Ko si zaželite adrenalin

Slovenci smo v svetu znani kot poseben športni fenomen. Znani smo po številnih adrenalinskih športnikih: alpinist Tomaž Humar, ki je bil po solo vzponu na Dhaulagiri (8.167 m) proglašen za najboljšega alpinista sveta, v padalstvu imamo večkratno svetovno prvakinjo Ireno Avbelj, Bobri so nepremagljivi petkratni svetovni prvaki v raftingu. Slovenija je pravi raj za ljubitelje adrenalina. Zanimivo je tudi, da se v zadnjih letih vse več Slovencev ukvarja s tovrstnimi športi.

 

Adrenalinskih športov je veliko

Eden najbolj znanih adrenalinskih športov je rafting, ki ga po Sloveniji organizirajo skoraj na vseh rekah, največ pa na Savi Bohinjki, Savi Dolinki, Soči, Krki ali Kolpi. Slovenske reke omogočajo razburljive in varne spuste. Ker se lahko na gumijasti čoln vkrca okrog deset ljudi, je rafting priljubljen šport za skupine, kjer lahko fizično aktivnost kombiniramo z druženjem in zabavo.

Že dolgo je priljubljeno soteskanje ali canyoning. V alpskem okolju so rečice in potoki v geološki zgodovini izoblikovali nešteto majhnih sotesk, slapov, jezerc, nedotaknjenih globin in neraziskanih prehodov. Soteske v svojih globinah skrivajo številne tolmune in redko videne slapove. Ta šport vključuje plavanje, skakanje v tolmune in spuščanje po vrveh.

Hydrospeed ali rečni bob spada med najbolj adrenalinske vodne aktivnosti. Doživimo jih lahko na rekah, kot sta Sava Bohinjka in Soča. Ko se spuščamo po reki, je med nami in reko le majhen rečni bob (plovček), na katerem ležimo in se ga držimo. S plavutkami na nogah držimo smer in premagujemo brzice.

Na brzicah Soče, Save, Savinje, Krke in Kolpe je možno tudi veslanje v kajaku.

Zelo priljubljeno je plezanje. V poletnih mesecih so najboljša odločitev plezališča v Bohinju ali Bohinjski Beli, spomladi in jeseni pa so bolj primerna obmorska plezališča, kot sta Črni Kal in Osp.

Pravi sinonim za adrenalinski šport je bungee jumping. S Solkanskega mostu je nad reko Sočo možno skočiti 55 metrov globoko. 

Kotaljenje po hribu navzdol ali zorbing poteka z veliko prozorno žogo, v katero vas s pasovi pripnejo tako, da se nikoli ne dotikate tal, potem pa vas spustijo po hribu navzdol, kjer vas več kot 100 metrov premetava na vse strani.

V zraku lahko uživamo v akrobatskem letenju. Loopingi, spirale in druge akrobacije naredijo ta šport za enega izmed najbolj adrenalinsko intenzivnih med vsemi ekstremnimi športi. Akrobatsko letenje lahko preizkusite na letališču v Lescah, po dogovoru je možno tudi na drugih letališčih po Sloveniji.

V zadnjem času so vse bolj priljubljeni višinski poligoni, ki vključujejo več adrenalinskih dogodivščin, kot so višinska gugalnica ali zibanje na vrveh 10 m nad tlemi, steber poguma ali plezanje na vrh 10 m visokega stebra, višinski plato z visečim mostom, s plezanjem po gumah in po viseči mreži ter s plezalno steno.

 

Adrenalinski parki po Sloveniji

Krvavec imajo radi kolesarji, saj ponuja veliko vzponov in spustov. Pozimi je tudi priljubljeno smučišče. Poletni park Krvavec obsega plezalni pustolovski park, kolesarski park, gorske karte in skiroje, plezalni stolp, salto trampolin, poligon za lokostrelstvo, gibalno spretnostni poligon, frizbi, golf in spust s tubo.

Adrenalinski park Zip-line park nad Bovcem omogoča 2,4 kilometra dolgo adrenalinsko letenje na 200 metrih višine.

Adrenalinski park v Bohinju ima poligon na višini od 8 do 14 metrov, sestavljen je iz različnih nalog, ki jih je možno premagovati individualno ali skupinsko. V sklop parka spada tudi orjaška gugalnica.

Adrenalinski park Maya v Tolminu je postavljen v naravnem okolju, na drevesih. Nahaja se blizu sotočja Soče in Tolminke in ima devet različnih preprek, jungle bridge, steber poguma, Jakobovo lestev, adrenalinsko žičnico, zdaj ali nikoli (most iz vrvi), gugalnico, gume, hojo po jekleni vrvi.  

Adrenalinski park na Ljubelju je poligon na višini od 8 do 14 metrov, ki je sestavljen iz različnih nalog. Park pa je najbolj privlačen zaradi čudovite okolice.

Adrenalinski park Peter Klepec v Selah pri Osilnici sestavlja stolp, do katerega se povzpnete po posebnih jeklenih stopnicah, sestavljen je iz visoko stoječih elementov, na voljo je še plezalna stena, stena za spuščanje, spust po jeklenih vrveh, skok v prazno, orjaška gugalnica.

Najvišji adrenalinski park v Slovenji, Storž v Rantovšah pri Škofji Loki, z najvišjo orjaško gugalnico v Sloveniji (21 m) ima bogato dodatno ponudbo: paintball, igrišče za odbojko in nogomet, kolesarjenje, pohodništvo, smučišče Stari vrh, jahanje, skok s padalom.

Adrenalinski park Pohorje ponuja zabavo in doživetje tudi za tiste, ki bi poskusili prvič. Obsega adrenalinsko poletno sankališče, miniJET, višinski poligon, bike park, paintball poligon.

Doživljajski park Raj na Jezerskem je zgrajen v naravnem okolju in z naravnimi materiali, na približno 30 metrov visoki skalni pečini sredi gozdne jase. Orjaška gugalnica, adrenalinska žičnica, naravna stena (zavarovana plezalna pot), ferata, abzajling (spuščanje po vrvi), viseči most, pajkova mreža, most za padec zaupanja, tehtnica.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.