Majhna država, vrhunski športniki: ob dnevu slovenskega športa

Danes, 23. septembra 2020, praznujemo prav poseben dan: nov državni praznik, dan slovenskega športa. Da si Slovenci zaslužimo ta dan, potrjujejo ne le številni uspehi slovenskih vrhunskih športnikov, temveč tudi polne gorske poti, šolska igrišča in tekaške proge – slovenski narod je definitivno športen narod.

Šport praznujemo prvič

Šport je v letošnjem letu svoj praznik dobil prvič – 18. junija 2020 je država na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez razglasila 23. september kot dan slovenskega športa. Začetek organiziranega športa na Slovenskem sicer sega v leto 1863, ko je bilo 1. oktobra ustanovljeno prvo telovadno društvo Južni Sokol.

Luka Špik in Iztok Čop
Luka Špik in Iztok Čop, prejemnika zlate kolajne na olimpijskih igrah leta 2000. Foto: Stanka Gruden/STA.

A je bil datum za nov državni praznik določen po velikem športnem dogodku, pomembnem za vso Slovenijo: na ta dan letos mineva 20 let od trenutka, ko je na olimpijskih igrah v Sydneyju prvič zaigrala slovenska himna v čast olimpijcem, veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku ter strelcu Rajmondu Debevcu.

Ob dnevu športa praznujemo dan s kakršnokoli športno aktivnostjo, številne napovedane prireditve po državi sicer odpadajo, ob priložnosti pa velja opozoriti tudi na tiste največje in najbolj uspešne slovenske športnike, ki skrbijo za prepoznavnost naše prelepe države tudi izven njenih meja.

Najboljša kolesarja sta Slovenca, slovenski šport odmeva povsod

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar. Foto: Facebook profil Tadej Pogačar.

Prav pred novim praznikom sta odličen uspeh Sloveniji priborila naša dva najboljša kolesarja. Tadej Pogačar in Primož Roglič sta s prvim in drugim mestom na sloviti kolesarski dirki po Franciji postala ponos Slovenije, našo državo postavila na prvo mestu glede števila zmag na dirki in poskrbela za prepoznavnost Slovenije tudi drugod: kot »majhno alpsko državico, ki pa je postala trdnjava svetovnega športa« so jo označili francoski mediji.

Nedavno je Slovenijo in slovenske športnike, kandidate za olimpijske igre, v Sloveniji obiskal tudi predsednik MOK, Thomas Bach, in o naši državi povedal nekaj lepih besed:

»Slovenija je majhna država, po velikosti in po števili prebivalstva, ampak je ne glede na to pravi velikan v mednarodni športni konkurenci, fenomen tako v zimskih kot poletnih, posamičnih in ekipnih športih. Gotovo športniki čutite izjemno in nedeljeno podporo vsega naroda.«

Številni Slovenci uspešni v tujini

Luka_Dončić
Odlični Luka Dončić.

Nekateri Slovenci so svojo športno priložnost našli v tujini, tam pa dosegli in še dosegajo vrhunske rezultate. Naš velik ponos je dobro poznani superzvezdnik NBA Luka Dončić, ki je talent kazal že v mladih letih, njegovo intenzivno posvečanje košarki pa se je obrestovalo, saj danes kot igralec za Dallas velja za enega najboljših svetovnih košarkarjev. Med košarkarji velja omeniti še enega visokega Slovenca, Gorana Dragića, prav tako izjemnega igralca v največji ameriški košarkarski ligi, ki je številne točke prispeval tudi slovenski reprezentančni ekipi.

V severnoameriški hokejski ligi je odigral Anže Kopitar, nastopil je tudi na olimpijskih igrah in več svetovnih prvenstvih, v svetovni vrh se uvršča tudi Jan Oblak kot uspešni vratar Atletica iz Madrida. S svojimi obrambami v ligi prvakov se je v medijih pojavljal tudi kot najboljši vratar na svetu.

V vrhu tudi slovenske reprezentance ekipnih športov

Slovenskim športnikom očitno res ne manjka ekipnega duha – športniki, ki se skoraj vedno uspejo uvrstiti na največja tekmovanja, so moške reprezentance košarkarjev, rokometašev in odbojkarjev, na svetovnih in evropskih prvenstvih pa posegajo tudi po najvišjih uvrstitvah.

slovenski košarkarji
Slovenci v dvoboju proti Finski na evropskem prvenstvu leta 2017.

Predvsem ne velja pozabiti zmage Slovenije iz leta 2017 na Evropskem prvenstvu v košarki, ko je bila naša reprezentanca v finalu močnejša od srbske. Lansko leto, 2019, je srbska reprezentanca vrnila slovenski v odbojki, naši fantje so se uvrstili na odlično drugo mesto v Evropi, men njimi sta s številnimi točkami in potezami izstopala Tine Urnaut, kapetan, in Klemen Čebulj.

Tudi slovenski rokometaši spadajo med najboljše v Evropi in na svetu. Na svetovnem prvenstvu leta 2017 so bili tretjeuvrščeni, leta 2020 četrti, daljnega leta 2004 pa so bili evropski prvaki na domačih tleh.

Zlato na olimpijskih igrah

Številni slovenski športniki so svoje športne poti okrasili z nastopom na največjem športnem dogodku. Poletnih olimpijskih iger se je vsega skupaj udeležilo kar 451 slovenskih športnikov in športnic, od tega največ v atletiki, zimskih 367, od tega največ v alpskem smučanju.

Od svoje samostojnosti leta 1991 se lahko Slovenija pohvali s kar nekaj olimpijskimi medaljami – 6 zlatimi, 10 srebrnimi in 18 bronastimi – vsega skupaj smo jih prejeli kar 34.

primož kosmus
Primož Kozmus, dobitnik medalje na olimpijskih igrah.

Med olimpijske prvake spada že omenjena veslaška dvojica Luke Špika in Iztoka Čopa, ki sta največji športni dosežek zabeležila leta 2000 v Syndeyju, Rajmond Debevec je Sloveniji istega leta zlato medaljo pristreljal. Primož Kozmus je v metu kladiva postal olimpijski prvak leta 2008 v Pekingu, Urška Žolnir v judu 2012. Na zimskih olimpijskih igrah je zlato medaljo prejela Tina Maze leta 2014, v Riu leta 2016 pa Tina Trstenjak.

Ne smemo pozabiti še na tri prejemnike medalj na zadnjih olimpijskih igrah – srebrna sta bila Peter Kauzer (kanu) in Vaslilij Žbogar (jadranje), bronasta v judu Anamari Velenšek.

Ponos Slovenije

Peter Prevc
Odlični smučarski skakalec in prejemnik velikega kristalnega globusa leta 2016, Peter Prevc.

Za velik športni ugled Slovenije je dolga leta skrbel še smučarski skakalec Peter Prevc, dobitnik srebra na olimpijskih igrah in zlata na svetovnem prvenstvu ter prejemnik velikega kristalnega globusa leta 2016, odlično so skakali tudi njegovi klubski in reprezentančni kolegi, predvsem velja izpostaviti Roberta Kranjca.

Med najboljše lahko štejemo še Primoža Peterko, Saro Isaković, Ilko Štuhec in številne druge udeležence največjih tekmovanj v svojih športih. Tudi za nastop na prihajajočih olimpijskih igrah imajo nekateri slovenski športniki že izpolnjene norme za nastop.

Najmlajši športniki

Usodo slovenskega šport krojijo tudi številni mladi športniki, ki imajo za seboj že velike tekme in uspehe. Olimpijski komite Slovenije navaja, da ima trenutno v Sloveniji status kategoriziranih športnikov kar 7026 tekmovalcev, mnogi se udeležujejo tudi  mednarodnih tekmovanj.

Eden takšnih je Olimpijski festival evropske mladine za športnike, stare med 15. in 18. letom. V lanskem letu je potekal v Azerbejdžanu, udeležilo pa se ga je kar 63 mladih slovenskih športnikov – skupno je bilo tam 3500 športnikov iz 50 različnih držav.

Šport pomeni zdravje

Kljub temu, da se lahko Slovenija pohvali z mnogimi vrhunskimi športniki, velja, da največji plus ukvarjanja s športom niso vrhunski rezultati, temveč s tem pridobljeno dobro počutje, veselje do aktivnega življenja in predvsem zdravje.

Hiker
Največji pomen športa je v zdravju.

Na Olimpijskem komiteju Slovenije želijo s praznikom povečati zavedanje o pomenu telesne in športne dejavnosti ter s tem nagovoriti tudi vse tiste, ki se s športom ne ukvarjajo. Dan slovenskega športa tako spodbuja vse nas, da bi bili bolj telesno aktivni, uživali življenje in skrbeli za svoje zdravje in dobro počutje.

Prejšnji članekŠtudent priporoča: top zgodovinski romani založbe Morfem
Naslednji članekHDC.Together 2020: Dve novi stilski in zmogljivi pametni uri Huawei

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.