Venezuela – dežela kontrastov

Venezuela je barvita karibska država, polna naravnih raznolikosti, divjega živalstva, nenavadne pokrajine in veselih ljudi. Je dežela plesa, salse, merenga in regetona. Dežela bogate kulture, običajev in ritualov. Je dežela, kjer se najde prav vse: urejena poslovna in kulturna mestna središča ter divje urbano življenje, hkrati pa krasne bele plaže s turkizno modrim morjem, obalna hribovja, Andi, savane, puščave ter tropski gozd. Tu domuje najdaljši slap na svetu, skoraj kilometer dolg Angelov slap.

Venezuela je država s površino 916.050 km2, glavnim mestom Caracas in populacijo okoli 26 milijonov ljudi. Milijonski Caracas že zaradi svoje velikosti marsikoga navdaja z nelagodjem. In to ne čisto brez razloga, saj v mnogih popotniških vodičih velemesto omenjajo kot daleč najnevarnejše v državi. Pred odhodom v to deželo je nujna domača naloga: prebrati si je potrebno prvih nekaj strani popotniškega vodiča Lonely Planet. Že na letališču v Caracasu lahko namreč naletite na dobro organizirane tatove. Lepo oblečeni taksisti s ponarejenimi izkaznicami za žepkom na srajci vas skušajo zvabiti v svoje avtomobile. Sprva poteka vse normalno, po nekaj minutah vožnje pa v vas namerijo pištolo in vam vzamejo vse, kar imate. Celo pospremijo vas na banko, kjer vam ne preostane drugega, kot da z bančnih kartic dvignete vse svoje težko privarčevane prihranke, namenjene potovanju. Če ste poslušni in se ne upirate, vam vrnejo potni list in vas odložijo v kakšnem manjšem kraju, kjer ste prepuščeni lastni iznajdljivosti. A ne prestrašite se prehitro, z malo previdnosti je Venezuela dokaj varna država, kjer se da preživeti veliko prijetnih trenutkov.
Venezuela je dežela brez primere. Cena za liter bencina tam znaša pičlih 7 tolarjev. Ne preseneča torej, da vsi vozijo velike ameriške avtomobile, ki zahtevajo ogromne količine bencina. Kdo pa bi pri teh cenah gledal na porabo? S tem in podobnimi ukrepi si predsednik države Hugo Chavez zagotavlja glasove med najrevnejšim prebivalstvom; obljube o boljšem življenju se mu še kako obrestujejo na volitvah. Venezuelci so gostoljubni ljudje, polni življenja in topline. So odprti in s tujcem so se vedno pripravljeni pogovarjati še o tako sramežljivih temah. Živijo po načelu “aqui i ahora” (tu in zdaj) in ne razmišljajo preveč o prihodnosti. Prekipevajo od energije in veselja ter so vedno pripravljeni na žur. Vsak dan se v še tako majhnem mestecu nekje odvija rumba (zabava).
Veliko pozornosti žanjejo tudi venezuelska dekleta, ki ponekod veljajo za najlepša na svetu. Kopica osvojenih naslovov za Miss sveta to potrjuje. Mičnost venezuelskih deklet je vir nacionalnega ponosa. Dokaz, da lepoto tam jemljejo resno, je tudi cvetoča kozmetična industrija, plastična kirurgija in seveda moda.
Potovanje po deželi je nadvse zanimivo, še posebej, ker nudi vrsto avanturističnih in dinamičnih doživetij; mi smo se odpravili tudi na nekajdnevni treking v savano…

Lov na krokodile in piranhe
Merida je prekrano andsko mestece, ki se ponaša z najdaljšo gondolo na svetu. Tamkajšnja univerza prispeva k mladostnemu ozračju in daje mestu živahen pridih, ki je še posebej izrazit v nočnih urah. Tudi mi smo mu podlegli in se po naporni žurerski noči s težavo odpravili na turo, ki smo jo na srečo rezervirali že dan prej. Z velikim džipom Land Cruiser smo se odpeljali proti edinstveni savanski pokrajini Los Llanos v odmaknjenem predelu Venezuele. Že vožnja do tja je bila pravi podvig. Policijske in vojaške kontrole so nam vsakih 30 minut prekrižale pot. Šestnajstletni vojaki z ogromnimi mitraljezi, ki so jih lahko le vlekli za sabo, so pregledovali avto za avtom. Pokrajina namreč leži v bližini kolumbijske meje in je zelo prometna pot tihotapcev droge, predvsem kokaina. Po končanih kontrolah smo se odpravili dalje, dokler nam ceste nam ni prekrižala manjša anakonda. Voznik,  ki je bil hkrati naš vodič, je takoj ustavil in jo ulovil. To je bilo naše prvo srečanje z anakondo – največjo kačo na svetu, ki zraste tudi do 12 metrov dolžine. V poznih večernih urah smo se  pripeljali v kamp sredi širne savane. Utrujeni smo zaspali v visečih mrežah. Zjutraj smo se po obilnem zajtrku podali na obrobje močvirnate džungle, kjer smo se s čolnom vozili po rečnih rokavih. Občudovali smo ptice vseh barv in velikosti, reka je bila polna kajmanov (krokodilov), prastarih želv, pink delfinov, najzabavneje pa je bilo loviti piranhe. Nalovili smo jih za celo vedro, da jih za večerjo niti pojesti nismo mogli. Lovljenje je prav neverjetno: na trnek damo malo surovega mesa in ne mine trenutek, ko riba že zagrabi. Tekne jim vse, ker nataknemo na trnek, da je le krvavo. Ko nam je zmanjkalo mesa, ki smo ga imeli zraven, smo razrezali že prej nalovljene piranhe in nadaljevali z ribarjenjem. Vsak večer smo hodili na safari, sedeli na strehi džipa in občudovali živali, ki še nikoli v življenju nismo videli. Najbolj so se nam  vtisnili v spomin mravljinčar in kapibare, največji glodalci na svetu. Predzadnji dan smo dočakali drugo srečanje z anakondo. V napetem vzdušju je domačin, ki je stal do kolen v močvirju, iz mulja potegnil petmetrsko anakondo. Za trenutek nam je od vznemirjenja  zastal dih.
Le malo je stvari v življenju, ki vam lahko pričarajo toliko izjemnih trenutkov, kot jih prostrana močvirnata pokrajina Los Llanos. Po povratku v Merido smo ob večerih spet posedali v bližnjih barih, pili mrzlo pivo Polar Ice in kar nismo mogli dojeti, da nedaleč stran res obstaja tako nedotaknjen, edinstven živalski raj.

Info
Uradno ime: REPUBLIKA VENEZUELA
Državna ureditev: PREDSEDNIŠKA REPUBLIKA
površina: 916.050. KM?
št. prebivalstva: 26.810.000
glavno mesto: CARACAS
denarna enota: BOLIVAR

Venezuela je dokaj poceni država za backpackanje. Cene močno nihajo zaradi inflacije in so odvisne od tečaja dolarja, ki  dobiti na črnem trgu. 4000 tolarjev na dan zadostuje za osnovne potrebe – spanje, hrano, prevoze. Precej več denarja je potrebno odšteti za organizirane izlete, ture in trekinge. Cene dnevnih tur se začnejo pri 5000 tolarjih, večdnevne ture stanejo tudi 50000 tolarjev. Nekaj največjih in najzanimivejših naravnih venezuelskih čudežev je mogoče videti le z organiziranim izletom, med drugim tudi Angelov slap, delto Orinoco in Los Llanos.  Za našo avanturistično turo v savano smo odšteli 130$.

Prenočišča: Najcenejša prenočišča stanejo med 1000 in 2000 tolarjev na sobo. Stroške najhitreje zmanjšamo, če potujemo v paru ali skupini. 
Hrana: V poceni restavracijah se da dobiti zmerno kosilo za 400 do 800 tolarjev. Priporočam hrano na ulici, ki je cenovno ugodna, vedno odlična in sveže pripravljena: arepas in empanadas (prepognjena ocvrta koruzna palačinka, običajno napolnjena z mesom, sirom ali ribo.) 
Prevozi: Avtobus je glavno prevozno sredstvo in je relativno poceni. Povezave so organizirane in pogoste. Medkrajevni avtobus stane med 300 in 500 tolarjev za uro vožnje, medtem ko se z  mestnimi avtobusi lahko prevažate skoraj zastonj. Taksiji niso predragi, še posebej, če potujete v skupini in si stroške razdelite.
Varnost: Venezuela je dokaj varna država za potovanje, ni pa popolnoma nedolžna. Razlike med revnimi in bogatimi se večajo, zato narašča kriminal. Najbolj pogoste so tatvine in ropi. Caracas je med vsemi venezuelskimi mesti še najbolj problematičen. Tam se izogibajte stranskih ulic, predvsem ponoči.
Viza: ni potrebna
Vredno ogleda: Angelov slap, Roraima, delta Orinoco, Los Roques, Gran Sabana, Medanos de Coro, Los Llanos, otok Margarita, Puerto Colombia ter nacionalni parki: Mochima, Morrocoy, Canaima…

Darin Geržina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.