Kako izbrati pravo poletno delo zase?

Shop assistant in supermarket re-stocking fresh vegetables in shelves of produce section.
Foto: jacoblund iz iStock

Poletje, ko je šolskih in študijskih obveznosti manj, lahko izkoristiš za pridobivanje prvih delovnih izkušenj. Ponudba najrazličnejših del na Študentskem servisu je velika in ni vseeno, katerega izbereš. V idealnem primeru s poletnim delom lahko pridobiš koristne kompetence, novo znanje, poznanstva in še nekaj zaslužiš. V najslabšem primeru pa te delo ne bo niti veselilo, niti ne bo prineslo veliko koristi za prihodnost. Preberi si, na kaj moraš biti pri iskanju poletnega dela najbolj pozoren.

Vprašaj se: Zakaj?

Ne išči poletnega dela le zato, ker to »vsi« počnejo. Najprej določi jasen namen: Zakaj sploh iščeš delo? Morda se zdi odgovor očiten (da bom zaslužil). Pa je res denar tisto, kar potrebuješ? Ali so ti vendarle pomembnejše izkušnje? Ti je pomembno, da se pri delu veliko naučiš ali da pridobiš izkušnjo, ki jo lahko navedeš na življenjepis? Imaš v mislih že kasnejšo redno zaposlitev? Želiš preizkusiti več različnih del z nekega področja, da boš lažje sprejel odločitve glede nadaljnjega študija in usmeritve? Ko boš razjasnil ta vprašanja, boš tudi lažje izbral delo, ki bo najbolje izpolnilo namen.

Če si si zadal, da čez poletje zaslužiš določeno vsoto denarja za potovanje ali novo kolo, potem boš iskal dela, ki so dobro plačana. Če iščeš izkušnje, se pozanimaj, v katerem podjetju bi tudi kasneje iskal zaposlitev. Nato preveri, če študentom omogočajo poletno delo. Če oglasa nimajo na Študentskem servisu, lahko podjetje vprašaš neposredno. Potem pa ne pozabi naročiti napotnice!

Lokacija je pomembnejša, kot se zdi

Ko brskaš po ponudbi del, te verjetno najbolj zanimajo delovne zadolžitve, urna postavka in morda ugled podjetja. Ne pozabi pa, da boš na izbrano delo moral redno prihajati (pri tem ne zamujati) – torej k svojemu delovniku prištej še čas, ki ga boš preživel na avtobusu oziroma v avtu. Pomisli s praktičnega vidika: kdaj vstaneš, kdaj moraš biti na delovnem mestu, kdaj prideš domov. Videl boš, da je lahko celo na prvi pogled manj privlačno delovno mesto precej bolj praktično in prijetno, ker se nahaja v bližini doma. Predvsem če te mestna gneča, iskanje parkirišč in podobno spravlja v stres, je lokacija delovnega mesta lahko pomemben faktor pri izbiri.

heavy traffic jam next to bus lane in england uk.
Foto: yevtony iz iStock

Kako dolgo boš opravljal delo?

Pogosto študentje z delom začnejo poleti, a nadaljujejo tudi med letom. Razmisli, ali iščeš zgolj poletno delo. Sicer se pozanimaj, če je kasneje mogoče delo opravljati v popoldanskem času, med vikendi ali pa le enkrat na teden. Če iščeš delo, ki bi ga opravljal dlje časa, je toliko pomembneje, da te delo veseli in zanima ter je čim bolj praktično umeščeno v tvoj vsakdan.

The waitress is carrying tea. Hospitable girl waitress holding tray with cup of tea and tea glass teapot for the client at the restaurant. The concept of maintenance and service. Close-up. Toning.
Foto: Igor Vershinsky iz iStock
Prejšnji članekFinančni horoskop za julij 2024
Naslednji članekKdo je Caitlin Clark, prihodnost lige WNBA

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.