Legendarni stadion naših sosedov dobiva zeleno preobleko

Tako naj bi izgledalo okrožje Milana s stadionom

Stefano Boeri Architetti je v Milanu skupaj z ekipo, ki jo sestavljajo inženirsko podjetje ARUP, Fabio Novembre in Balich Wonder Studio, predstavilo načrte za zasnovo Mednarodnega gozdnega stadiona. Stadion se bo nahajal na območju San Sira v Milanu in je zmagovalni projekt natečaja, ki sta ga leta 2019 objavili nogometni ekipi Interja in Milana.

Stadion bo zgrajen na podlagi družbene odgovornosti

Ta novi stadion bo del milanskega okrožja za šport in prosti čas, ki meri več kot 800 hektarov. Stadion bo okrožje San Sira spremenil v športno središče evropskega športa. Poleg športnega kompleksa projekt vključuje tudi pisarne, hotel, konferenčni center in poslovne prostore.

Stadion bo zasnovan na družbeni odgovornosti
foto: Stefano Boeri Architetti

Edinstvenost tega stadiona in parka je v tem, da je zgrajen na podlagi koncepta gozda. Igrišče in tribune obdajajo številna drevesa in drugo rastlinje. Stadion bo imel 5700 kvadratnih metrov horizontalnih zelenih streh in 7000 kvadratnih metrov zelenih fasad. Te fasade bodo zasajene s 3300 drevesi in 56.300 grmovnicami 70 različnih vrst.

To je tudi več kot le ukrep, s katerim naj bi športni kompleksi postali udobnejši v vročini in tudi privlačnejši. Ta mestni gozd bo vsako leto absorbiral 162 ton ogljikovega dioksida, čistil zrak in absorbiral prah ter znižal temperaturo zaradi učinka toplotnega otoka. Poleg tega ravnanje z vodo in odpadki ter površine za zbiranje sončne energije dopolnjujejo načrt, s katerim je kompleks samozadosten in okolju prijazen.

Poleg tega je prometni tok objekta zasnovan glede na naravni pretok gledalcev in zaposlenih. Cilj zasnove je, da je objekt dostopen in enostaven za navigacijo. Za skupnost so dostopni poslovni prostori ter restavracije, bari, telovadnice in muzejski prostori.

Objekt bo primeren tudi za rekreativce
foto: Stefano Boeri Architetti

Stolp luči, ki je znamenitost milanskih ekip, bo tudi spreminjal barvo glede na ekipe, ki igrajo na igrišču. Zunaj stadiona park spominja na zgodovino sedanjega stadiona in služi javnosti s spomenikom zgodb.

Stolp luči
foto: Stefano Boeri Architetti

Novi stadion bo novo domovanje dveh največjih Milanskih nogometnih ekip, AC Milana in Interja, ki se tako poslavljata od kultnega San Sira oziroma Stadia Giuseppa Meazze.

Stadion ponoči
foto: Stefano Boeri Architetti
VIRInhabitat
Prejšnji članekVse o seriji The Witcher: Blood Origin
Naslednji članekMladi filmski kritiki, vabljeni na natečaj!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.