Največji športni dogodek za evropske mladostnike leta v Mariboru!

Olimpijski festival Maribor
Olimpijski festival Maribor Foto: on eyof-maribor

V Mariboru se je v nedeljo, 23. 07. 2023, z otvoritveno slovesnostjo začel Olimpijski festival evropske mladine (OFEM). Gre za največji večpanožni športni dogodek, ki bo organiziran v Sloveniji. Mladi športniki, stari od 14 do 18 let, se bodo preizkusili v 11 panogah. Športniki pa bodo zastopali barve 48 evropskih držav.

Največji večpanožni športni dogodek

Drugo največje mesto v Sloveniji te dni gosti največji evropski večpanožni športni dogodek. Mladi športniki, njihovi trenerji in različni delegati bodo obiskali Maribor z namenom, da pokažejo v čem so najboljši. Evropskega festivala se bo udeležilo 3600 udeležencev iz 48 držav. Gre za izredno velik dogodek za Slovenijo in velik organizacijski zalogaj, zato bo pri organizaciji pomagalo tudi 800 prostovoljcev.

Srce Maribora bo te dni bilo v športnem duhu. Mladi bodo svoje sposobnosti pokazali v 11 disciplinah. Te se bodo odvijale na različnih lokacijah po vsem Mariboru. Ob vseh tekmovanjih in treningih, ki jih bodo imeli športniki, pa se bo v Mariboru dogajal tudi pester spremljevalni program, ki bo obsegal vse od ustvarjanja do branja.

V Mariboru je v polnem teku največji mladinski športni dogodek leta
V Mariboru je v polnem teku največji mladinski športni dogodek leta Foto: on eyof-maribor

3 športne panoge letos prvič

Športniki bodo tekmovali v 11 panogah, 3 od teh pa bodo v 30. letni tradiciji festivala prvič na voljo tekmovalcem. Mladi bodo tekmovali v judu, tenisu, atletiki, plavanju, gimnastiki, cestnem kolesarjenju, odbojki in rokometu. Prvič pa tudi v rolkanju, gorskem kolesarstvu in košarki 3 na 3. športniki bodo zastopali barve 48 evropskih držav. Slovenska ekipa športnikov pa je ena najštevilčnejših na letošnjem mladinskem olimpijskem festivalu.

Velikost sama po sebi ni tako impresivna kot dejstvo, da gre za ene najboljših mladih športnikov v Evropi. Slovenci imamo prvič možnost srečati toliko bodočih olimpijcev v svoji državi. Že sedaj veljajo za izredne v svojih disciplinah, vse pogosteje pa je slišati, da so prav to športniki, ki bodo polagali tlakovce svetovni prihodnosti športa.

jogging, run, sport
Foto: kinkate iz Pixabay

Izjemna otvoritvena slovesnost

V nedeljo, 23. 07. 2023, je bil Olimpijski festival evropske mladine otvorjen z izredno veličastno otvoritveno slovesnostjo, ki je bila v na stadionu Ljudski vrt v Mariboru in jo je v živo prenašala tudi RTV 2. Prvič smo videli športnike iz vseh 48 držav, ki so ponosno prikorakali v stadion za svojimi zastavonošami. Na prireditvi pa je zagorel tudi olimpijski ogenj miru.

Slovesna otvoritev je pokazala vse najboljše stvari, na katere smo ponosni Slovenci. Glasbeniki so zaigrali na harmonike, plesalci so se predstavili z izredno koreografijo, trenutek na slovesnosti pa so dobili tudi naši izjemni slovenski športniki. Poleg tega, da so bila omenjena velika imena slovenskega športa, slovenskim olimpijcem pa je pripadla tudi čast, da so izobesili olimpijsko zastavo. Na odru so se zvrstila tudi izjemna slovenska glasbena imena, med njimi Joker out in Raven. Slišali smo zaprisege športnikov, sodnikov in prostovoljcev, le ta je bila izrečena prvič. Mladim športnikom pa so pripravili tudi izredno sporočilo za življenje.

Na proslavi smo slišali govora predsednika olimpijskega komiteja in predsednice države. Čast, da prižge ogenj miru, pa je pripadla Timu Marovtu, ki je pri 12 letih postal hrom, a je shodil in danes teče maratone. Celotno prireditev pa je spremljala maskota Lisjak Foksi.

Otvoritvena slovesnost športne prireditve v Mariboru
Otvoritvena slovesnost športne prireditve v Mariboru Foto: on eyof-maribor

Navijali bomo za naše športnike

Športnikom na njihovem udejstvovanju na Olimpijskem festivalu evropske mladine želimo veliko sreče in uspeha. Seveda bomo strastno navijali za naše mlade športnike, ki bodo v teh dneh dali vse od sebe, da pokažejo svojo najboljšo predstavo. Želimo si seveda tudi kakšne kolajne.

Vsi pa lepo vabljeni na OFEM v Maribor, kajti obeta se nam veliko izjemnih športnih predstav in pester program, ki je namenjen prav vsem.

Crowd in the soccer stadium
Foto: Marcus Millo iz iStock
Prejšnji članekTeh 6 živil zmanjša možnost za srčno-žilne bolezni
Naslednji članekBARBIE je navdušila gledalce v Sloveniji!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.