Najuspešnejše slovenske športnice

Girl prepairing for workout
Foto: jelenahinic iz iStock

Slovenija je majhna država, vendar ima veliko športnih uspehov na svetovni ravni. Slovenske športnice dosegajo velike uspehe v različnih disciplinah, predvsem v zimskih, a tudi poletnih športih. Kot smo se pred leti lahko veselili zmag Petre Majdič, Tine Maze, Ilke Štuhec in ostalih, se tudi danes slovenske športnice redno uvrščajo v sam svetovni vrh.

Janja Garnbret

24-letna Korošica velja za najboljšo športno plezalko v zgodovini, ki je kos še tako zahtevnim smerem. Je prva in zaenkrat edina olimpijska prvakinja v športnem plezanju, šestkratna svetovna prvakinja in desetkratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala. Kot prva predstavnica nežnejšega spola je v skali na pogled preplezala smer z oceno 8c. Pri plezanju ne nabira le medalj, rada se loti tudi drugih izzivov. Tako je v koronski sezoni 2020 s plezalcem Domnom Škoficem spektakularno preplezala trboveljski dimnik, ki je s 360 metri najvišji dimnik v Evropi. S plezanjem se je začela ukvarjati pri sedmih letih, svoj talent pa je kmalu pokazala z naslovom evropske in nato še svetovne mladinske prvakinje.

Nika Križnar

Slovenska smučarska skakalka je dobitnica velikega kristalnega globusa in zlate ter bronaste kolajne na olimpijskih igrah v Pekingu. Petkrat je zmagala tekme svetovnega  pokala, letos pa je bila na svetovnem prvenstvu v Planici del mešane ekipe, ki je osvojila bronasto medaljo. Njen osebni rekord je 193,5 metrov.

Ema Klinec

Še ena smučarska skakalka, ki je letos slovela na premierni ženski tekmi na letalnici v Vikersundu. Tam je že na treningu kot prva ženska preskočila magično mejo 200 metrov, na tekmi pa je postavila rekord 226 metrov. Na tekmah celinskega pokala je Ema nastopila že pri trinajstih letih. Po številnih zlatih medaljah na svetovnih mladinskih prvenstvih je leta 2021 postala svetovna prvakinja še na svetovnem prvenstvu v Obersdorfu.

Anamarija Lampič

Anamarija Lampič je z zmago v šprintu v Pjongčangu leta 2017 dokazala, da sodi med najboljše smučarske tekačice. Na svetovnih prvenstvih je dosegla dve bronasti in eno srebrno medaljo, nastopila pa je tudi na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Velja za najuspešnejšo smučarsko tekačico po Petri Majdič. Po koncu prejšnje sezone pa se je odločila za prestop med biatlonke. Novembra 2022 je s 6. mestom v Idreju izpolnila pogoj za nastop v svetovnem pokalu, kjer je na svoji prvi tekmi v Hochfilznu dosegla peto mesto.

Tina Maze

Najuspešnejša slovenska smučarka se lahko pohvali s 26 zmagami v svetovnem pokalu in 13 medaljami na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Postavila je »svetovni rekord« po številu točk v sezoni svetovnega pokala. Zbrala jih je kar 2414. Smučati se je naučila pri treh letih, preboj med najboljše pa ji je uspel med letoma 2009 in 2011, ko je delala z zasebno ekipo Team to aMaze in trenerjem Andreo Massijem. Na olimpijskih igrah v Sočiju je osvojila dve zlati medalji, naslednja sezona pa je bila njena zadnja. Kot poslovilno tekmo je izbrala veleslalom za Zlato lisico 2017, kjer se je sredi proge ustavila, objela člane svoje ekipe, pred ciljno črto pa odpela smuči in s tem zaključila svojo športno kariero.

Prejšnji članekRevija Študent na Na meji nevidnega 2023
Naslednji članekAli bi bila lahko to nerešljiva skrivnost zgodovine?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.