Hojnikova pot za izredno vešče planince

Koča na Grohatu

Naše slikovite gore ponujajo kar nekaj razgibanih poti za zahtevne planince in ena izmed najbolj zanimivih, vendar danes večinoma zapuščenih, poti je zagotovo Hojnikova pot. Ta  je zaradi svoje opuščenosti slabo zavarovana in zato primerna samo za najbolj izkušene planince.

Kdo je bil Ivan Hojnik?

Ivan Hojnik je bil koroški župnik in učitelj, ki je med leti 1910 in 1941 služboval v bližnji Koprivni. Od tu si je vsak dan ogledoval široko steno Raduhe in skrotasti Lanež. S svojo potjo je povezal Sv. Jakob s Solčavo preko Slemena in naredil pot na Raduho. Poleg tega je tudi uvedel telefon, popravljal različne stroje, opravljal gradbene projekte in še mnogo več.

Začetna točka

Izhodišče za Hojnikovo pot predstavlja Koča na Grohotu, od katere proti Veliki Raduhi vodita dve poti. Koča ponuja tudi ležišča (23 v sobah in 22 skupnih) in okusno domačo hrano. Med junijem in septembrom je odprta vsak dan, maja in oktobra zgolj za vikende, ostale mesece pa po dogovoru z oskrbnikom.

Razgled s koče

Do koče lahko pridete z avtom iz Črne na Koroškem in Solčave, pri čemer morate zadnjih 30 minut prepešačiti, ali peš. Koča ponuja lep razgled na skalnato kuliso Laneža in Male ter Srednje Raduhe. Prav tako lahko uživaš v nemotenem razgledu na planinske travnike.

Vzpon po Hojnikovi poti

Začetek poti je malo težje najti. Na začetku pot spominja na slabo lovsko stezico, ki vodi do velike krušljive grape. V njej še vedno nekaj starih ukrivljenih klinov, ki pomagajo obiskovalcem. Ker je zelo krušljiva, ni primerna za sestop. Pot je zaradi svoje zahtevnosti in nezavarovanosti primerna samo za tiste planince, ki imajo dovolj izkušenj s plezanjem v skalo. Razgled na koncu poti je veličasten, saj si lahko ogledate bližnje hribe in gozdove.

Bukovnik Lanež 1925m (Hojnikova pot)-celotna pot

Po pameti

Ne glede na to, ali se na Veliko Raduho odpravite po Hojnikovi ali bolj obljudeni poti, velja hoditi previdno in počasi. Izhodišče je v vsakem primeru koča v Grohotu. Če te zanima več o koči, lahko pokličeš na telefonsko številko 041 417 951 ali pišeš oskrbniku na mail slavko.tirsek@amis.net.

Prejšnji članekZakaj je veganski sladoled boljši od klasičnega?
Naslednji članekKdo so Slovenci, ki so zaigrali v NBA?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.