Kdo ima največ medalj na olimpijskih igrah?

Gold medal winner held in athlete hand raised against blue sky background concept for winning, success and victory
Foto: BrianAJackson iz iStock

Olimpijske igre so vrhunec športnega tekmovanja, kjer se zberejo najboljši športniki z vsega sveta, da se pomerijo v različnih disciplinah. Med temi izjemnimi športniki pa izstopajo nekateri, ki so s svojim talentom in vztrajnostjo dosegli nepredstavljive dosežke. Kdo so športniki z največ medaljami?

Michael Phelps: Plavalni fenomen

  • 28 olimpijskih medalj

Michael Phelps, ameriški plavalec, je brez dvoma največji olimpijec vseh časov. Rojen 30. junija 1985 v Baltimoru, Maryland, je svojo prvo olimpijsko medaljo osvojil na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004, kjer je sicer osvojil šest zlatih in dve bronasti medalji.

Phelps je svojo prevlado nadaljeval tudi na naslednjih olimpijskih igrah. V Pekingu leta 2008 je osvojil osem zlatih medalj, kar je bil nov rekord za največ osvojenih zlatih medalj na enih olimpijskih igrah. Njegov uspeh je še vedno brez primere. Na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 je osvojil štiri zlate in dve srebrni medalji, na svojih zadnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016 pa še pet zlatih in eno srebrno medaljo.

Michael Phelps je v svoji karieri osvojil skupno 28 olimpijskih medalj, od tega 23 zlatih, 3 srebrne in 2 bronasti. Njegov rekord je izjemen, saj je presegel vse prejšnje rekorde in postavil nove mejnike v svetu športa. Njegova sposobnost, da se vedno znova dvigne na najvišjo raven in premaga najboljše tekmece, je navdih za generacije mladih športnikov po vsem svetu.

Barcelona, Spain - July, 28, 2013: Three years ago fans get an autograph from Michael Phelps,during the15th FINA World Championships at Palau Sant Jordi in Barcelona. The picture was taken one years after Phelps dominated the 2012 London Olympic Games, he wore 18 gold medals around his neck setting seven world records in the process. Today at Olympic Games in Rio 2016 Michael Phelps winning 3 gold medals.
Foto: ALEJANDRO SALA iz iStock

Larisa Semjonovna Latinina: Prva osvojila devet zlatih olimpijskih medalj

  • 18 olimpijskih medalj

Larisa Latynina (rojena 27. decembra 1934, Kherson, Ukrajina, ZSSR) je sovjetska telovadka, ki je kot prva športnica osvojila devet zlatih olimpijskih medalj in je bila ena najbolj odlikovanih tekmovalk v zgodovini iger.

Na igrah leta 1956 v Melbournu v Avstraliji je Latynina, ki se je izobraževala na Kijevskem državnem inštitutu za fizično kulturo, zmagala v ženski konkurenci v mnogoboju (kombinirane vaje), preskoku in parterju. Na olimpijskih igrah leta 1960 v Rimu je ponovno zasedla prvo mesto v mnogoboju in parterju, v Tokiu leta 1964 pa je osvojila svojo tretjo zaporedno zlato medaljo v parterju.

Latynina je osvojila zlate medalje tudi kot članica šestčlanske ženske gimnastične ekipe Sovjetske zveze v letih 1956, 1960 in 1964. Poleg tega je na teh treh igrah prejela pet srebrnih in štiri bronaste medalje. Njen rekord 18 olimpijskih medalj v karieri je ostal do leta 2012, ko ga je presegel Michael Phelps.

Deseterica najbolj uspešnih olimpijcev vseh časov

športnik/športnica država šport zlato srebro bron skupaj
1. Michael Phelps ZDA plavanje 23 3 2 28
2. Larisa Latynina ZSSR gimnastika 9 5 4 18
3. Marit Bjørgen Norveška tek na smučeh 8 4 3 15
4. Nikolay Andrianov ZSSR gimnastika 7 5 3 15
5. Ole Einar Bjørndalen Norveška biatlon, tek na smučeh 8 4 1 13
6. Boris Shakhlin ZSSR gimnastika 7 4 2 13
7. Ireen Wüst Nizozemska hitrostno drsanje 6 5 2 13
7. Edoardo Mangiarotti Italija sabljanje 6 5 2 13
9. Ono Takashi Japonska gimnastika 5 4 4 13
10. Paavo Nurmi Finska biatlon, tek na smučeh 9 3 0 12

 

VIRbritannica.com
Prejšnji članek10 spletnih trgovin za poletno preobrazbo, ki so denarnici prijazne
Naslednji članekKako je nastala liga WNBA?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.