Najbolj adrenalinski športi, ki jih lahko počneš v Sloveniji

Pri adrenalinskih športih ni sivega območja. Ali jih imaš rad ali pa jih ne preneseš. Na začetku se je zdelo, da so adrenalinski športi dostopni le ekstremnim športnikom, v zadnjem času pa se vse več ljudi odloča zanje. Tisti, ki nikoli ni poskusil leteti s padalom ali plaval z morskimi psi, ne more razumeti občutka, ki ti ga takšen adrenalin prinese. Ekstremni športi so tako vedno bolj priljubljeni in tudi naša državica ponuja veliko možnosti, za testiranje svojih meja.

Najbolj priljubljen je skok s padalom, kjer se z letalom dvigneš na približno 4000 metrov nadmorske višine, minuto prosto padaš, nato pa varno pristaneš s pomočjo padala. Skok lahko v Sloveniji opraviš na treh lokacijah, in sicer z letališča v Bovcu, Portorožu in iz Šentvida pri Stični.

letenje s padalom

Za malo bolj prestrašene je dober nadomestek spust s padalom, kjer ni prostega pada in zato ni tako adrenalinsko nabit kot skok. Kljub temu ponuja izjemno izkušnjo poleta z jadralnim padalom in ogled panorame iz ptičje perspektive. Izvaja se iz različnih vzletališč na slovenskih hribih, kot so Mangart, Kanin, Lijak pri Novi Gorici.

Za hiter in drzen prelet je na voljo tudi zipline oziroma spust po jeklenicah, kjer se spustiš visoko med gorami, prek divje soteske ali divje struge. Med poletom lahko dosežeš hitrost tudi do 60 km/h, kar poda krepko mero adrenalina.

zipline

Če te letenje s padalom ne zanima, bi pa rad doživeli občutek svobode in padanja v prazno, je dobra izbira Bungee Jumping, ki ga od leta 1993 izvajajo v Solkanu. S 55 metrov visokega mostu se podaš proti smaragdni Soči in uživaš v prelepem razgledu, dokler ti adrenalin ne požene kri v žile.

raftanjeVeliko izbire je tudi za tiste, ki si želijo adrenalina bližje tlom. V poletnem času sta najbolj popularna soteskanje in rafting, ki se odvijata v skrivnostnem svetu divjih sotesk, slikovitih slapov in kristalno čistih rek. V zimskem času pa prevladuje ekstremno smučanje in bordanje po zasneženih vrhovih.

Kljub veliki ponudbi ekstremnih športov je pomembno, da si na izbran šport mentalno in fizično pripravljen. Adrenalinski športi niso le fizično zahtevni, temveč zahtevajo tudi veliko mero mentalne pripravljenosti. Pomembno je, da si na izziv pripravljen in se ne bojiš soočanja s strahovi. Ko si pripravljen živeti na robu, lahko izbiraš med obsežnim seznamom pustolovskih športov, ki ti bodo zagotovo sprožili adrenalin po žilah.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.