Majske igre – trije tedni športa, kulture, zabave in druženja

Majske igre obiskalo 25.000 študentov

Od 8. do 24. maja so prestolnico že 23. leto po vrsti zavzeli študentje. V treh tednih se je pod skupnim imenom Majske igre zvrstilo prek 57 dogodkov. Študentje so se lahko preizkusili v več kot 26 različnih športnih disciplinah, spoznavali nove športe na 12 različnih brezplačnih športnih delavnicah, uživali na šestih kulturnih otočkih in se zabavali na štirih velikih koncertnih prireditvah.

Majske igre je v študentskem naselju v Rožni dolini slovesno otvoril najboljši slovenski plavalec Peter Mankoč. Prva športna disciplina je bila že tradicionalni mini maraton otrok študentskih družin.

Tradicionalni športni del Majskih iger so sestavljala različna tekmovanja v popularnih ekipnih športnih disciplinah, kot so nogomet, odbojka na mivki, košarka, streetball, rokomet, inline hokej. Pomerilii so se lahko tudi v ne tako množičnih, a vseeno priljubljenih športnih disciplinah – streljanje in karting, ter v individualnih športih, npr. namiznem tenisu in badmintonu. Študentje so se zabavali tudi ob igrah brez meja, ki vsako leto požanjejo največ smeha. Letošnje novosti so bile tekmovanje v jahanju mehanskega bika, bowling ter  laserske igre. Tisti malo manj tekmovalni pa so se lahko na brezplačnih športnih delavnicah preizkusili v sabljanju, lokostrelstvu, rolanju, baseballu, ameriškem nogometu, poletu z balonom.
Organizatorji Majskih iger – Študentski svet stanovalcev Študentskih domov v Ljubljani, Zavod za študentski šport ŠOU v Ljubljani in Študentska organizacija Univerze v Ljubljani – so z odzivom mladih zadovoljni. Kljub muhastemu, deževnemu in za maj kar prehladnemu vremenu je več kot 2.000 prijavljenih študentov dokazalo, da je šport pomemben del njihovega vsakdanjika.
Letos so prvič predstavili še zanimiv kulturni otoček, na katerem so lahko študentje šest večerov ustvarjali, poslušali dobro glasbo, se nasmejali nastopom dramskih skupin, prisluhnili poeziji, sodelovali v impro ligi in še marsikaj. Najbolj je Rožno dolino s svojo predstavo navdušil Matjaž Javšnik. V kulturi je uživalo kar 3.000 mladih.
Piko na i pa so zagotovo postavile zabavne koncertne prireditve – otvoritev, pohod na Rožnik, dan Mestnega loga in zaključek Majskih iger, ki so s koncerti znanih glasbenikov Soul Fingers, Dan D, Pero Lovšin, Kingston, Šank Rock in številnih drugih do jutra navduševale skupaj  25.000 mladih.
Tako so Majske igre iz enodnevnih iger brez meja pred 23 leti prerasle v tritedensko pestro dogajanje, kjer je gotovo lahko prav vsak študent našel nekaj zase.
Pokrovitelji Majskih iger so bili Fundacija za šport, Mestna občina Ljubljana, Mobitel, d. d., Delo, d. d., Sparkasse, Collegium, Šolt, Hewlett Packard, Pivovarna Laško, N3 d. o. o., Pivovarna Laško, e-Študentski servis in Modri študentski servis ter revija Študent.

Andreja Kočar,  Aljoša Tišma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.