Kako je nastala liga WNBA?

Nastanek lige WNBA
Nastanek lige WNBA Foto: on espn

WNBA (Women’s National Basketball Association) je profesionalna ženska košarkarska liga s sedežem v ZDA. Trenutno jo sestavlja 12 ekip, z naborom 12-ih igralk v vsaki. Njeni začetki segajo v leto 1990, ko je ženski šport začel pridobivati na priljubljenosti.

Nastanek lige WNBA sega v 90. leta

24. aprila 1996 je svet guvernerjev NBA odobril koncept ženske nacionalne košarkarske zveze in uradno ustanovil WNBA. NBA je bila močno vključena v proces ustanavljanja in je nudila finančno in administrativno podporo. Olimpijske igre leta 1996 v Atlanti so bile prelomne za žensko košarko, saj je ameriška ženska košarkarska reprezentanca osvojila zlato medaljo. Ta uspeh je še dodatno spodbudil zanimanje in podporo za žensko košarko v ZDA.

Odločili so se, da bo sezona WNBA potekala poleti, ko bo športni koledar manj natrpan in bo mogoče tekme prenašati v živo. Za uvodno sezono lige, leta 1997, je bilo napovedanih le osem ekip. Vzhodno konferenco so sestavljale ekipe Charlotte Sting, Cleveland Rockers, Houston Comets in New York Liberty, zahodno konferenco pa ekipe Los Angeles Sparks, Phoenix Mercury, Sacramento Monarchs in Utah Starzz. V uspešni uvodni sezoni si je tekme WNBA na treh omrežjih ogledalo več kot 50 milijonov gledalcev, preko slavnih televizijskih kanalov NBC, ESPN in Lifetime Television.

Ekipe v ligi WNBA
Ekipe v ligi WNBA, trenutno jih je 12. Z letom 2025 in 2026 pa se pridružujeta še Golden State in Toronto Foto: on sportleaguemaps

Liga WNBA še vedno napreduje

V sezoni 2001 se je televizijskima postajama NBC in ESPN pridružila televizija ESPN2, ki je prenašala tekme WNBA, in prvič je v živo prenašala nabor igralk WNBA leta 2001. To leto so bile tekme WNBA predvajane skoraj 60 milijonom navijačev v 23 različnih jezikih in 167 državah. Med novimi državami so bile tudi Južna Afrika ter Srbija in Črna gora.

WNBA zagotavlja edinstveno občinstvo. V dvorani je porazdelitev po spolu približno 70 % žensk in 30 % moških. Televizijsko občinstvo je približno enako razdeljeno med žensko in moško populacijo z velikim odstotkom gledalcev, ki niso odrasli (niso nad 18 let). V naslednjih letih se je liga širila, dodajala nove ekipe in povečevala svojo prepoznavnost. Čeprav so se nekatere ekipe preselile ali so bile ukinjene, je liga vseeno nadaljevala z rastjo.

Liga WNBA je nastala leta 1996
Liga WNBA je nastala leta 1996 Foto: on abc

Leta 1997, ko so bile igralke in ekipe sestavljene, je liga sestavila prvi uradni logotip. Uradni rdeči, beli in modri logotip ženske košarkarice je bil izbran med približno 50 različnimi predlogi. Vendar so ga do danes že dvakrat zamenjali, sedaj predstavlja WNBA ligo oranžen logo ženske košarkarice.

Ženska pravila v ligi WNBA so prilagojena in se razlikujejo od NBA pravil. Moški imajo večjo in težjo žogo kot ženske košarkarice ter bolj oddaljeno črto za tri točke. Ravno tako izpadejo iz igre po šestih osebnih napakah, medtem ko ženske po petih.

Stereotipi in predsodki vplivajo na dosežke lige

Glavno težavo pri razvoju lige WNBA predstavlja neprestano soočanje s stereotipi in predsodki o ženskem športu, ki vplivajo na njeno prepoznavnost in vrednotenje dosežkov. Zato imajo ženski športi manj sponzorskih sredstev in nižje plače, kar je povezano z manjšo gledanostjo in medijsko pozornostjo. Velikokrat navijači bolj cenijo moško igro, saj je ta pogosto hitrejša in bolj fizična, z večjim poudarkom na atraktivnih atletskih potezah, kot so zabijanja. Vendar jih veliko ne pozna lepote ženske košarke, ki zato izkazuje več tehničnih spretnosti, bolj premišljeno in timsko igro ter upoštevanje različnih strategij.

Sabrina Ionescu spada med vzhajajoče zvezde lige WNBA
Sabrina Ionescu spada med vzhajajoče zvezde lige WNBA Foto: on cnn

Sama že več let treniram košarko in ogromno mojih vzornic igra v ligi WNBA, zato si želim, da bi te bile deležne čim bolj enakovredne obravnave kot moški košarkarji in lahko še naprej navdihovale mlada dekleta, da se odločijo za športno kariero.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.