristili vadbe in sledili napredku.

Pametna ura ni edini pripomoček, ki ga velja imeti med vožnjo s kolesom pri sebi. Če ste ljubitelj glasbe, ne pozabite na slušalke Huawei FreeBuds Pro 2, ki s hibridnim sistemom odpravljanja zmanjšujejo hrup izven in v slušalkah. Te vam bodo še posebej prav prišle med fazo ogrevanja, ki je priporočljiva pred vsako vadbo, tudi predno se zavihtite na kolo, medtem ko bodo kasneje dajale vadbi primeren ritem.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.