Kdo so Slovenci, ki so zaigrali v NBA?

basketball, professional, nba
Foto: KeithJJ iz Pixabay

V četrtek je v ZDA potekala že 76. izdaja letnega nabora košarkarske lige NBA. Prvi izbor je pripadal Orlandu Magicu, ki je izbral, kar malo presenetljivo, košarkaša italijanskih korenin Paola Banchera. Na naboru je bil tudi Slovenec Žiga Samar, ki pa žal ni bil izbran. Prvotno se je prijavil tudi Luka Ščuka, ki se je na zadnjem roku odločil, da bo umaknil svojo prijavo. Kdo pa so Slovenci, ki so bili izbrani v najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu?

1. Marko Milič

Prvi slovenski košarkar, ki je zaigral v NBA, je bil Marko Milič. Leta 1997 ga je kot peti izbor drugega kroga izbrala ekipa Philadelphia 76ers. Gledalci so si ga najbolj zapomnili po zabijanju prek avtomobila Honda CRX na dnevu slovenske košarke.

Marko Milić v Tivoliju preskoči avtomobil

2. Radoslav Nesterović

Nesterović
Foto: Wikipedia

Nesterovića je leta 1998 kot 17. izbrala ekipa Minnesota Timberwolves. Z ekipo San Antonio Spurs je v sezoni 2004/2005 postal prvak lige NBA in postal prvi slovenec s šampijonskim NBA prstanom.

3. Primož Brezec

Brezec
Foto: Wikipedia

Leta 2000 ga je 27. po vrsti izbrala ekipa Indiana Pacers. Leta 2009 je prestopil k ekipi Toronto Raptors. Dvojni dvojček mu je uspel 22-krat, dvomestno število točk pa je imel na 108 tekmah.

4. Boštjan Nachbar

Nachbar
Foto: Wikipedia

Nachbar je v NBA igral med leti 2002 in 2008. Na naboru ga je izbrala ekipa Houston Rockets. Igral je tudi za New Orleans Hornets in New Yersey Nets.

5. Beno Udrih

Leta 2004 se je Beno Udrih prijavil na nabor NBA. Kot 28. ga je izbrala ekipa San Antonio Spurs. Dobil je tudi nagrado za najboljšega novinca meseca in bil izbran v ekipo novincev za tekmo All-star. Dvakrat je osvojil NBA ligo.

Beno Udrih Highlights of the 2014-2015 NBA season

6. Saša Vujačić

Vujačić je leta 2004 bil izbran s strani ekipe Los Angeles Lakers. Med drugim je igral tudi z enim najboljših košarkarjev lige Kobejem Bryantom. V sezoni 2007/2008 se je uveljavil kot eden pomembnejših igralcev Lakersov, s katerim se je prebil vse do finala lige. Dvakrat je osvojil NBA ligo.

Sasha Vujacic Game 3 Highlights

7. Uroš Slokar

Slokar
Foto: YouTube

Leta 2005 je Slokarja na naboru izbrala ekipa Toronto Raptors. Njegovo ameriško potovanje se je hitro končalo, saj je že naslednjo sezono prestopil v Rusijo.

8. Goran Dragič

Zlati slovenski kapetan se je nabora udeležil leta 2008. V drugem krogu ga je izbrala ekipa San Antonio Spurs, a so ga takoj prodali v Arizono, ekipi Phoenix Suns. Zablestel je v svoji drugi sezoni, ko je na tekmi proti Utah Jazz dosegel 32 točk. Bil je prvi Slovenec, ki je zaigral na All-staru.

Goran Dragic NBA All-Star Reserve | Best of 2017-2018

9. Zoran Dragić

Zoran Dragić
Foto: Wikipedia

Prvič se je mlajši Dragić na nabor prijavil leta 2011, na katerem pa ni bil izbran. Leta 2014 se je prijavil še enkrat in na izboru ga je izbrala ekipa Phoenix Suns, kjer je igral s svojim bratom Goranom Dragićem. Februarja 2015 sta oba brata prestopila k ekipi Miami Heat, ki pa je Zorana avgusta zamenjala v Boston Celtics. Celticsi so ga nato kmalu odpustili.

10. Luka Dončić

Leta 2018 je našega čudežnega dečka kot 3. na naboru izbrala ekipa Atlanta Hawks, ki pa ga je poslala v Dallas k ekipi Dallas Mavericks. Kot 3. izbran na naboru je postal do sedaj najvišje rangirani Slovenec. Hitro je začel nizati rekord za rekordom in danes ga uvršajo med ene najboljših košarkarjev na svetu.

Luka Doncic Best Plays So Far ✨

11. Vlatko Čančar

Čančar
Foto: Twitter

Kot zadnji Slovenec je leta 2019 bil izbran Vlatko Čančar kot 49. na naboru NBA s strani Denver Nuggests. V ligi ga je mučila poškodba desnega stopala, zaradi katere je bil odsoten več mesecev. Danes je Čančar ob Dragiću in Dončiću tretji aktiven košarkaš v najprestižnejši košarkarski ligi na svetu.

Prejšnji članekHojnikova pot za izredno vešče planince
Naslednji članekTikTok uspešnice na zgoščenki

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.