Kdo je Caitlin Clark, prihodnost lige WNBA

Caitlin Clark
Caitlin Clark Foto: on wnba

Caitlin Clark je ameriška košarkarica, rojena 22. januarja 2002 v Des Moinesu v Iowi. Trenutno igra kot profesionalka v WNBA za ekipo Indiana Fever. Zaslovela je v času igranja za Univerzo v Iowi v NCAA diviziji I, predvsem zaradi izjemnega strelskega talenta. Na koš meče iz neverjetnih razdalj in težkih položajev. Hkrati ima razvito tudi sposobnost podajanja, zato odlično v igro vključi tudi svoje soigralke. Znana je tudi po svoji delovni etiki in tekmovalnosti.

Mnogi jo vidijo kot prihodnjo zvezdo WNBA in reprezentance ZDA. Marca 2024 je bila Clark ena od 14-ih igralk in edina univerzitetna igralka, ki je prejela povabilo ameriške članske reprezentance na zadnji trening kamp za poletne olimpijske igre 2024. Junija je komisija objavila seznam izbranih igralk za olimpijske igre, vendar ta na žalost ni vključeval Clark.

Caitlin Clark navduševala že na univerzi

V svoji karieri je dosegla že ogromno mejnikov, to pa so eni od najpomembnejših:

  • Najboljša strelka v zgodovini NCAA divizije I: V času svojega študija na Univerzi v Iowi je Clark podrla rekord po številu točk v NCAA diviziji I, tako za moške kot za ženske.
  • Dvakratna igralka leta NCAA: Leta 2021 in 2022 je bila imenovana za najboljšo igralko NCAA.
  • Izbrana prva na naboru WNBA 2024: Ekipa Indiana Fever jo je izbrala kot prvo na naboru WNBA leta 2024.
  • Popularizacija ženske košarke: Njen vpliv na igro je bil tako velik, da so ga poimenovali z vzdevkom »Caitlin Clark učinek«. Njena igra je pripomogla k večji gledanosti, obisku tekem, prodaje opreme in sponzorskih pogodb v ženski košarki.

    Kdo je Caitlin Clark?
    Kdo je Caitlin Clark? Foto: on skysports

Caitlin Clark učinek

V zadnji sezoni Clarkove v Iowi so redne sezonske tekme, na katerih je nastopala, postale najbolj gledane ženske košarkarske tekme vseh časov. Njena zadnja tekma rednega dela sezone, na kateri je presegla rekord Peta Maravicha (vodilni strelec moške NCAA divizije I), je bila najbolj gledana ženska košarkarska tekma rednega dela sezone od leta 1999, pa tudi druga najbolj gledana univerzitetna košarkarska tekma sezone (vključno z moškimi tekmami).

Na zaključnem turnirju NCAA 2024 so zadnje tri tekme Clark podrle rekord gledanosti košarke na ženskem kolidžu, vrhunec pa je doseglo 18,9 milijona gledalcev za finale državnega prvenstva (South Carolina proti Iowa). To je bila najbolj gledana košarkarska tekma na kateri koli ravni na kolidžu od leta 2019 in prvi finale ženskega turnirja NCAA, ki je pritegnil več gledalcev kot moški finale.

Caitlin Clark's top ten plays of the 2023-2024 season | CBB on FOX

WNBA kariera Caitlin Clark

Caitlin Clark učinek se je iz njene univerzitetne kariere prenesel tudi v njeno WNBA kariero. Prodaja vstopnic se močno povečuje, igralkam se dviguje zaslužek in ponujajo nove sponzorske pogodbe. Vendar se zaradi njene priljubljenosti spopada tudi z nevoščljivimi pogledi in sovražnimi komentarji, ravno tako jo obtožujejo belskega privilegija.

Liga WNBA še vedno ni povsem sprejeta tudi zaradi velike pripadnosti deklet LGBTQ+ skupnosti ter večnega boja za enakovredno obravnavo temnopoltih posameznic. Caitlin je ravno nasprotno, bele polti, atraktivna in ima partnerja moškega spola. Nekatere košarkarice lige WNBA zato komentirajo, da je precenjena in ima zagotovljen uspeh.

V tem trenutku poteka šele njena prva sezona v najboljši ameriški ligi in ima že ogromen vpliv na njen razvoj. V naslednjih letih lahko od Clarkove pričakujemo še množico izjemnih individualnih dosežkov kot tudi doprinosa v celoten ženski šport, zato je to igralka, ki jo je vredno spremljati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.