Najboljše makadamske kolesarke poti v Sloveniji

Najboljše makadamske kolesarske poti v Sloveniji
Najboljše makadamske kolesarske poti v Sloveniji Foto: kovop58 iz iStock

Gravel oziroma makadamkanje se je marsikje že povsem udomačilo, v zadnjih letih pa pridobiva na veljavi tudi v Sloveniji. Če si strasten kolesar in obožuješ avanture v naravi, so makadamske kolesarske poti odlična izbira zate. Slovenija je polna slikovitih krajev, skritih poti in očarljivih razgledov, ki jih lahko odkriješ med vožnjo po makadamu, z gorskim ali gravel kolesom. Preberi si, katere makadamske poti v Sloveniji so najboljše za kolesarske avanture!

4Grofova pot

Small town of Laško, Slovenia, in a sunny summer afternoon
Laško, cilj trase Foto: Emmeci74 iz iStock
  • Vransko – Žovneško jezero – Polzela – Jama Pekel – Šempeter – Ribnik Vrbje – Žalec
  • 39 kilometrov
  • 240 višinskih metrov vzpona
  • Manj zahtevna

Kolesarska pot blizu Celja je odlična izbira za izlet, saj se neposredno ob poti skrivajo številne znamenitosti. Že kmalu se vzpneš do gradu Žovnek in nato pot nadaljuješ mimo Žovneškega jezera. Po poljskih kolovozih prispeš do Polzele, pot pa se nadaljuje med hmeljišči in preči Spodnjo Savinjsko dolino. Naslednja točka je Jama Pekel, ki jo čuva peklenšček. Po poti se lahko ustaviš tudi pri turistični kmetiji Flis, kjer imajo odlično ponudbo domačih mlečnih izdelkov. Če bi se raje ohladil s kraft pivom, se ustavi v Pivovarni Green Gold. V Šempetru lahko med drugim vidiš Rimsko nekropolo in ostanke rimske ceste. Pot se nadaljuje ob reki Savinji in konča pri Fontani piva v Žalcu.

3Parenzana

  • Milje – Poreč
  • 130 kilometrov
  • 1080 višinskih metrov vzpona
  • Srednje zahtevna

Po trasi Parenzane so letos premierno organizirali tudi gravel dirko:

Pot Parenzana je priljubljena kolesarska trasa, ki sledi nekdanji ozkotirni železnici, znani tudi kot “Pot zdravja in prijateljstva“. Ta čudovita pot se razprostira med Porečem na hrvaški obali in Trstom v Italiji, kar pomeni, da precejšen del poti vodi po slovenski Primorski. Med vožnjo boš občudoval neokrnjeno istrsko pokrajino, prepleteno z oljčnimi nasadi, vinogradi in idiličnimi srednjeveškimi vasmi. Pot Parenzana je znana po raznolikem terenu: čakajo te ravnine, vzponi in na srečo tudi spusti. Pot z vlakom je včasih zaradi počasne vožnje (povprečna hitrost vlaka je bila le 25 kilometrov na uro) trajala kar sedem ur. Kako hitro jo lahko prevoziš s kolesom?

PARENZANA GRAVEL RACE PROMO 2023

2Po Triglavskem narodnem parku

Log cabins and a mountain lake in the mountains of the Slovenian Alps on the peak Planina Blato on sunny day with clouds
Planina Blato
Foto: Robert Ruidl iz iStock
  • Bohinj (Stara Fužina) – Planina Blato – Bohinj
  • 21 kilometrov
  • 700 višinskih metrov vzpona
  • Zahtevna

Triglavski narodni park je pravi raj za kolesarje, ki iščejo makadamske poti. S svojimi slikovitimi dolinami, gorskimi vrhovi in kristalno čistimi jezeri ponuja izjemno kuliso za kolesarske podvige. Ena najbolj priljubljenih makadamskih poti v parku je pot od Bohinja do Planine Blato. Ta približno 20-kilometrska pot te popelje skozi neokrnjeno naravo, kjer se bodo tvoje kolesarske veščine preizkusile na razgibanih terenih in strmih vzponih.

1Solčavska panoramska cesta in Logarska dolina

Logar Valley in Julian Alps, Slovenia taken in June 2022
Logarska dolina
Foto: Lukas Bischoff iz iStock
  • Solčava – Podolševa – Logarska dolina – Solčava
  • 38 kilometrov
  • 1000 višinskih metrov vzpona
  • Zahtevna

Tura, ki poteka v osrčju Zgornje Savinjske doline, je zaradi vzpona primerna predvsem za dobro pripravljene kolesarje. Solčavska panoramska cesta velja za pot z najlepšimi razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe in ti razkaže bogato naravno ter kulturno dediščino. Logarska dolina pa je pravi raj za ljubitelje narave, ki lahko občudujejo tudi številne potoke in slapove. Tradicionalne kmečke hiše z lokalnimi dobrotami poskrbijo, da se med potjo lahko tudi okrepčaš.

Prejšnji članekKako na zdrav način pripraviti pečeno slanino?
Naslednji članekTeh 6 živil zmanjša možnost za srčno-žilne bolezni

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.