Teh 6 živil zmanjša možnost za srčno-žilne bolezni

Balanced nutrition concept for clean eating flexitarian mediterranean diet. Assortment of healthy food ingredients for cooking on a wooden kitchen table.
Foto: Aamulya iz iStock

Da je pravilna, raznovrstna in zdrava prehrana izredno pomembna, čivkajo že ptički na vejah. Vendar pa je luč sveta ugledala študija, ki je opozorila na pomembnost šestih živil, ki lahko bistveno vplivajo na srčno žilno zdravje. Ob podatku, da je najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu povezan s srčno-žilnimi boleznimi, si je te nasvete dobro zapisati za uho.

Katera hranila zmanjšajo možnost nastanka srčno-žilnih bolezni?

Študija, ki so jo vodili raziskovalci Univerze McMaster in Hamilton Health Sciences na Population Research Health Institute (PHRI), je pokazala, da je premalo uživanje šestih ključnih živil povezano z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni pri odraslih.

Uživanje stročnic, oreškov, rib, polnomastnih mlečnih izdelkov, sadja in zelenjave je ključno, če želimo zmanjšati tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Hkrati pa zmanjšajo tveganje tudi za srčni infarkt in možgansko kap. Študija je tudi pokazala, da je zdravo prehrano mogoče doseči na različne načine, na primer vključitev zmernih količin celih zrn ali nepredelanega mesa.

Muesli and granola in the bowl with fruits and nuts.
Foto: Gulcin Ragiboglu iz iStock

Študija je drugačna od predhodnic

Študija se vseeno precej razlikuje od drugih študij na tem področju, saj se ni osredotočala zgolj na zahodne države in diete, ki kombinirajo predelano hrano s hranilno bogato vrednostjo. Ta raziskava je bila globalnega obsega in se je osredotočala na živila, ki se običajno štejejo za zdrava.

Raziskovalci so rezultat prehranjevanja izpeljali iz tekoče, obsežne globalne prospektivne urbane in ruralne epidemiološke študije (PURE), ki jo izvaja PHRI, nato pa so to ponovili v petih neodvisnih študijah za merjenje zdravstvenih rezultatov v različnih regijah sveta in pri ljudeh s predhodnimi srčno-žilnimi boleznimi in brez njih.

Businessman working and analyzing financial figures on a graphs on a tablet. Lunch time with healty snack, vegetables.
Foto: Saklakova iz iStock

Razmerje med prehrano, srčno-žilnimi boleznimi in smrtjo

»Prejšnji rezultati diet – vključno s pretežno rastlinsko in mediteransko prehrano – so testirali razmerje med prehrano in srčno-žilnimi boleznimi in smrtjo predvsem v zahodnih državah. Ocena zdrave prehrane PURE je vključevala dobro zastopanost držav z visokim, srednjim in nizkim dohodkom.« je povedal Salim Yusuf, avtor in glavni raziskovalec. Ocena zdrave prehrane se je osredotočila na izključno varovalna ali naravna živila.

»Pri tej študiji smo bili edinstveni. Druga dieta je združevala živila, za katera velja, da so škodljiva – kot so predelana in ultra predelana živila – ter živila in hranila, za katera se domneva, da ščitijo človekovo zdravje« je povedal prvi avtor Andrew Mente, znanstvenik na oddelku za zdravstvene raziskovalne metode, dokaze in vpliv.

closeup of fresh chicken salad
Foto: loooby iz iStock

Preprosto vključimo te izdelke v našo prehrano

»V zadnjem času se povečuje poudarek na večji porabi varovalnih živil za preprečevanje bolezni. Razen večjih količin sadja, zelenjave, oreščkov in stročnic so raziskovalci pokazali, da je zmernost ključna pri uživanju naravne hrane,« je dejal. »Zmerne količine rib in polnomastnih mlečnih izdelkov so povezane z manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni in umrljivost. Enake zdravstvene rezultate je mogoče doseči z zmerno porabo žitaric in mesa – če gre za nerafinirana cela zrna in nepredelano meso.«

Ocena zdrave prehrane PURE priporoča povprečni dnevni vnos: sadja v dveh do treh obrokih; zelenjava v dveh do treh obrokih; oreščki v eni porciji; in mlečni izdelki v dveh obrokih. Ocena vključuje tudi tri do štiri tedenske porcije stročnic in dve do tri tedenske porcije rib. Možni nadomestki so vključevali cela zrna v eni porciji dnevno in nepredelano rdeče meso ali perutnino v eni porciji dnevno.

Young woman eating an healty salad
Foto: FabioBalbi iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekNajboljše makadamske kolesarke poti v Sloveniji
Naslednji članekNajvečji športni dogodek za evropske mladostnike leta v Mariboru!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.