Ko nas obdajata mir in tišina ter nas ribe sprejmejo medse

Zadnji globok vdih in sledi potop v globoko modrino, še več, potop v samega sebe. Popolna sproščenost, užitek, mir in tišina ter obdanost s čudovitim morskim svetom najlepše opišejo potapljanje na vdih ali apnejo.

Medtem ko potapljači z jeklenkami občudujejo svet okoli sebe, se potapljači na vdih potopijo v samega sebe. Zanje je značilna popolna kontrola lastnega telesa in obvladanje svojih strahov. Potapljanje na vdih je ekstremni šport, ki mnogim predstavlja nekaj strašljivega. Ti ljudje ne bodo nikoli razumeli, kaj občutijo pravi ljubitelji morskih globin.

 

Po filmu Luca Bessona Globoka modrina je ta šport doživel velik razcvet širom sveta. Če je včasih veljalo, da se z njim ukvarjajo samo ekstremisti, je danes pogled na ta šport povsem drugačen. S potapljanjem na vdih se ukvarja vedno več rekreativnih potapljačev in danes je to množičen šport. Omeniti pa je potrebno, da so med potapljanjem na vdih prisotne številne nevarnosti. Zato se je potrebno nujno predhodno poučiti o nevarnostih tega športa in o tem, kako se jim izogniti. Ko se začetniki naučijo pravil varnega potapljanja in se teh pravil tudi držijo, postane ta šport zelo varen in nesreč skorajda ni.

 

Napredek v tem športu je neverjeten in ni primerljiv z napredkom pri nobenem drugem športu. Začetnik, ki se je potapljal do globine 5 ali 6 m, bo po samo enem vikendu potapljanja pod vodstvom kakšnega izkušenega potapljača dosegal globine preko 20 m. Globine 30 m in več so dosegljive že po enem letu rekreativnega potapljanja na vdih. Tisti, ki se lotijo tega športa bolj resno, lahko v nekaj sezonah dosežejo neverjetnih 50 m globine. Še vedno pa so te globine majhne v primerjavi z globinami, ki jih dosegajo slovenski tekmovalci, ki se brez težav potopijo tudi globlje od 100 m. Tukaj se skriva še en čar tega čudovitega športa, to je iskanje lastnih meja in njihovo preseganje.

 

Svojevrsten užitek predstavlja podvodni ribolov. Že po prvi lovski avanturi postane večina lovcev zasvojenih s tem športom. Pri ribolovu se lovci naučijo, kako se pod vodo neslišno premikati in presenetiti ribo. Svojevrstna nagrada so nepozabni prizori, ki jih ni možno doživeti pri ostalih oblikah potapljanja. Tako se lovci pogosto znajdejo v jati rib, ki zaradi svoje radovednosti ali roparskega nagona pride lovcu povsem blizu. Pri lovu je dovoljeno loviti samo odrasle primerke, ki so že opravili svoj reprodukcijski cikel, zato je podvodni ribolov najselektivnejša oblika lova. Podvodni lovci so veliki ljubitelji morskega sveta. Tudi če se podvodni lovec vrne z lova praznih rok, to ne pomeni, da ni nič ulovil. Domov se je vrnil poln lepih spominov in nepozabnih doživetij. Izkušeni lovski mački se po lovu pohvalijo s kapitalnimi ulovi, ki še pred večerom končajo na krožniku. Ob kozarčku rdečega vina, dobri družbi in morskih pogovorih je to eden od lepših doživetij podvodnega ribolova.

 

Avtor članka in fotografij: Jure Daić

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.