Masaža je dotik

Dotik je naravna potreba vsakega človeka, ki ne mine v otroštvu, ampak je prisotna vse življenje. Dotik pomirja, daje občutek topline, varnosti in zaupanja.

Mnogokrat je dotik povezan z globokim čustvenim odnosom in ima čustven naboj. Če ga ni v zadostni meri, postanemo razdražljivi, nemirni in napeti. Pogled iz te perspektive nam masažo prikaže v luči varnega dotikanja, ki ne zahteva čustvene povezanosti.
Masaža pa ni namenjena samo zadovoljitvi potrebe po dotiku, ampak velja za eno najstarejših in naravnih metod zdravljenja in ohranjanja zdravja. S to povsem naravno tehniko lahko okrepimo videz in funkcijo kože, sprostimo mišice, uravnovesimo živčni sistem, izboljšamo prebavo in presnovo, pospešimo krvni in limfni obtok in s tem pospešimo regeneracijo tkiv in celični metabolizem. Masaža vpliva na hormonsko ravnovesje; zmanjšuje raven hormona kortizola, ki povzroča stres, uravnava izločanje hormona melatonina, ki je ključen za uravnavanje spanca ter spodbudi možgane, da proizvajajo endorfine, naravne telesne zatiralce bolečine.
Masaža je danes lahko dostopna in dosegljiva storitev, ki jo ponujajo masažni in kozmetični saloni, zdravilišča, centri dobrega počutja, … To, kar masažo dela popularno in lahko dostopno, je dejstvo, da imamo vsi orodje zanjo – roke. Seveda mora biti dober maser/-ka še veliko več kot »rokodelec«, imeti mora primerno znanje in veščine, tako da se oseba, ki jo masira, počuti sproščeno in udobno.
Če se nekoliko odmaknemo od precej znanstvenega prereza masaže in pogledamo na pozitivne točke, ki nam jih znanje masaže prinese, se bo vsak od vas odločil naučiti se prijem ali dva. Ne glede na to, ali ste bodoči pravnik, strojnik ali filozof, vam bo znanje masaže dobro služilo še kot študentu, kasneje pa kot možu ali ženi. Masaža vratu ali hrbta po celodnevnem sedenju za knjigami, kasneje v pisarni ali masaža nog po rekreaciji je zelo dobrodošel in uporaben kapital vsakega posameznika. Da ne omenjam dejstva, da vam lahko prinese kakšen evro v študentski žep ali pa vam celo pomaga osvojiti fanta ali punco. Ne pozabite, masaža pospešuje sproščanje endorfinov, ki jim pravimo tudi hormoni sreče.
Kako se vam sliši ideja o 15-urnem tečaju, v katerem se naučite osnove klasične masaže? Kaj, če dodam zraven še dejstvo, da je v skupini največ 12 študentov oz. študentk, delamo v parih in v sproščenem vzdušju? Če vas še zmeraj nisem popolnoma navdušil, naj vam izdam, da je cena takšna, da vas ne bo prisilila v varčevalne ukrepe, zadovoljni in srečni obrazi vaših bližnjih pa bodo v celoti poplačali investicijo.

David Sok

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.