Mark Hafnar, olimpijski podprvak in prihodnost smučarskih skokov

Mark Hafnar srebrn na olimpijskih igrah
Mark Hafnar srebrn na olimpijskih igrah

Mark Hafnar, mladenič iz Stražišča pri Kranju je Sloveniji prinesel srebrno medaljo na mladinskih olimpijskih igrah v Lozani. Je član SK Triglav Kranj, ki nam je dal že skakalce kot sta Robert Kranjec in Peter Prevc. Pogovor z upom smučarskih skokov o Lozani 2020, prihodnosti, treningih, šoli in njegovih vzornikih v življenju.

Za začetek ti v imenu naše revije čestitam za srebrno medaljo v Švici.

Hvala vsem.

Če začneva s prvo serijo skokov. Kako bi komentiral svoj prvi skok, po katerem si bil četrti?

Prvi skok je bil soliden in primerljiv tistim, ki sem jih naredil na treningih. Šlo je brez večjih napak razen pri malo nestabilnem doskoku.

Sledila je druga serija s slabimi pogoji, ki si jih ti odlično izkoristil in naredil boljši skok. Napredoval si na drugo mesto in osvojil srebrno medaljo na mladinskih olimpijskih igrah.

Res je, drugi skok je bil zame še boljši kot prvi, s kar precej boljšim doskokom. Potem je sledilo tisto dolgo in res napeto čakanje na zadnje tri skakalce, ki so bili na vrhu zaletišča. Trenutek, ko sem izvedel, da sem drugi in se s srebrno medaljo vračam domov so občutki in čustva nepopisni.

Srebrna olimpijska medalja
Srebrna olimpijska medalja

Toliko športov, ampak ti si se odločil za smučarske skoke. Kaj je bila tista stvar, zaradi katere si rekel, da boš treniral prav ta šport?

Rekel bi, da imam malenkost skokov v genih že zaradi očeta. Točnega razloga ne vem, lahko samo rečem da v skokih uživam od prvega trenutka, ko sem z njimi začel. Tudi ko mi ni šlo vse po načrtih, moja strast do skokov ni izginila. Upam, da bo še dolgo tako in se športa, ki ga imam rad nikoli ne naveličam.

Kako izgledajo priprave pred tekmo, torej priprave na skoke, ki te čakajo tisti dan?

Približno uro in pol pred prvim skokom začnemo z ogrevanjem, raztezanjem in razgibavanjem sklepov. Tik preden gremo na skakalnico naredi vsak od skakalcev še 2 do 3 do imitacije skoka s trenerjem.

Verjetno se poleti priprave in treningi nekoliko razlikujejo od tistih pozimi. Nam lahko poveš kako izgledajo treningi in priprava poleti, ko snega pač ni?

Poleti je v ospredju fizična priprava in manj je tehničnih treningov na skakalnici. Ko je le možno odidemo tudi na nekaj dnevne priprave in tam opravljamo treninge. Bolj ko se bliža zima, bolj se veča količina tehničnih treningov na skakalnici in kondicijskih treningov, ki nam pomagajo vzdrževati fizično pripravljenost, ki smo jo zgradili v poletju.

Vzdrževati moraš tudi določeno težo. Ali na prehrano paziš sam in kako težko se je upirati dobrotam?

Na prehrano pazim kolikor močno lahko, saj moram ostati na optimalni teži skozi celo sezono. Pri tem mi pomagata trenerja in psiholog, ki mi nudijo nasvete, ko jih potrebujem, a večino časa skrbim za hrano sam.

Velik del takega športa je psihična pripravljenost. Ali trenerji dajejo velik poudarek na ta segment skakanja?

Res je, psihična pripravljenost je zelo pomembna in pohvaliti se moram, ker sem v zadnjem času to naredil res velik napredek in na to sem res ponosen. Veliko zahval gre športnemu psihologu, ki z mano sodeluje in me usmerja že zadnji dve leti. Trenerju, ki mi pomaga usmerjati misli na vsakem treningu in mojim bližnjim.

Ker še vedno hodiš v srednjo šolo te moram vprašati, kako težko je združevati šolo in smučarske skoke?

Združevanje šole in športa je veliko bolj zahtevno kot sem si sam predstavljal. Imeti moraš jasne prioritete v vseh obdobjih šole in skokov, da ti vse skupaj ne uide izpod nadzora.

Kako izkoristiš tisti prosti čas, ki ti ostane med šolo in treningi?

Slišalo se bo preprosto ampak rad nadoknadim pogovore s prijatelji in igram računalniške igrice. To je moj način sprostitve.

Treniraš v klubu SK Triglav Kranj, ki nam je dal že veliko res uspešnih skakalcev in skakalk. Kako je biti del takega kluba?

To je zame velika čast, saj so mi poleg vsega drugega, dali tudi pogoje in priložnosti, ki jih mogoče drugje niti ne bi dobil.

Prvi trije po drugi seriji

Že razmišljaš kaj o prihodnosti, o slovenski reprezentanci?

Po pravici ne razmišljam zelo daleč naprej, saj se mi ne zdi smiselno. Na srečo sem v mladinski reprezentanci pod vodstvom Matjaža Triplata in Tilna Grosa, ki omogočata da so pogoji za trening in priprave na najvišjem nivoju. Vem, da me po tekmovanju čaka še veliko treningov in dela, ker želim še bolj napredovati.

Vsak skakalec ima željo skočiti v Planici pred več deset tisoč ljudmi. Te ta tekmovanja privajajo na tiste skoke, ki bodo še prišli?

Pri teh tekmovanjih se zbere ogromna količina ljudi, vendar se jih veliko veliko več zbere na tistih višjega nivoja in prestiža. Močno upam, da mi nekoč uspe priti do tam in tudi storil bom vse kar je v moji moči, da me boste nekoč videli tam.

Kaj te čaka zdaj ob prihodu nazaj domov?

Novi treningi in nova tekmovanja s katerimi bom še napredoval.

Glede na uspešne olimpijske, si boš v tem stilu privoščil tudi kaj posebnega?

Ob vrnitvi domov si bom privoščil res prijetno druženje z bližnjimi, drugače pa nič posebnega.

Mark Hafnar med letom

Smučarski skoki so v očeh mnogih kar nevaren šport, kako tvoji bližnji in prijatelji gledajo na to, da se ukvarjaš z dokaj nevarnim športom?

Ne zdi se mi, da se ozirajo na to ali je šport nevaren ali ne. Vem, da me družina in prijatelji pri tem 100 % podpirajo. To mi vsekakor pomaga pri uspehih in takrat, ko mi ne gre.

Omenil si, da imaš skoke v genih po očetu. Je on tisti, ki te žene naprej in je bil velik del tvoje dosedanje kariere in odraščanja?

Oče ima na mojo kariero in predvsem name zelo velik vpliv. Vse od počutja, razmišljanja in spodbujanja v časih, ko ne gre vse tako lahko. Verjetno pa najbolj spoštujem in cenim to, da se ne vmešava v delo trenerjev in jim pusti, da delo opravljajo tako kot znajo oni in ne posega vmes. Je oče kot oče mora biti, kar pomeni, da vame ni podvomil niti takrat, ko sem dvomil sam vase.

Na drugi strani ponavadi zaščitniška mami. Je tudi v tvojem primeru tako in kako velik vpliv je ona sama nate?

Mami je moja glavna navijačica, ki me pri skokih vedno podpira, predvsem pa skrbi, da delam šolo in nikoli ne popuščam. Enako kot oče tudi ona pusti trenerjem, da počnejo to kar najboljše počnejo in jim zaupa. Hkrati vedno zaupa tudi meni in me vedno opominja naj bom previden, miren in zbran. Zahvaljujem se obema, da sta mi pustila izbiro in svobodo ukvarjati se s športom, ki ga obožujem.

Tvojo ljubezen do športa, ki ga treniraš, si deliš s svojim športnim vzornikom. A ta ne prihaja iz smučarskih skokov ampak je iz čisto drugega športa?

Ja, kljub temu, da sem že celo otroštvo obkrožen z vrhunskimi skakalci je moj športni vzornik LeBron James. Zaradi njegovega razmišljanja in samega pristopa do športa, ki ga ima rad. Kaže mi, da lahko kot športnik in predvsem kot oseba na vse okoli osebe vplivaš pozitivno in jim kažeš pravo pot. Zame je to izgled in odnos vrhunskega športnika.

Kakšne so tvoje želje za to leto?

Moje želje so, da ostanem motiviran in ohranim maksimalno skoncentriran. To se ne navezuje le na šport ampak na vsakodnevne stvari. Vsako stvar, ki se je lotim želim uspešno izpeljati do konca.

Za konec še to vprašanje. Katere so tiste besede po katerih živiš in se po njih ravnaš?

Za uspeh moraš biti pripravljen sprejeti tudi poraz.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTop 10 držav za študij v tujini 2020
Naslednji članekElon Musk ima velike načrte za Mars

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.