Specialty kave iz pražarne Escobar

V pražarni Escobar kavo z nivoja vsakdanje dobrine postavljajo ob bok vrhunskim produktom, kot so izbrana vina, piva, siri, čokolade… Specialne kave oziroma Specialty kave so sinonim za kakovost, za kakovost pridelave v kavnem nasadu, kakovostno praženje in na splošno za kakovosten odnos do kave, ki daje priložnost vsem tistim, ki želijo pridelovati kakovostno kavo, nam pa omogoča, da pijemo zdravo, 100-% sledljivo in kakovostno kavo.

Specialty kave iz pražarne Escobar so sveže, sezonske, procesirane na tradicionalne načine ali pa na eksperimentalne načine, tako da kavna zrna pokažejo najboljše okuse. Dobavljajo jih z manjših kavnih kmetij in sodelujejo s pridelovalci, ki jim lahko zaupajo. Na ta način zagotavljajo kakovost kavnih zrn in čim krajšo verigo sledljivosti. Kava je sadež, zato sta sezonskost in svežina kavnih zrn izredno pomembni.

Katja in Omar Escobar v cvetočem kavnem nasadu
Katja in Omar Escobar v cvetočem kavnem nasadu (Foto: Escobar pražarna vrhunskih kav)

Najboljše kave rastejo na odročnih področjih subtropskega pasu, in sicer v nasadih, kjer imajo kavovci najbolj naravne pogoje za rast, navadno je to v senci višjih dreves. Senčna rast omogoča nekoliko počasnejše dozorevanje kavnih »češenj«, zato kava, gojena v senčnih kavnih nasadih, daje boljše rezultate v kavni skodelici.

Zorenje kavnih češenj
Zorenje kavnih češenj (Foto: Escobar pražarna vrhunskih kav)

Poleg vzdrževanja in obnavljanja kavnega nasada je zelo pomembno tudi pravilno obiranje zrelih kavnih češenj. Ker ne dozori ves pridelek istočasno, je zelo pomembno, da se oberejo le rdeče, torej zrele, kavne češnje, kar praviloma poteka ročno. Pravilno obiranje vpliva na kakovost pridelka. Na kakovost pridelka pa vplivajo tudi dogodki, ki sledijo – način čiščenja oziroma procesiranja, skladiščenja, praženja in ne nazadnje način priprave. Kavno zrno je namreč zakladnica neštetih sestavin ter obenem črna skrinjica, ki v sebi skriva, kaj se z zrnom dogaja na poti iz kavnega nasada do skodelice.

V pražarno Escobar večina kav, ki jih imajo v ponudbi, pride po »direct trade« modelu, kar pomeni, da preko uvoznika po čim krajši poti pridejo v Slovenijo neposredno iz kavnih nasadov, kar zagotavlja kakovost in svežino kavnih zrn.

Predstavitev Specialty kav si lahko pogledate tudi v mini seriji Escobar KofiTok, s katero v pražarni Escobar skrbijo za izobraževanje in predajanje zanimivih informacij iz kavnega sveta.

Specialty kava I KofiTok #1

Vstopite v svet vrhunskih kav in se spoznajte s kavami iz pražarne Escobar. S kodo VRHUNSKA KAVA ob vsakem nakupu v spletni trgovini Escobar.si prejmete 5 % popust na vse izbrane izdelke.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.