Bliža se valentinovo

14. februarja praznujemo Valentinovo, sicer prevzeti praznik zaljubljencev. Na ta dan si zaljubljenci izkazujejo ljubezen, največkrat s pošiljanjem anonimnih voščilnic in daril. Praznik je vedno bolj skomercializiran in izgublja svoj pomen.

Prvi podatki, ki kažejo na povezanost svetega Valentina z romantično ljubeznijo segajo v 14. stoletje, ko so v Angliji in Franciji označevali kot dan, ko se ženijo ptički. V tem času so si zaljubljenci izmenjevali pisemca in se imenovali za Valentine.

Pri nas se god Svetega Valentina praznuje že dolgo, vendar je imel drugačen pomen. Poznano je, da je Valentin prvi znanilec pomladi  (pomladni svetnik). Po starem kmečkem koledarju se na ta dan začne delo v vinogradih in na vrtovih. Takrat naj bi se snubili oziroma ženili tudi ptički (prav tako na Gregorjevo in Vincencijevo). V Beli Krajini pravijo, da se z Valentinovim začne prvi spomladanski dan. Med Slovenci naj bi bilo Valentinovo najbolj priljubljeno na Primorskem. Kot dan zaljubljencev se Valentinovo praznuje šele v sodobnem času. Tako poimenovanje praznika je prišlo k nam iz Nizozemske.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.