Kdaj telovaditi za najboljše rezultate? Ima znanost končno odgovor?

Training, exercise and black couple running in nature for fitness, heart health and wellness. Sports, cardio and happy man and woman jog or runner workout outdoors preparing for marathon together.
Foto: PeopleImages iz iStock

Pomen telovadbe je vsem zelo dobro znan. Telovadba lahko izboljša naše umske sposobnosti, nam izboljša kondicijo, izboljša spanje in ima sprostitveno funkcijo. Ampak, kdaj je najbolj smiselno telovaditi? Znanost pravi, da ima vsak del dneva za telovadbo svoje prednosti, tako je najboljše, da del dneva, ki ga izberemo za telovadbo, prilagodimo svojim ciljem.

Kdaj je najboljše telovaditi?

Zanimiva raziskava opravljena na 57 ljudeh (30 ženskah in 27 moških) je pokazala, da ima telovadba različne učinke tudi glede na spol. Pri ženskah, ki so telovadile zjutraj, med pol sedmo in osmo uro, je telovadba vodila v zmanjšanje obsega pasu in hitrejši metabolizem. Ženske, ki so telovadile zvečer, nekje med pol šesto in osmo uro zvečer, pa so razvile večjo mišično moč in kondicijo.

Pri moških se telovadba zjutraj in zvečer ni bistveno razlikovala, so pa vsi razvili večjo mišično maso in vzdržljivost. Edina razlika je bila, da so pri moških, ki so telovadili zvečer, zabeležili nižji krvni tlak. To je lahko pomembno odkritje, posebej zato, ker so moški z višjim krvnim tlakom bolj nagnjeni k srčno žilnim boleznim.

Strong, fitness and gym people with dumbbell teamwork training or exercise community, accountability and group. Sports diversity friends on floor in pushup muscle workout, power and wellness together
Ali je najbolje telovaditi zvečer? Foto: PeopleImages iz iStock

Kateri del dneva izbrati za telovadbo?

  • Če izbereš jutranjo telovadbo, lahko pričakuješ večjo izgubo teže in izgubo maščevja na trebuhu in na stegnih. Jutranja telovadba je najprimernejša za izgubo teže, saj nam v tem delu dneva pomagajo tudi hormoni. Predvsem rastni hormon in kortizol, njuna koncentracija je zjutraj namreč povišana. Ta hormonski profil vodi v boljše izgorevanje maščob.
  • Če telovadiš popoldne, lahko pričakuješ izboljšanje svoje zmogljivosti. Do popoldneva namreč pojemo že vsaj en obrok, kar dvigne količino glukoze, ki jo imamo v krvi. To nam omogoča, da lahko delamo vadbo bolj intenzivno.
  • Če telovadiš zvečer, pa moraš biti nekoliko bolj pazljiv. Nekatere študije namreč svarijo pred večerno telovadbo, saj lahko le ta zamakne čas spanja tudi za uro do dve. Vendar pozor: to velja, če bi poskusili takoj po telovadbi zaspati. Če pa zvečer pred spanjem izvajamo kakšno lažjo vadbo, kot sta stretching in joga, lahko opazimo zmanjšanje stresa. Če to vadbo izvajamo dlje časa, pa so nekatere raziskave pokazale, da lahko pride do padca grelina, ki je hormon lakote.
Yoga, exercise and meditation at the beach with a woman in prayer position for zen, calm and balance while doing chakra workout for peace. Female at the ocean for mindfulness and spiritual training
Je jutro najboljši čas za telovadbo? Foto: PeopleImages iz iStock

Kaj nam pove najboljši čas za telovadbo?

Večina raziskav pravi, da je najbolje telovaditi zjutraj. Gre za izredno učinkovito vadbo, prednost pa je, da lahko telovadba zjutraj izkoristi tudi našo psihologijo. Znano je, da če se najtežjih stvari lotimo zjutraj, bomo le te zagotovo opravili in se jih bomo pogosteje lotili. Torej, lažje se boš spravil telovadit, če telovadiš vsak dan zjutraj.

A najbolj pomembno je, da si vsaj enkrat v dnevu vzamemo čas za telovadbo. Če lažje telovadiš zvečer, naj bo to zvečer. Če raje telovadiš zjutraj, pa naj bo to zjutraj.

Stretching, fitness and running with old man in park for health, workout or sports with mockup. Warm up, retirement and exercise with senior runner in nature for training, jogger and cardio endurance
Foto: PeopleImages iz iStock
Prejšnji članekMoč menstruacije: Povezanost s ciklično energijo ženske
Naslednji članekSkrivnost McDonald’sovega piščanca je razkrita!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.